Karjalankarhukoiran koulutus: pohjatyöt kuntoon pentuna

Teksti: Erja Pekkala  14.04.2021
Kuva: Heikki Manninen.
Pennun kanssa kannattaa viettää paljon aikaa. Se on luottamuksen ja yhteistyön perusta. Kuva: Heikki Manninen.
Suomenpystykorvan ja suomenajokoiran lisäksi karjalankarhukoira on kotimainen metsästyskoirarotu. Sen pääasiallinen käyttötarkoitus on suurriistan eli karhun- ja hirvenmetsästys, mutta mustavalkea toimii rohkeasti myös villisikajahdissa. Karhukoiria käytetään jonkin verran lisäksi pienpetojen pyyntiin.

Kuusamolainen Juha Kallunki metsästää hirviä karjalankarhukoiran kanssa. Hän pitää koiralla metsästämisessä yhtenä erityisen hyvänä puolena sitä, että omistaja saa huomattavasti enemmän liikuntaa koiran kanssa kuin koirattomana metsästäjänä.

Kausi on pitkä, koska koiraa voidaan treenata koko hirvenmetsästyskauden ajan huolimatta siitä, kuinka nopeasti luvat ovat käytetty.

– En osaisi edes kuvitella metsästystä ilman koiraa. Koira tarvitsee harjoitusta ja liikuntaa ja se motivoi lähtemään metsään varsinaisen jahdin ulkopuolella, Kallunki tuumaa.

– Toki jahdissakin koiranomistaja joutuu kaadon jälkeen kulkemaan maastossa ja joskus odottelemaankin sitkeää koiraansa. Luonnossa oloa tulee siis todella paljon.

Metsästyskoiran koulutus vaatii malttia. Hyvällä pohjakoulutuksella koirasta tulee kiva ja toimiva jahtikaveri. Kuva: Vesa Seppänen.

Metsästyskoiran koulutus palkitsee

Kallunki kuvailee koirametsästyksen hienoimmaksi anniksi sen, kun pääsee seuraamaan pennun kehittymistä aikuiseksi, toimivaksi jahtikaveriksi.

Fiilikset ensimmäisestä onnistuneesta riistatyöskentelystä ovat sanoinkuvaamattomia.

– Kyllä siinä saattaa silmäkulmaan kyynelkin tirahtaa, kun se ensimmäinen haukku kuuluu, ja varovaisen lähestymisen päätteeksi saa todeta, että siellä on oikeaa riistaa haukussa. Tunne on mahtava – se on palkinto niistä lukemattomista tunneista, mitä nuoren koiran kanssa on metsässä vietetty.

Kallunki korostaa koiran ja omistajan suhteen peruskiven luomisen tärkeyttä. Hän kertoo viettävänsä useita viikkoja tiivisti jahtikaverin taimen kanssa heti luovutusiän jälkeen. Sen vieressä nukutaan ja opetellaan yhdessä metsästyskoiruuden alkeita.

– Pennun kanssa pitää viettää paljon aikaa. Siinä luodaan luottamus ja yhteistyön perusta. Sisäsiistiksi opettelun jälkeen totutellaan ulkotarhaan ja harjoitellaan koko ajan pikkuhiljaa tottelevaisuutta. Sitten lähdetään metsään. Istun kannon nokassa ja annan pennun tutustua työmaahan. Kutsun sitä välillä luokseni ja opetan sen myös tulemaan mielellään autoon, mies luettelee.

Neljävuotias Kurenojan Riki on Juha Kallunkin silmäterä. Mies kertoo koiran olevan erittäin lupaava ja toivoo sillä olevan vielä paljon hyviä metsästysvuosia edessä. Kuva: Aleksi Kallunki.

Kallunk  muistuttaa, että perusteellisesti opetettu tottelevaisuus kantaa myöhemmin hedelmää, sillä jahdista on huomattavasti miellyttävämpää lähteä ajoissa kotiin, kun koira tulee pois viheltämällä, kuin että sitä joudutaan odottamaan yökausia.

– Se voi olla koko viikonloppu pilalla, jos koiraa ei saa ajoissa pois väärältä eläimeltä tai alueelta uloskaikonneilta hirviltä.

Hirvikoiran koulutuksesta Kallunki antaa muutaman vinkin, jotka pätevät useisiin muihinkin metsästyskoirarotuihin.

– Omistajalla ei saa olla kiire, vaan pitää muistaa antaa koiran itse hakea riistaa. Tyhjän kävely ei auta asiaa. Maltti täytyy myös pitää mielessä. Lupaavan aihion saa helposti pilalle, jos sille antaa liikaa metsää ilman riittävää lepoa.

 

Liity Metsästäjäliiton jäseneksi

Liity jäseneksi

Metsästäjäliitto on suomalaisen metsästyksen tietotaidon koti. Sen ovet ovat auki kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville.

Metsästäjäliitto tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen, uuden harrastuksen aloittamiseen sekä luonnonläheiseen elämäntapaan. Jäsenenä saat tietoa, taitoa ja edunvalvontaa sekä yhteisöllistä toimintaa samanhenkisten ihmisten kesken.

Liity sinäkin jäseneksi >>