Tämä juttu on lyhennelmä Jahti-lehden 04/2024 artikkelista. Metsästäjäliiton jäsenenä saat tuoreen Jahdin jäsenetuna suoraan kotiisi kannettuna. Voit myös tilata lehden ilman jäsenyyttä.
Suojaliivillä parannetaan koiran näkyvyyttä maastossa ja pyritään suojaamaan sitä tapaturmilta.
Susiturva Oy:n toimitusjohtaja Antti Kuivalainen kertoo, että metsästyskoiran liiviin asennettavaa kameraa lähdettiin kehittämään etenkin susiuhkaa silmällä pitäen.
– Kameralla saadaan koiraa ympäröivästä maastosta mahdollisimman reaaliaikainen kuva. Jos susi on koiran läheisyydessä, uhasta saadaan tieto ajoissa, jotta koiraa voidaan auttaa, Kuivalainen kertoo.
Kamerassa on hahmontunnistus, joka hälyttää huomatessaan pedon tai muuta maastosta poikkeavaa. Lisäksi kameralla saadaan yhteys koiraan.
Susiturvan kamera asennetaan koiran selkään. Kuivalaisen mukaan kamerasta saadaan paras hyöty laajahakuisilla koirilla, jotka eivät kuitenkaan mene luoliin. Antenni taipuu osuessaan esteeseen, mutta peruuttaessaan koira voi jäädä siitä kiinni.
Kamera vaatii 4G-verkon, mutta se tallentaa kuvaa sisäiselle kortille, vaikka koira liikkuisi katvealueella.
– Tallenteita voi katsoa jälkikäteen. Kamerasta on hyötyä myös koulutuksellisessa mielessä, kun sen kautta voi seurata koiran toimintaa eri riistatilanteissa.
Kevlar estää viillot ja pistot
Metsästyskoiraa uhkaavat muutkin vaarat kuin sudet. Yhä useampi koira osallistuu villisian pyyntiin, ja sen torahampaat saavat aikaan pahaa jälkeä. Myös ilves voi pahimmillaan tappaa koiran. Metsässä koira voi törmätä teräviin keppeihin tai ojan yli hypätessään pudota raivatun vesakon kantoihin.
Järeämmissä liiveissä materiaalina käytetään esimerkiksi kevlaria, joka suojaa hyvin viilloilta ja pistohaavoilta.
Mika Karjalainen Team Genzosta toimii Navitekin tuotetestaajana. Hän kertoo kevlarliivin sopivan lähestulkoon kaiken kokoisille koirille.
– Liivi suojaa koiran kaulaa ja takajalkoja, joista susi useimmiten ottaa ensimmäisenä kiinni. Kevlar suojaa myös karhun lyönneiltä ja muilta ulkoisilta viilloilta. Liivin käytöllä on tavoitteena saada pieni hetki lisäaikaa, ettei koiralle kävisi pahasti, Karjalainen toteaa.
Genzon liivien mukana toimitetaan myös piikit, jotka voi asentaa liivin selkäosaan. Luoliin sujahtaville koirille Karjalainen ei liiviä suosittele kiinni jäämisvaaran vuoksi.
– Liivi on suunniteltu tyköistuvaksi. Se ei kerää lunta eikä hierrä.
Testaajat keräävät kokemuksia
Metsästyskoirien suojaliivit ja niiden käytön kehittäminen ovat osa Luonnonvarakeskuksen koordinoimaa SusiLIFE-hanketta. Erikoissuunnittelija Mari Lyly Suomen riistakeskuksesta kertoo, että kesällä valittiin hakemusten perusteella 200 testaajaa. Kokemuksia suojaliivien käytöstä kartutetaan koko kuluvan metsästyskauden ajan.
Liivien ja mallien valinnassa on Lylyn mukaan käytetty hyväksi ruotsalaisten kokemuksia. Testattavana on Genzon ja Dogtechin liivejä.
Lylyn mukaan liivit lisäävät koiran yleistä turvallisuutta susivahinkojen ehkäisyn lisäksi. Kirkkaan värinen liivi erottuu pelkkää koiraa paremmin maastosta myös hämärässä.
Tuloksia ei vielä ole saatavilla, mutta Lyly on tyytyväinen, että iso joukko testaajia lähti hankkeeseen mukaan.
– On tärkeää selvittää keinoja, joilla voidaan vähentää suden koiralle aiheuttamia vammoja.
Erikoisliivit ovat suhteellisen kalliita hankittavia. Mari Lyly kuitenkin vertaa liivin hankintaa muiden metsästysvarusteiden hintaan.
–Metsästyspuvun hinnalla saa liivin, jolla voi suojata koiraansa.
• Kevyimmillä liiveillä parannetaan koiran näkyvyyttä maastossa.
• Kyljistään erivärinen liivi kertoo ohjaajalle sen, mihin suuntaan kaukana olevan koiran kuono osoittaa.
• Järeämmillä liiveillä pyritään suojaamaan koiraa tapaturmilta.
• Osassa liivejä on kelluttava vaikutus, jolla estetään koiraa hukkumasta.
• Liiveihin on mahdollista lisätä tekniikkaa, kuten tutkapanta tai kamera.