Uusi turvalippu pulttilukkokivääriin

Teksti: Jyrki Puupponen  Valokuvat: Pekka Rousi  12.05.2023
Metsästäjäliiton kanssa kehitetty pulttilukkokivääriin asetettava turvalippu lukitsee kiväärin lukon auki ja varmistaa, ettei patruunapesään pääse patruunaa. Kirkkaan värinen turvalippu viestii muille aseen lataamattomuudesta.
Metsästäjäliiton kanssa kehitetty pulttilukkokivääriin asetettava turvalippu lukitsee kiväärin lukon auki ja varmistaa, ettei patruunapesään pääse patruunaa. Kirkkaan värinen turvalippu viestii muille aseen lataamattomuudesta.
Metsästäjäliitto on ollut mukana kehittämässä uudenlaista pulttilukkokivääriin asetettavaa turvalippua, joka lukitsee kiväärin lukon auki. Kirkkaan värinen turvalippu viestii muille aseen lataamattomuudesta.

Turvallinen aseenkäsittely on metsästäjien ja ampumaurheilijoiden perustaito. Asenteiden lisäksi turvallisuutta voidaan parantaa teknisillä apuvälineillä.

Kivääri on varmuudella turvallinen silloin, kun sen lukko ei ole paikoillaan tai lukko on näkyvästi auki. Suomen Ampumaurheiluliiton kisoissa pitää käyttää turvalippua, joka viestii, että kivääri on lataamaton. Sen voi toteuttaa esimerkiksi patruunapesään työnnettävällä kirkkaanvärisellä siimanpätkällä, nippusiteellä tai latauksenestopuikolla.

Turvalippu ampumakisoihin

Innovatac Oy kehitti yhteistyössä Metsästäjäliiton kanssa uudenlaisen pulttilukkokivääriin asetettavan turvalipun. Turvalippu lukitsee pulttilukkokiväärin lukon auki ja varmistaa, ettei patruunapesään pääse patruunaa. Kirkkaan värinen turvalippu viestii aseen lataamattomuudesta.

– Turvalippu viestii kanssaihmisille, ettei aseen patruunapesässä ole patruunaa, eikä sinne voi mennä patruunaa. Ase on siis varmuudella turvallinen, Metsästäjäliiton metsästysampumapäällikkö Jussi Partanen kertoo.

– Turvalipun pitää olla ampumaradalla paikoillaan aseessa aina, kun ase on kuljetuslaukun ulkopuolella. Turvalippu otetaan pois aseesta vasta juuri ennen ampumasuoritusta ampumapaikalla.

Myös Metsästäjäliitto kaavailee sääntömuutosta metsästysampumakisojen ratalajeihin. On siis mahdollista, että tulevaisuudessa Metsästäjäliiton kisoissa tullaan käyttämään turvalippuja tai vastaavia välineitä viestimään aseiden turvallisuudesta. Muutoksen haasteena on aiemmin ollut, ettei pulttilukkoisiin kivääreihin ole ollut markkinoilla hyvin toimivaa turvalippua.

– Jussi Partanen Metsästäjäliitosta oli yhteydessä ja kertoi tarpeesta kehittää pulttilukkokivääriin turvalippu. Puoliautomaattikivääreihin on jo aiemmin kehitetty turvalippuja, mutta pulttilukkokivääriin sellaista ei ole vielä ollut markkinoilla. Kyseessä on siis uusi innovaatio, Jaakko Viitala Innovatac Oy:stä kertoo.

Viitala päätti kehittää uudenlaisen turvalipun, joka on samalla jousitoiminen pulttilukkokivääriin sopiva latauksenestopuikko. Muutaman prototyypin jälkeen Innovatacin pulttilukkokiväärin turvalippu, tuotenimeltään BACF (Bolt Action Chamber Flag), oli valmis. 

BACF-turvalippu työnnetään patruunapesään, jonka jälkeen jousi puristetaan kasaan ja asetetaan lukon etupuolelle. Jousi lukitsee pulttilukon taakse siten, ettei lukko pääse liikkumaan.

Turvalipun jousi lukitsee pulttilukon taakse siten, ettei lukko pääse liikkumaan.
Turvalipun jousi lukitsee pulttilukon taakse siten, ettei lukko pääse liikkumaan.

Laajemminkin käyttöön

Metsästäjäkuntaan kuuluu myös heitä, joiden aseenkäsittely on satunnaista, eivätkä aseenkäsittelytaidot ole välttämättä rutiinia. 

Monilla on kokemus ampumaradalta tilanteesta, jossa joku on unohtanut lukon kiinni ja pahimmillaan aseen piippu osoittaa mihin sattuu. Tilanne on epämiellyttävä kaikille, vaikkei onnettomuutta sattuisikaan.

Partanen pohtii, pitäisikö turvalippukäytäntöä laajentaa tulevaisuudessa myös kisatoiminnan ulkopuolelle. Voisivatko metsästäjät oppia siihen, että turvalippu asetettaisiin aina kivääriin, kun tullaan ampumaradalle harjoittelemaan tai ampumakokeeseen? 

Luonnollisesti turvalippu lisäisi turvallisuutta myös seuruejahdeissa. Suositus on, että ase kuljetetaan passipaikalle lataamattomana. Aseeseen kiinnitetty turvalippu tekisi lataamattomuudesta näkyvästi varman.

Yksi metsästyksen vaarallisimmista hetkistä on riistalaukauksen jälkeiset muutamat adrenaliinintäyteiset minuutit. Riistalaukauksen jälkeen ase ladataan usein lähes vaistonvaraisesti. Entäpä jos käytäntönä olisi, että jokaisen kaadolle kokoontuvan metsästäjän aseessa olisi turvalippu viestimässä kiväärin lataamattomuudesta?

Info
Pulttilukkokiväärin turvalippu BACF
  • Pulttilukkokiväärin turvalippu BACF (Bolt Action Chamber Flag) on jousitoiminen laite, joka lukitsee pulttilukon auki. 
  • Estää patruunan menemisen patruunapesään, ei päästä lukkoa kolisemaan ja viestii kanssaihmisille, että ase on turvallinen. 
  • Voidaan käyttää yhdellä kädellä.
  • Sopii useimpiin pulttilukkoisiin kivääreihin, joiden minimikaliiperi on .222 Rem
  • Innovatac Oy:n kehittämä yhteistyössä Metsästäjäliiton kanssa, mallisuojattu tuote 
  • Tilattavissa Eräkontista erakontti.fi
  • Katso tarkemmat tuotekuvat ja video erakontti.fi
  • Hinta 14,90 €