Jakt som livsstil

Teksti: Tiina Saario-Kuikko  Valokuvat: Pekka Rousi  16.02.2024
Anu Pentinniemi har i över tio år varit ordförande för en stor förening och en mycket aktiv arrangör av många olika typer av verksamhet.
Anu Pentinniemi har i över tio år varit ordförande för en stor förening och en mycket aktiv arrangör av många olika typer av verksamhet.
Anu Pentinniemi från Kouvola är en så pass aktiv aktör inom jaktbranschen att få kommer i närheten av samma nivå. Ungdomsarbetet och upprätthållandet av den finländska vildmarkskulturen ligger Pentinniemi särskilt varmt om hjärtat.

I Norra Kymmenedalen, i Kouvola, verkar en av områdets största jaktföreningar, Jaalan Metsästysseura som har över 200 medlemmar. Den livskraftiga föreningen har redan i drygt tio år lotsats av en energisk kvinna, Anu Pentinniemi

– Den finländska jaktkulturen och vildmarkskulturen är så unika att jag vill att de bevaras och får den uppskattning de förtjänar, betonar Pentinniemi.

– Jag önskar att vi kunde anpassa oss till de föränderliga förhållandena i samhället samtidigt som vi bevarar vår egen viktiga uppgift och roll. Jakten har så många delområden som ger innehåll och välbefinnande i livet.

Ungdomsarbetet är en hjärtesak

Jakt och tillhörande frivilligverksamhet är mycket starkt närvarande i Pentinniemis liv. Utöver ordförandeskapet i sin egen förening har hon varit medlem i Jägarförbundets distriktsstyrelse för Kymmene distrikt i 16 år. Pentinniemi utsågs till årets vildmarksperson i Kymmene distrikt 2014.

– När jag blir entusiastisk över något har jag en tendens att engagera mig fullt ut – oavsett om det är fråga om arbete, studier eller hobbyer. Jag är ganska skicklig på att organisera och strukturera, en sådan där excel-person, och jag tar ansvar för saker och ting, så kanske jag också därför kommer med i allt möjligt, skrattar Pentinniemi.

Pentinniemi främjar också aktivt Jägarförbundets ungdomsverksamhet. Arrangemangen för nästa Tjäderläger är redan i full gång. 

– Ungdomsarbetet ligger allra närmast mitt hjärta och därför har planeringen, organiseringen och ledningen av Tjäderlägren hållit mig upptagen under ganska många år. 

I Kymmene distrikt har Tjäderläger ordnats redan i tiotals år. Även vildmarksklubbar och många andra projekt för att öka de ungas jakt- och naturhobbyer har genomförts under flera år. 

– Jag försöker att även i mitt undervisningsarbete lyfta fram jakt- och vildmarkskulturen och naturhobbyer så mycket som möjligt och jag ordnar till exempel olika valbara kurser eller verkstäder på temat alltid när det är möjligt, säger Pentinniemi, som är klasslärare i Kouvola.

Skytt, hundintresserad och jägare

Pentinniemi är också känd som en skicklig skytt. 

– Till en början var jag intresserad av just skytte som ett delområde av jakthobbyn vid sidan av hundarna. Jag har inte hunnit tävla särskilt aktivt, men jag har en guldmedalj i lagtrap i bagaget från FM-tävlingarna i jaktskytte 2007. 

– Jag har ett domarkort för prov i fågelskall och jag är också mottagare av skjutprovet och jägarexamen. I synnerhet skulle jag vilja utnyttja jägarexamen mer även i mitt arbete, planerar hon.

Idag är jakten kanske mer en livsstil än en hobby för Pentinniemi. 

– Mitt tredje decennium som jägare är redan i full gång. Till en början blev jag intresserad av hundar och skytte, sedan gick jag med i älgjakten och därefter har jag hunnit bekanta mig med lite av allt: duva, and, hare, hjort, vildsvin och små rovdjur, räknar hon upp.

