Kyyhkyn metsästys kaaveilla

Teksti: Erno Lindroos  21.07.2023
kaaveiden asettelu kyyhkyselle
Kaaveiden asettelu kyyhkyselle. Piirros: Pasi Sairanen.
Houkuttelukuvat eli kaaveet ovat erinomainen tapa pyytää sepelkyyhkyä. Kaaveet asetetaan sinne, minne linnut muutenkin ovat tulossa ruokailemaan. Asettelussa kannattaa tavoitella luonnollisen ja eläväisen näköistä kokonaisuutta.

Tässä artikkelissa:

Yksi parhaista tavoista metsästää sepelkyyhkyjä on niiden houkuttelu houkuttelukuvien, eli kaaveiden avulla. Elokuulla, kun viljat ovat riittävän valmiita, alkavat linnut kerääntyä mieleisilleen pelloille ruokailemaan. Puintien alkaessa alkaa kuvastajan sesonki. Myös syyskuun loppupuolella kylvetyt syysviljat tarjoavat hyviä mahdollisuuksia tälle metsästysmuodolle. 

Itselläni on takana yli 30 metsästyskautta sepelkyyhkyjahtia. Tänä aikana sepelkyyhkyn kanta on vahvistunut, ja linnut myös viipyvät entistä pidempään maassamme.

Tässä artikkelissa kerron omia kokemuksiani siitä, miten jahdin saa onnistumaan. Monia asioita voi varmasti tehdä toisinkin. Kokeilemalla oppii.

Passipaikan valinta

Kun lintujen ruokailupelto on löytynyt, tulee valita sopiva passipaikka, johon metsästäjä häivyttää itsensä, mutta säilyttää silti hyvän ampumasektorin kaaveille. Sellainen löytyy usein esimerkiksi metsäsaarekkeen kupeelta tai matalapuustoisen metsän reunalta.

Mikäli mahdollista, kannattaa passipaikka valita niin, että aurinko ei paista silmiin. Aamulla siis selkä itää kohden ja iltapäivällä lännemmäksi. Näin aurinko häikäisee lintuja, eikä esimerkiksi aseen piippu kiiltele niiden silmiin.

Pidän itse repussa mukana kevyttä naamioverkkoa, mutta varsinkaan kauden alussa sille ei useinkaan ole tarvetta, sillä peltojen reunamat ovat yleensä reheviä. 

On hyvä myös huomioida, että linnut lentävät monesti eri lailla illalla kuin aamulla. Jos tarkkailee lintuja illalla ja tämän perusteella menee aamujahtiin, voi käydä niin, että lintuja kyllä näkee, mutta ne eivät lennäkään passipaikalle toivotusti.

Jos kaaveet ovat väärässä paikassa, eivät linnut niille tule, vaikka pelto olisikin oikea ja kaaveet kuinka taitavasti aseteltu. Kaaveiden on oltava sillä alueella, jolle linnut ovat muutenkin hakeutumassa, silloin houkuttelu onnistuu.

Lue myös: Suomalaisia riistaeläimiä: Sepelkyyhky

Noutava koira on olennainen osa sepelkyyhkyjahtia. Kuva: Hannu Huttu.

Kaaveet ja niiden asettelu

Mitä kuulaampi keli, sen suurempi ero on hyvällä ja huonolla kaaveella. Hyvä kuva on matta- tai nukkapintainen, eli se ei kiiltele auringossa. Aikanaan tässä oppirahat maksoin itsekin, kun aamuhämärässä linnut ottivat hyvin kuville, mutta auringon noustessa ne saivat kaaveet nähdessään sätkyn ja lensivät pois. 

Kun passipaikka on valittu, sijoitan kaaveparven niin, että sen luokse hakeutuville linnuille on mahdollisimman avara ampumasektori.

Kokemukseni on, että mitä luonnollisemmin kuvat on aseteltu, sen paremmin linnut keskimäärin niille tulevat. Nokka asetetaan tuuleen päin, mutta kaikkien ei kuitenkaan pidä olla kroppa samaan suuntaan, vaan osa voi olla enemmän tai vähemmän oikealle tai vasemmalle. Lisäksi ampumasektorissa tulee olla linnuille tilaa laskeutua.

Käytän paikasta riippuen noin 9–15 sepelkyyhkykaavetta, ja laitan usein myös 1–5 variskaavetta. Enemmästä en ole kokenut olevan mitään lisähyötyä. Asettelen kaaveet oheisen piirroskuvan oloisesti kuten omaa silmää jahtipaikalla miellyttää.

