Savustettu sorsanrinta yllättää

Moderni savustettu sorsanrinta

4
45 min/1 h 30 min (aktiivinen/passiivinen)
Keskiarvo: 4 (3 ääntä)
Tämä Ari Ruohon sorsaresepti edustaa modernia vaihtoehtoa riistaruoalle. Se on uudentyyppinen, riistaisempi ja vivahteikkaampi. Savustettu sorsanrinta on nopea valmistaa. Sen makumaailma yllättää.
Teksti: Eija Vallinheimo  Resepti: Ari Ruoho  Valokuvat: Ville Rantalainen  28.10.2020

Savustettu sorsanrinta resepti

Ainekset annosta
1 sorsa
1 sipuli
vettä
2 rkl hunaja
2 rkl karviaismehua
nopeasti kypsyviä kasviksia (kukkakaali, maissi ja pikkuporkkan)
2 omenaa
3 dl kantarelleja
rosmariinia
timjamia
suolaa
voita
Valmistus
  1. Irrota sorsista rintalihat ja laita ne sivuun. Valmista ensin rangasta ja koivista liemi. Leikkaa ranka pieniksi paloiksi ja paahda ranganpalat ja koivet pannulla. Lisää pilkottu sipuli ja nestettä niin, että ainekset peittyvät. Hauduta, kunnes lientä on noin desilitra. Sorsan maksan ja sydämen voit halutessasi kypsyttää samalla ja syödä ruuanlaiton ohessa. 
  2. Ota rintalihat ja savusta niitä noin neljä minuuttia. Paista lihat sen jälkeen pannulla. Lämmitä hunaja juoksevaksi ja mausta se karviaismehulla, kylmäpuristetulla jos mahdollista. Sivele kypsät sorsanrinnat karviaishunajalla. Laita rintapalat hetkeksi 160-asteiseen uuniin paistomittarin kanssa, kunnes niiden sisälämpö on 42 astetta. Anna lihojen vetäytyä rauhassa peitettynä kymmenisen minuuttia. 
  3. Valmista lisäkkeet. Paista pilkotut kasvikset, omenat ja kantarellit pannulla voissa tuoreiden yrttien kanssa, mausta suolalla. Ota rangoista ja koivista keitetty liemi ja lisää siihen karviaismehua. Keitä lientä edelleen hieman kasaan niin, että maku ja rakenne tiivistyvät kastikemaiseksi. Lisää hiven suolaa ja sekoita mukaan ruokalusikallinen voita.
  4. Sorsaa voi lämmittää kevyesti juuri ennen tarjoilua uunissa, pari minuuttia alle sadassa asteessa niin, että liha on lämmintä. Nauti sorsa kastikkeen ja paistetun kasvis-sieni-omenalisukkeen kanssa.

Savua ja karviaista

Kausiajattelu ja tuoreet ideat synnyttävät perinteisistä riistaruoasta poikkeavia kiinnostavia vaihtoehtoja. Ravintola Nokan keittiömestarin Ari Ruohon suunnittelemastas Savusorsa-annoksesta löytyykin sesongin kasviksia eli varsikukkakaalia, maissia, kanttarelleja ja omenaa. 

Sorsanrinta savustetaan ensin muutama minuutti. Tämän avulla sorsaan saadaan kevyt savun maku. Savustamisen jälkeen lihaa paistetaan pannulla ja sitä sivellään hunajalla ja karviaisilla. Kaiken kruunaa hieman kirpakka karviaiskastike. 

Metsästävä keittiömestari Ari Ruoho.

− Tarkoitus on se, että kasvikset ovat tässä annoksessa ikään kuin lämmin salaatti. Ja jos nälkä ei näillä lähde, voi kylkeen aina keittää perunoita, Ruoho vinkkaa.

Keittiömestari kehottaakin myös kotikokkeja rohkeasti kokeilemaan erilaisia raaka-aineita. Hyviä raaka-aineita voi yhdistellä rohkeasti, jotta ruoasta saa maistuvaa. 

− Keittiössä kannattaa aina luottaa omiin aisteihinsa ja makumuistiinsa.

 

Lisää sorsa- ja metsäkanalintureseptejä

Ari Ruohon perinteinen Sorsapata saa kaverikseen riistakermakastikkeen. Sen ohella voi tarjota oikeastaan, mitä huvittaa; sipulia, porkkanaa tai vaikka punakaalia. 

Jahtimediasta löydät lisäksi riistaruokareseptit kaikille riistalinnuille: sorsa, metso, kyyhky.