Länsisiperianlaika on rohkea ja sitkeä metsästyskaveri

Teksti: Tiina Saario-Kuikko  Valokuvat: Terhi Kauppi, Jenni Virtanen  25.11.2020
Liisa-Marja Lentonen kuvailee kaunista länsisiperianlaikaa erittäin oppivaiseksi koiraksi. Kuvassa Vilppu, joka on sijoituksessa Tammelassa
Liisa-Marja Lentonen kuvailee kaunista länsisiperianlaikaa erittäin oppivaiseksi koiraksi. Kuvassa Vilppu, joka on sijoituksessa Tammelassa
– Isännälleen uskollisella länsisiperianlaikalla on tarkat aistit ja vahva riistavietti, jotka tekevät rodusta erinomaisen metsästyskoiran, sanoo laikojen pitkäaikainen kasvattaja Liisa-Marja Lentonen.

– Laika on kestävä ja ketterä metsässä menijä, eikä sitä tarvitse hakea naapurikunnista. Jos ei riistaa löydy, koira palaa uskollisesti isäntänsä luo kutsuttaessa, perustelee metsästystä itsekin harrastava Liisa-Marja Lentonen. Hän pitää Kenneliä nimeltä Friendly Face Loimaan Mellilässä.

Suomessa länsisiperianlaikaa näkee pääasiassa hirvijahdissa, mutta monipuolinen rotu sopii aina oravajahdista karhunpyyntiin. Luonteeltaan tasapainoisella ja rohkealla koiralla on hyvä suunnistusvaisto, ja se on myös nopea liikkeissään ja reaktioissaan. Se ymmärtää myös perääntyä tiukan paikan tullen. Haukkuääni on kuuluva.

– Minulla on ollut laikoja pienpetojahdissa ja myös jäniksiä on ammuttu laikan ajosta. Oravat ja linnutkin kiinnostavat koiriani. Avopuolisoni on käyttänyt laikoja karhu- ja hirvijahdissa, Lentonen kertoo monenlaisen riistan metsästämiseen soveltuvasta rodusta.

– Kyllä se on länsisiperianlaika, jonka kanssa itsekin mieluiten käyn metsällä, hän vakuuttaa.

Toisena suosikkina tulee mäyräkoira.

 

Liisa-Marja Lentonen ja kasvattinsa Vilppu, joka on sijoituksessa Tammelassa

Viisas ja ystävällinen

Laika on arktinen venäläinen metsästyskoirarotu, joka pärjää hyvin Suomen vaativissa, risukkoisissa ja lumisissakin olosuhteissa. Se muistuttaa ulkoisilta piirteiltään jonkin verran myös villiä esi-isäänsä sutta.

Lentonen pitää länsisiperianlaikaa helppona ja erittäin oppivaisena koirana, joka on paitsi kaunis myös upea luonteeltaan.


– Kotioloissa laika on mainio perhekoira, sillä vahtimisviettiä ei niinkään ole, mutta kyllä se ilmoittaa, kun vieras tulee pihaan, Lentonen kuvailee kasvattejaan 20 vuoden kokemuksella.

Tällä hetkellä Lentosella ei ole omia laikoja, mutta sijoituskoiria on.


– Tarkoitus on jättää seuraavasta pentueesta itselle kasvamaan laika ja tuoda Unkarista urospentu jalostuskoiraksi, kunhan rajat aukeavat koronatilanteen rauhoituttua, hän raottaa suunnitelmiaan.

 

Koko peurakausi menee metsällä

Mellilän Metsästäjiin kuuluvan tarmokkaan naisen tähtäimessä ovat useimmiten kauris ja peura, mutta satunnaisesti hän ampuu myös jäniksiä ja lintuja. Hän kuuluu myös hirviporukkaan Reisjärvellä.

Metsällä Lentonen käy koko peurakauden ajan. Hän myös avustaa nylkemisessä.

Jahdeissa hänellä on ollut mukana länsisiperianlaikoja, venäjänajokoiria, lyhytkarvaisia mäyräkoiria ja uutena tulokkaana jämtlanninpystykorva. Lisäksi Liisa-Marja harrastaa amerikanakitojen kasvattamista ja käy ahkerasti koiranäyttelyissä.


– Omia koiria on tällä hetkellä kuusi, joista kolme amerikanakitaa sekä yksi beagle, tiibetinmastiffi ja jämtlanninpystykorva, hän kertoo lemmikeistään.

Koiraharrastus on tarttunut myös perheen molempiin tyttäriin, mutta metsästämässä nämä eivät käy. Toinen heistä avaa ensi keväänä myös koirahoitolan samalle paikkakunnalle.