resepti sydämestä

Sydänkäristys, pottumuusi ja puolukkahilloke

4
30 min/ (aktiivinen/passiivinen)
Miten valmistaa hirvieläimen sydän? Kokeile helppoa käristystä!
Teksti: Anna Grenfors  Valokuvat: Tuukka Kouri  Resepti: Markus Maulavirta  07.10.2021

Sydänkäristys

Ainekset annosta
1 kg hirven tai peuran sydäntä
2 sipulia
300 g voita
3 dl punaviiniä
mustapippuria
hienoa merisuolaa
Valmistus
  • Laita sydämet hetkeksi pakkaseen, sillä ne on helpompi leikata ohuiksi viipaleiksi kohmeisina. Pilko myös sipuli hienoksi silpuksi. 
  • Kuumenna pannu kuumaksi ja lisää nokare voita. Lisää sydänviipaleita alle puolet pannun pinta-alasta ja käristä nopeasti.
  • Paistamisen lopussa lisää leikattua sipulia, pyöräytä muutama kerran ja kaada sydämet astiaan. Toista sama, kunnes kaikki sydämet on ruskistettu. Mausta suolalla ja pippurilla.
  • Kaada kuumalle pannulle punaviiniä, anna kiehua hetki. Lisää voinokare ja sekoita hyvin.
  • Lisää nyt käristetyt sydänviipaleet ja pyöräyttele ne ”kastikkeessa”.
  • Tarjoa käristys pottumuusin ja puolukkahillokkeen kera.

Pottumuusi

Ainekset annosta
2 kg jauhoisia perunoita
1/2 l kermaa tai täysmaitoa
400 g voita
suolaa
Valmistus
  • Keitä kuoritut perunat kypsiksi, kaada keitinliemi huolella pois.
  • Soseuta perunat, lisää kerma ja pehmeitä voikuutioita.
  • Sekoita hyvin, mutta älä vispaa, jotta muusista ei tulisi liimamaisen sitkeää.

Puolukkahilloke

Ainekset annosta
1 kg puolukoita
400 g sokeria
2 dl vettä
Valmistus
  • Laita ainekset kattilaan ja keitä hiljalleen 25 minuuttia.

 

Vinkki sydämen valmistamisen

Jos laittaa liikaa sydäntä kerralla pannulle, käristäminen ei onnistu, vaan lihat alkavat kiehua ja jäävät harmaiksi ja sitkeiksi. On tärkeää, että sydämet jäävät sisältä hieman punertaviksi, muuten ne sitkistyvät.

Jos haluat kokeilla jotain muuta reseptiä hirven tai peuran sydämestä, kokeile grillattua sydäntä.