Sorsapata resepti
1 | sorsa |
struunamehua | |
suolaa | |
pippuria | |
2 | porkkanaa |
2 | sipulia |
- Sido kynitty sorsa niin, että sen jalat ja siivet pysyvät kasassa. Ruskista sorsa pannulla, jotta se saa väriä pintaansa. Hiero pintaan sitruunaa, suolaa ja pippuria.
- Pilko porkkanat ja sipulit kookkaiksi paloiksi. Laita lintu kannelliseen uunipataan porkkanoiden ja sipulien kanssa. Lisää nestettä niin, että kaikki ainekset peittyvät. Ripottele sekaan timjamia ja rosmariinia.
- Paista läpikypsäksi 160-asteisessa uunissa noin kolme tuntia. Kun lintu on kypsä, kaada liemi padasta toiseen astiaan ja anna linnun jäähtyä padassa.
Riistakermakastike sinihomejuustolla
1-2 l | riistalientä tai vettä |
timjamia | |
rosmariinia | |
2 d | kermaa |
2 rkl | mustaherukkahyytelöä |
30 g | sinihomejuustoa |
2 rkl | jaloviinaa |
- Valmista kastike padasta otetusta lintuliemestä. Keitä liemi ensin kasaan.
- Kun lientä on jäljellä noin pari desiä, lisää kerma, mustaherukkahyytelö, sinihomejuusto ja tilkka jaloviinaa.
- Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Vanhan liiton patasorsa haudutetaan pitkän kaavan mukaan kypsäksi liemessä juuresten kanssa
− Resepti on hyvin perinteinen. Jutun juju on se, että sorsa haudutetaan ylikypsäksi ja liemestä valmistetaan kastike. Riistakermakastike on se pääjuttu ja sen ohella voi tarjota oikeastaan, mitä huvittaa; sipulia, porkkanaa tai vaikka punakaalia, kertoo Ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho.
− Tämä on turvallinen vaihtoehto. Maku on kypsä, pehmeä sekä tuttu ja turvallinen, keittiömestari summaa.
Syksyn sorsastusajan lähestyessä loppuaan monen pakastin on pullollaan veden riistaa. Sorsanpyyntiin kannattaa kuitenkin edelleen suunnata, Ruoho vinkkaa.
– Sorsan lihan maku vain paranee syksyn edetessä.
Lisää sorsa- ja metsäkanalintureseptejä
Ari Ruohon suunnittelemasta Savusorsa-annoksesta löytyy sesongin kasviksia ja kirpakka karviaiskastike.
Jahtimediasta löydät lisäksi riistaruokareseptit kaikille riistalinnuille: sorsa, metso, kyyhky.