Metso-leirillä nuori voi tutustua metsästykseen

Teksti ja kuvat: Eija Vallinheimo  06.07.2021
Itäsiperianlaikat Vilna ja Vernon saivat kiinnostuneen vastaanoton.
Jari Katja ja itäsiperianlaikat Vilna ja Vernon saivat Metso-leirillä kiinnostuneen vastaanoton.
Orimattilan Salusjärvellä elohopea kiipeää yli 30 asteen, mutta tunnelma on riehakas. Juhannusviikolla leirikeskuksen on vallannut yli 60 metsästyksestä kiinnostunutta 10-15 vuotiasta nuorta.

Metso-leiri on oiva mahdollisuus nuorille päästä tutustumaan metsästykseen ja metsästyskoiriin käytännössä.

Sen lisäksi, että leirillä saa erähenkisiä elämyksiä, se tarjoaa mahdollisuuden oppia uutta samanikäisten seurassa ja löytää mahdollisesti uusia jahtikavereita.

Salusjärven leirillä on mahdollisuus myös suorittaa metsästäjätutkinto ja kokeilla ammuntaa ohjatusti ampumaradalla. Ja tietysti uida.

 

Pienpetojen pyynti sopii myös nuorille

Leirillä ohjelmaa on aamusta iltaan. Tiistaina aamutuimaan on ehditty jo pitää onkikilpailut ja opetella nuotion tekoa. Puoliltapäivin lounaan jälkeen Suomen riistakeskuksen riistasuunnittelija Valto Kontro johdattelee nuoret täytettyjen eläinten ääreen ja kertoo Suomessa elävistä pienpedoista ja niiden tuntomerkeistä.

Nuoret näyttävät tietävän jo etukäteen hyvin, että kärpän erottaa parhaiten lumikosta hännästä, joka kärpällä on kesät talvet musta. Myös pienpetojen jäljet saadaan tunnistettua jälkimatosta yhteistuumin.

Jokainen pyydetty minkki on merkittävä luonnonsuojeluteko, joten on arvokasta jakaa tietoa etenkin vieraspetojen, kuten supikoiran ja minkin, pyyntitavoista nuorille metsästäjille. Pienpetojen pyynnin perustan muodostavat loukku- ja rautapyynti, jotka ovat myös erinomaisia riistanhoitamisen muotoja nuorille metsästäjänaluille.

 

Karkeakarvaiset mäyräkoirat Kyllikki ja Annikki huomion keskipisteenä.

Metsästyskoirat kiinnostavat

Moni nuori odottaa iltapäivälle luvattua metsästyskoirien vierailua, mutta ennen sitä leiriläisille annetaan lupa mennä uimaan.

Kahta käskykertaa ei tarvita, kun koko joukko on jo laiturilla – ja pian kuuluu molskahduksia, loiskahduksia ja riemun kiljahduksia.

Valvojat tarkkailevat vesipetoja silmä tarkkana ja liian kaukana rannasta uivat komennetaan heti takaisin.

Uimisen jälkeen pihaan kaartaa kauan odotetut vieraat, itäsiperianlaikat Villinpellon Vilna ja Veron ja karkeakarvaiset mäyräkoirat Annikki ja Kyllikki. Tiedossa on yllin kyllin rapsutuksia.

Koirat paikalle tuoneet Jari Kataja ja Ida Nevalainen kertovat koiristaan ja niiden käytöstä metsästyksessä. Nuoret tietävät, että mäyräkoirilla voidaan pyytää esimerkiksi juuri äsken nähtyjä pienpetoja luolapyyntinä.

Uinti kuuluu kesään. Hyppytyylejä oli yhtä monta kuin hyppääjiä.

Metsästäjätutkinto jännittää

Orimattilan Salusjärvellä tunnelma tiivistyy iltaa kohden. Edessä on metsästäjätutkinto, jonka suurin osa nuorista haluaa selvästi läpäistä.

Eniten kerrataan lajituntemustehtävää varten. Vesilintujen erottaminen toisistaan vaatii keskittymistä ja nuoret jakavat muistisääntöjä toisilleen.

Metsästäjätutkinnon läpäisee lopulta 38 nuorta.

Leiriläiset opiskelivat metsästäjätutkintoa varten tiiviisti.

Vuosien kokemuksella

Leiriä vetävällä Pertti Oksasella on yli 30 vuoden kokemus vastaavien leirien järjestämisestä. Vaikka Metso-leiri onkin järjestetty vuosien tuomalla rutiinilla, tuovat yli 30 asteen helle ja yllättävät tilanteet, hien välillä myös Pertin otsalle.

Lisäväriä leirin järjestämiseen toi myös koronavirus, joka on aiheuttanut harmaita hiuksia kaikille muillekin tapahtumajärjestäjille.

Tärkeä sääntö: Ketään ei saa leirillä kiusata!

– Leiri järjestetään lähes täysin ulkona, joten meillä oli mahdollisuus ottaa AVIn päätöksellä kaikki leirille ilmoittautuneet mukaan, Pertti Oksanen iloitsee. Seuraavan leirin suunnittelu alkaa heti juhannuksen jälkeen, kertoo Pertti Oksasen poika Kyösti, joka seuraa isänsä Pertin jalanjälkiä leirien järjestämisessä.

– Juhannuksena kuitenkin huilataan, hän naurahtaa.