Oma ”erikoisniksini” on asetella osa kaaveista eri korkeuksille 20–40 senttiä pitkien puutikkujen avulla. Näiden tikkujen varassa olevien kaaveiden idea on, että ylhäällä nopeasti lentävän linnun silmissä syntyisi kuva liikehtivistä lajitovereista. Kaaveet eivät tietenkään liiku mutta alla oleva tausta on aina eri kohdassa riippuen linnun asemasta.

Lisäksi sänkimaalla laitan osan kaaveista sängen sisälle. Näin lintujen lähestyessä kaaveita ne paitsi ”liikkuvat” toisiinsa nähden, osa myös putkahtelee näkyviin ja taas häviää sängen sisään. Tuulella tikun nokassa olevat kuvat myös hieman huojuvat, mikä lisää eläväisyyttä. 

Kauimmaiset kaaveet asetan usein noin 35 metrin etäisyydelle ja lähimmät noin 15 metrin etäisyydelle passipaikasta.

Kaaveiden asettelu pellolle sepelkyyhkyjahdissa. Piirros: Pasi Sairanen.

Sepelkyyhkykaaveiden asettelu peltoon

  • Nokka tuuleen
  • Aurinko selän taakse
  • Linnut riittävän laajalle ”luonnollisesti”
  • Tarkoituksena rauhallisesti ruokailevat linnut
  • Passista ei tarvitse nähdä kaikkialle, kunhan on hyvä ampumasektori
Asettamalla kaaveet hieman eri korkeuksilla ja riittävän väljästi, saadaan luotua pellolle lentäville sepelkyyhkyille kuva rauhassa ruokailevista lajitovereista, joiden luokse on turvallista mennä. Kuva: Erno Lindroos

Ase ja muut varusteet

Sepelkyyhkyjahdissa aseeksi valikoituu poikkeuksetta haulikko. Itse käytän päällekkäispiippuista haulikkoa, jossa alla on puolisuppea ja päällä kolmevarttinen. Monet käyttävät väljempiä holkkeja, mutta itse suosin kireämpiä. Lähellä olevan linnun voi nimittäin päästää kauemmaksikin ennen laukausta, mutta varsinkin kuvilta poispäin kaartava lintu tarvitsee tiukan kuvan. Kyyhky on pieni maali.

Lue myös: Millainen haulikko sopii naiselle tai nuorelle? Ampumakouluttajan vinkit

Patruunana käytän miltei yksinomaan 32 gramman latauksia 2,7 millin haulilla. Kevyet lataukset ovat useimmiten nopeita ja pieni haulikoko takaa hyvän kuvion vajaaseen 40 metriin asti.

Muut pakolliset varusteet ovat kasvohuppu ja naamiopuku. Reppujakkara puoltaa tässä jahdissa paikkaansa. Sinne pakataan rasia hyviä panoksia ja kevyt naamioverkko ja varataan puukko vyölle. Nautiskelija ottaa vielä mukaan termospullosen kahvia ja eväsleivät. Noutava koira on syytä olla käytettävissä.

Aamu- vai iltalennolle?

Kun ennakkotiedustelut on tehty kunnolla, on aina yhtä kutkuttavaa lähteä pyyntiin. Itse pidän eniten aamujahdeista.

Aamulennolle mennessä tulee passissa olla valmiina ennen auringonnousua. Usein ensimmäiset linnut ovat liikkeellä jo ennen auringon nousua. Aloitusaamuna lintuja voi lennellä pitkin päivää, mutta muuten jahdin voi lopetella noin kello yhdeksän aamulla. Iltalennolle menen usein noin yhden ja lopetan noin neljän aikaan, ajat hieman elävät kauden mittaan. 

Ammun kaaveille tulevat linnut lentoon, tai kun ne istuutuvat passipaikan viereisiin puihin. Tavoitteena ei siis ole niiden laskeutuminen peltoon, vaan ammun heti hyvän tiputuspaikan muodostuessa. Usein kaaveille laskeutumassa olevat linnut lentävät kierroksen kaaveiden ympäri ja tällöin tarjoutuu mahdollisuus riistalaukaukseen. Ammutut linnut noudatan heti koirillani.

Jos linnut eivät meinaa tulla kaaveille, on syytä tehdä saman tien muutoksia, odottelemalla tilanne harvemmin paranee. Vikaa on joko paikassa tai kaaveissa, tai metsästäjä ei ole näkymättömissä.

Mitä valmistaa kyyhkysestä?