Numera är det älgjakt och skogshönsfåglar samt finska spetsen Pihka som tar all av Pentinniemis lediga tid.

– Att röra sig i naturen med sin hund är avslappnande och hjälper en att glömma allt oväsentligt som en motvikt till den hektiska vardagen, konstaterar Pentinniemi.

– Inom föreningsverksamhet eller sällskapsjakt får man däremot tillbringa tid med en humoristisk och likasinnad grupp. För mig är bytet inte det viktigaste, även om ett bra jaktevenemang som slutar med ett lyckat viltskott skapar fina minnen.

Pentinniemi vill värna om den finländska jakt- och vildmarkskulturen och öka uppskattningen av den.

Hela familjens hobby

Pentinniemi lockades i tiderna till jakthobbyn av sin far Erkki Pentinniemi. Det har alltid funnits många jägare i deras släkt, så jaktintresset har varit starkt närvarande i olika former.

– Min man jagar också. Att locka min tonårsdotter till jakthobbyn är ännu under arbete.

Pentinniemi drömmer om att skaffa en till hund för att också ha en pälskompis till älgjakten i hushållet. Jaktmarkerna är så nära att hon också inne i veckan hinner ta en runda med hunden då och då.

– De där krispiga och svala höstdagarna, när du i lugn och ro promenerar med hunden i den vackra finländska naturen. Så plötsligt börjar hunden skälla någonstans. I den stunden glömmer man alla bekymmer och förargelser när man bara koncentrerar sig på ögonblicket och det som händer just då, beskriver Pentinniemi.

Enligt Pentinniemi stöder jaktföreningsverksamheten starkt den finländska traditionen att ge alla en jämlik möjlighet att njuta av naturen och dess gåvor.

– Alla ska även i fortsättningen ha möjlighet att njuta av välbefinnandet och sinnesron som naturen ger. Vi får inte låta pengarna bestämma vem som kan delta i jakthobbyn, utan ska se till att verksamhetens grundprinciper bibehålls och är tillgängliga för alla, säger hon.

– Jag upplever att vi jägare här i Finland gör ett viktigt arbete för såväl naturens som människornas välbefinnande och för att bevara kontakten med naturen, säger Pentinniemi.

Blicken mot framtiden

Pentinniemi vill som ordförande upprätthålla en god verksamhetskultur i sin nyligen 70 år fyllda jaktförening, men riktar ändå ständigt blicken mot framtiden för att förutse möjliga förändringar.

– Jag hoppas att jag för verksamheten framåt i god anda. Världen förändras i snabb takt och även jakthobbyn och föreningsverksamheten står inför förändringar. Numera är det inte alltid lätt att bedriva verksamhet enligt direktiv, lagar och regler och att hålla sig uppdaterad, funderar hon.

Pentinniemi säger att hon är oerhört tacksam över att deras förening alltid har haft entusiastiska och innovativa sekreterare och en aktiv styrelse. Genom samarbete och ansvarsfördelning kan man få saker och ting att löpa smidigt.

Som sin förebild nämnder Pentinniemi föreningens nuvarande hedersordförande Hannu Eerola.

– Eerola lotsade vår förening i flera decennier med min far som sekreterare. Jag hoppas därför att jag i samarbete med styrelsen kan bevara och åtminstone överföra en liten del av det arbete de åstadkom till kommande generationer.

Info
Anu Pentinniemi
  • Klasslärare (PM), Kouvola
  • Jägare, jaktskytt, jakthundsentusiast
  • Ordförande för Jaala jaktförening, styrelsemedlem i Kymmene distrikt inom Jägarförbundet
  • LINT-domare, mottagare av jägarexamen och skjutprov
  • Familjen består av maken Jari och dottern Ada samt den finska spetsen Pihkahousun Pihka.
  • Andra hobbyer är läsning, simning, boxning, att jogga med hunden, kultur, studier för specialyrkesexamen för miljöfostrare vid sidan av arbetet samt bänkidrott.