Vanhan liiton sorsapata kohtaa haastajan

Syyssorsa hautuu muhevaksi

4
30 min/3 h (aktiivinen/passiivinen)
Ravintola Nokan keittiömestari Ari Ruoho valmistaa tällä kertaa perinteikkään sorsapadan.
Teksti: Eija Vallinheimo  Resepti: Ari Ruoho  Valokuvat: Ville Rantalainen  16.10.2020

Patasorsa

Ainekset annosta
1 sorsa
struunamehua
suolaa
pippuria
2 porkkanaa
2 sipulia
1-2 l riistalientä tai vettä
timjamia
rosmariinia
2 dl kermaa
2 rkl mustaherukkahyytelöä
30 g sinihomejuustoa
2 rkl jaloviinaa
Valmistus

Sido kynitty sorsa niin, että sen jalat ja siivet pysyvät kasassa. Ruskista sorsa pannulla, jotta se saa väriä pintaansa. Hiero pintaan sitruunaa, suolaa ja pippuria.

Pilko porkkanat ja sipulit kookkaiksi paloiksi. Laita lintu kannelliseen uunipataan porkkanoiden ja sipulien kanssa. Lisää nestettä niin, että kaikki ainekset peittyvät. Ripottele sekaan timjamia ja rosmariinia.

Paista läpikypsäksi 160-asteisessa uunissa noin kolme tuntia. Kun lintu on kypsä, kaada liemi padasta toiseen astiaan ja anna linnun jäähtyä padassa.

Valmista kastike padasta otetusta lintuliemestä. Keitä liemi ensin kasaan. Kun lientä on jäljellä noin pari desiä, lisää kerma, mustaherukkahyytelö, sinihomejuusto ja tilkka jaloviinaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Syksyn sorsastusajan lähestyessä loppuaan monen pakastin on pullollaan veden riistaa. Sorsanpyyntiin kannattaa kuitenkin edelleen suunnata, vinkkaa Ari Ruoho.

– Sorsan lihan maku vain paranee syksyn edetessä.

Vanhan liiton patasorsa haudutetaan pitkän kaavan mukaan kypsäksi liemessä juureksien kanssa. 

− Resepti on hyvin perinteinen. Jutun juju on se, että sorsa haudutetaan ylikypsäksi ja liemestä valmistetaan kastike. Riistakermakastike on se pääjuttu ja sen ohella voi tarjota oikeastaan, mitä huvittaa; sipulia, porkkanaa tai vaikka punakaalia. 

− Tämä on turvallinen vaihtoehto. Maku on kypsä, pehmeä sekä tuttu ja turvallinen, keittiömestari summaa.