villisika resepti

Paneroitu villisikaleike

/ (aktiivinen/passiivinen)
Keskiarvo: 4 (2 ääntä)
Villisianleike saa hunnukseen tuplapaneroinnin. Jos pohjapaneroinnissa käyttää vehnäjauhon sijaan ruisjauhoa, tulee leikkeeseen vielä täyteläisempää, rukiisempaa aromia.
Resepti: Markus Maulavirta  Teksti: Anna Grenfors  Valokuvat: Tuukka Kouri  11.07.2022

Paneroitu villisikaleike

Ainekset annosta
600–800 g villisian kinkkua tai kassleria
suolaa, mustapippuria
1 dl vehnä-tai ruisjauhoja
2 kanamunaa
korppujauhoja
voita tai öljyä
Valmistus
  • Leikkaa villisian kinkusta tai kasslerista, eli etuselästä, noin sentin paksuisia viipaleita, poista samalla tarpeeton rasva. Hakkaa leikkeet kahden muovin välissä oikein ohuiksi. Mausta suolalla ja jauhetulla mustapippurilla.
  • Niin sanotussa kokopaneroinnissa eli tuplapaneroinnissa leikkeet kastetaan ensin vehnäjauhoihin, myös ruisjauho käy. Sitten ne kastetaan kananmunaan, jonka rakenne on vispattu rikki. Valuta hetki ja kasta vielä korppujauhoihin. Painele leikkeitä niihin huolella, jotta korppujauho liimautuu kunnolla kiinni kananmunaan.
  • Sitten pannu kuumaksi ja reilu nokare voita tai kasviöljyä pannulle, leike paistetaan kullanruskeaksi. Muista paistaa villisika aina kypsäksi asti, kääntele leikkeitä useampaan kertaan, niin ne kypsyvät tasaisemmin. Perunasose ja sitruunalohko ovat mainiot kumppanit leikkeelle.

Muista trikiinivaara

Metsästävän keittiömestarin  Markus Maulavirran pakkasesta löytyy pala villisian kassleria eli etuselkää. Sen hän päätyy viipaloimaan ja hakkaamaan ohuiksi leikkeiksi.

– Villisikaa ruoaksi valmistettaessa täytyy muistaa trikiiniriski. Eli ei syödä mitään osaa raakana, ei lihaa, verta eikä muutakaan. Kaiken pitää ehdottomasti olla läpikypsää, Maulavirta muistuttaa.

Trikiini on sukkulamato, joka voi loisia kaikissa lihaa syövissä eläimissä, myös ihmisessä. Vaikka edellinen ihmisen trikinoositapaus on todettu Suomessa 1970-luvulla, on mikroskooppisen pieni trikiini edelleen uhka, sillä trikinellaa on havaittu muun muassa villisioissa ja karhuissa. 

Suomessa on kuitenkin toimiva testausjärjestelmä, ja trikiini kuolee kypsennettäessä. Tutkittua ja läpikypsäksi paistettua karhunlihaa on siis turvallista käyttää. Metsästäjäliiton kumppani Kymen Ympäsristölaboratorio tarjoaa jäsenille -30 % alennuksen trikiinitutkimuksen hinnasta.