Maratonsuoritusten Pessalompolo

Teksti: Kirsi Färm  Valokuvat: Risto Virtanen ja Johanna Huotari  Video: Johanna Huotari  03.08.2022
Metsästyshaulikko yleisen sarjan voittajakolmikko Jukka Passila, Vesa Pietarila ja Joni Ohtonen.
Metsästyshaulikon yleisen sarjan voittajakolmikko Jukka Passila, Vesa Pietarila ja Joni Ohtonen.
Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna yli 500 metsästysammunnan harrastajaa kokoontui Ylitornion Pessalompolon ampumaradalle metsästysammunnan SM-kisoihin. Tarjolla oli kuusi erilaista lajia, ja osa kilpailijoista intoutui ottamaan osaa jokaiseen lajiin. Parhaimmillaan yksi ampuja liipaisi kolme eri lajia päivässä.

Suomen pohjoisimmissa metsästysammunnan ampumakilpailussa sai ampua sydämensä kyllyydestä. Tarjolla oli kaiken kaikkiaan kuusi metsästysampumalajia sekä näytösluontoinen monipuolinen haulikkolaji, Compak Sporting. Se on tarkoitus ottaa mukaan SM-ohjelmaan tulevaisuudessa kolmantena haulikkolajina mahdollisesti jo vuoden 2023 kisoihin.

Osallistujilla oli mahdollisuus ampua kuuden eri lajin uudet SM-tulokset: haulikkolajeista metsästyshaulikko ja metsastystrap, kiväärilajeista metsästyshirvi ja metsästysluodikko, sekä pienoiskiväärilajeista uutena pienoishirvi ja pienoisluodikko.

Lisää lajien eroista voit lukea Metsästäjäliiton kisasivulta

Ja lajejahan ahkeroitiin! Parhaimmillaan yksi ampuja liipaisi kolme eri lajia päivässä. Pitkät päivät alkoivat painaa vahvimpiakin viimeistään sunnuntaina.

– Melkoista aikatauluttamistahan tämä vaati, jotta kaikki lajit saa järkevästi suoritettua, kertaa yksi kisan vastuujärjestäjistä Risto Virtanen Jupon Erästä.

– Moni nuori halusi ampua kaikki lajit, mikä on tietysti hienoa. Siitä saa sekä ampuma- että kisakokemusta ja lisähaastetta, kun joutuu vaikka ratkomaan voittajan kahden tasaväkisen välillä saman päivän aikana. Jatkossa voisimme miettiä, kannattaako kisaa jakaa neljän päivän sijasta viidelle päivälle. Se tekisi ammunnoista sekä järjestäjälle että kipailijalle vähän helpompaa.

Compak Sporting kiinnosti

Kisojen aikaan käytiin myös näytösluontoinen Compak Sporting -kilpailu, johon osaa ottivat sekä SM-kisaajat että muut lajista kiinnostuneet. Suorituksia oli yli 200. Toiveissa on saada pikaisesti laji mukaan SM-ohjelmaan seitsemänneksi lajiksi.

Compak Sporting on Suomen Ampumaurheiluliiton laji, joka ammutaan kansainvälisen FITASC:in säännöillä.  Laji on saanut valtaisan suosion. Metsästäjäliiton säännöt poikkeavat joltain osin Fitasc-säännöistä, sillä liiton säännöissä huomioidaan enemmän metsästyksellisyys. Sääntöihin voi halutesssaan tutustua täällä.

– Olen tyytyväinen siihen, millaisena laji näyttäytyi yleisölle: tarkoituksena oli näyttää, miten pienellä vaivalla radan voi pystyttää. Tavallinen skeet- tai trap -rata ei tarvitse kuin muutaman ylimääräisen heittimen, eli melkein missä vain radalla voidaan tällainen kisa ampua. Sainkin palautetta monelta ampujalta, että tämähän ei meillä vaatisi meidän radalta paljoakaan, tällainen rata olisi helppo toteuttaa.

Compak Sporting on vauhdikas, metsästystilannetta muistuttava haulikkolaji. Se herätti paljon kiinnostusta näytöslajina.

Paikalliset yrittäjät työllistyvät

Näin iso ja merkittävä urheilutapahtuma on merkittävä myös lähialueen yrittäjille. Ampujat ympäri Suomen tuovat tuloja paikallisille yrittäjille. Lisäksi alueen toimijat osallistuivat kiitettävästi lahjoittamalla palkintoja.

– Ensimmäiset innokkaat ampujat sapuivat paikalle harjoittelemaan jo edellisen viikon sunnuntaina. Lisäksi meillä oli käynnissä erätapahtuma ennen kilpailuja, joka veti paikalle väkeä. Kaikki lähiseudun majoituspaikat olivat täynnä ja kyläkauppakin myi varmasti enemmän, kuin mitä normaalisti loma-aikana. Kyllä tämä on iso jackpot alueen yrittäjille, Virtanen kiittelee.

Kaiken kaikkiaan Risto Virtanen on oikein tyytyväinen viikonloppuun. Lajistartit pysyivät aikatauluissa.

– Kelikin meitä suosi. Ei ollut yhtä kuuma kuin Pohjois-Suomen ja Lapin piirin mestaruuskisoissa vähän aikaa sitten. Sellainen paahtava helle tekisi päivän tosi raskaaksi. Viileämpi keli on jaksamisen kannalta parempi - joidenkin mielestä oli jopa kylmä.

Kiitos kaikille talkoolaisille, että kilpailuissa kaikki toimii huollosta ratoihin ja tuomarointiin asti.

– Tämä oli taas tiukka rutistus Jupon Erältä, mutta kunnialla selvittiin, Virtanen kiittelee vapaaehtoisia.

Myös kilpailujohtaja, Metsästäjäliiton Lapin piirin puheenjohtaja Veikko Piuva haluaa kiittää osallistujia ja talkoolaisia. 

– Kilpailut menivät mielestäni erinomaisesti, huomioiden kuuden lajin jakamisen kahdelle päivälle sarjaa kohden. Kiitos kuuluu kaikille tapahtumassa talkoisiin osallistuneille henkilöille, joita oli myös seuramme ja piirimme ulkopuolelta. Kiitos! 

Paikalliset yrittäjät ja Metsästäjäliiton yhteistyökumppanit lahjoittivat sarjojen pääpalkinnot. Voittajalle oli luvassa muun muassa Corrotechin asekaappi.

Katso video kiväärin asetarkastuksesta ennen kilpailuja.

Turvallisuus on tärkeää: haulikot pidetään taitettuna aina kun ei olla ampumavuorossa.
Metsästystrapin voittajakolmikko: Johanna Huotari, Kaisa Kurki (keskellä) ja Sirke Lehti
Elektroniset tulostaulut helpottavat pistelaskentaa ja antavat kilpailijallekin välittömän tuloksen.

Kiinnostaako kisaaminen?

Lue lisää, miten pääset mukaan kisaamaan ja voit lisätä ampumaharjoittelua Jahtimedian vinkeillä: Näin pääset mukaan kilpailutoimintaan.