Muskelminne gör lyftandet säkrare

Teksti: Tanja Heikkonen  Video ja kuvat: Pekka Kustula  23.11.2020
Stockmakare Markku Tervonen visar med hjälp av ett vapen försett med mätstock hur man kan använda armvecket till att mäta om vapnets stock är av rätt längd.
Stockmakare Markku Tervonen visar med hjälp av ett vapen försett med mätstock hur man kan använda armvecket till att mäta om vapnets stock är av rätt längd.
Det lönar sig inte att gå till vapenhandeln helt blind, utan det lönar sig att beakta vissa saker. Viktigt är till exempel kolvens mått, vapnets balans i förhållande till skytten samt hagelgevärets riktbarhet.

Mer sällan hittar man ett gängse hagelgevär direkt för sig själv, utan ändringsarbeten måste utföras.

Grundfrågan för unga och små jägare är att hagelgeväret inte är för framtungt utan i balans, berättar vapensnickaren Markku Tervonen.

Tervonen uppmanar också nya skyttar att genast ta tjuren vid hornen och lära sig att skjuta duvor i luften med lätt laddning, till exempel lerduveladdningar. 

Vi lär oss genast att skjuta med en lätt laddning och ökar inte laddningen till någon magnum storlek, säger Tervonen.

Så här ser en rätt dimensionerad hagelgevärstock ut. Bakkappans övre kant stannar under axellinjen och kinden ligger stadigt an stocken. Kornen ska täcka varandra och skenan får inte synas mellan dem.

Viktigt med rätt mått

Stockens längd är också viktig.

Hagelgevärets stocklängd kan fastställas genom att placera bakkappan på insidan av armvecket. När armvecket är i 90 graders vinkel borde fingret nå avtryckaren väl. Hela armens längd och kroppsbyggnaden påverkar också kolvens längd, berättar Tervonen. 

Hagelgeväret skjuter som bekant med kolven och vid dimensioneringen av vapnet beaktas även andra mått än armen. Till exempel är måttet mellan ögat och nyckelbenet samt mellan ögat och kindbenet viktigt vid stockens fällning.

Tervonen påminner också om att när vänster öga är starkare lönar det sig att allvarligt överväga att lära sig att skjuta från vänster sida. 

- Åtminstone ett finländskt mästerskap i skeetskytte har vunnits på detta sätt, berättar Tervonen.

När längden på stocken mäts med hjälp av armveckets mått, ska pekfingerns ända vara på avtryckaren så att avtryckaren befinner sig vid den första leden i fingertoppen.

Musklerna minns också fel lyftteknik

Ofta inleds jakten med äldre syskons eller föräldrarnas gamla hagelgevär, vilket gör att muskelminnet lätt får fel lyftteknik.

Till exempel leder en alltför lång bak till att man före lyftningen flyttar vapnet framåt, varefter man först kan lyfta hagelgeväret mot kinden. När lyfttekniken och kolvens mått är i skick stiger hagelgeväret nästan av sig själv på plats. 

- Hagelgeväret borde stiga upp innanför ärmfogen och kolvens övre kant under nyckelbenet. Då kan man inte fytta på hagelgeväret med händerna utan kroppen gör en vridning. Misstaget är att många finländska jägare skjuter med hagelgevär som med gevär. Med gevär skjuter man tvärs över och med hagelgevär mer rakt fram.

- När hagelgeväret är rätt dimensionerat, du är på ett bra underlag och lyfttekniken är i skick är det lätt att skjuta. När man som ung lär sig rätt teknik blir det lättare, summerar stockmästare Tervonen.

Tervonen berättar att fel teknik också kan korrigeras genom dimensionering av hagelgeväret, dvs. man ändrar på hagelgeväret för att korrigera skyttens fel. 

- Vapnet är rätt riktat när du lyfter det mot en viss punkt och pipan och skenan visar vart du tittar. Ögat ligger då mitt i skenan, tipsar Tervonen om hur man kontrollerar sin egen vapenriktning.

Vapensnickaren Markku Tervonen har nästan 40 års erfarenhet av att göra lämpliga vapenstockar för hand. En skräddarsydd kolv börjar med en timmerplanka. Med en ny stock kan man förbättra vapnets passform rejält. Timmermästare Tervonen visar hur mycket den nya stockens vinkel avviker från den ursprungliga.

Stockmästare Markku Tervonen visar vilken typ av hagelgevär som är rätt och hur man kan bestämma stockens rätta längd med armvecksmåttet.

Tukin oikea pituus from Suomen Metsästäjäliitto on Vimeo.