Snart firar vi!

Teksti: Suvi Honkavaara  Valokuvat: Pekka Rousi ja Suomen Metsästysmuseo  04.01.2021
År 2021 fyller Jägarförbundet 100 år. Det syns i all verksamhet som förbundet ordnar nästa år.
Jägarförbundets 100-årsjubileum firar vårt gemensamma intresse för jakt.
År 2021 fyller Jägarförbundet 100 år. Det syns i all verksamhet som förbundet ordnar nästa år.

I januari inleds Jägarförbundets 100-årsjubileumsår. Det har planerats och förberetts intensivt redan länge. Jubileet syns för medlemmarna under hela året i all verksamhet som förbundet ordnar.

De viktigaste målen för Jägarförbundet under jubileumsåret är att öka kännedomen om förbundet, värna om jaktkulturen och göra saker tillsammans. Dessutom har separata, detaljerade mål ställts upp för jubileumsårets evenemang, kommunikation och kapitalanskaffning.

Coronaviruspandemin som inträffar samtidigt medför sina egna utmaningar för genomförandet av jubileumsårets evenemang.

 

Logon berättar en historia

Jägarförbundet publicerade sin nya grafiska profil och en uppdaterad logo i april 2019. Redan då beskrevs den nya logon samtidigt som en traditionell och modig logo, som lyfter fram Jägarförbundets värderingar och expertis: intressebevakning, know-how, en äkta naturvän.

Tjädertuppen är Finlands största hönsfågel, ett eftertraktat och uppskattat vilt, som också är Jägarförbundets symbol. Den nuvarande logon är alltså en värdig hänvisning till förbundets historia, men blickar högtidligt mot framtiden

Den förnyade tjäderlogon fick en uppdaterad förgylld nyans under jubileumsåret. Siffran 100 lades till vertikalt på logon. Nollorna är hopfästa så att de bildar änden på hagelgevärets pipa med tillhörande korn.

Jubileumsårets logo är en förgylld variant av Jägarförbundets nyligen förnyade logo.

Modern historia

Jägarförbundets historia presenteras i många former under jubileumsåret, i tidningen Jakt och i andra medier.

Det traditionella historieberättandet representeras av förbundets historik som skrivits av doktor Tero Halonen och publiceras våren 2021. Det illustrerade, cirka tvåhundra sidor långa verket är en noggrann beskrivning av förbundets hela historia. I början av verket beskrivs tiden innan organisationen grundades och historien går framåt ett årtionde i taget till idag, med fokus på förbundets viktigaste händelser och utvecklingssteg.

Av den nya historikens föregångare, boken Seitsemän vuosikymmentä metsästykselle, trycks en begränsad nyutgåva. Ödemarksrådet Juha K. Kairikko, som är bokens författare och Jägarförbundets tidigare verksamhetsledare, har uppdaterat förordet till boken på mer än tusen sidor och dessutom förnyas bokens pärmar.

Båda böckerna hör till varje jägares självskrivna läsning. Du kan beställa böckerna i Eräkonttis webbutik efter publiceringen.

 

Berättelser i digitalt format

Alla läser inte längre traditionella böcker, så förbundets historia presenteras också på jubileumsårets webbplats, där historiesidorna öppnas i slutet av sommaren 2021. På webbplatsen samlas korta och lättillgängliga berättelser samt intressanta personbeskrivningar. De möjligheter som finns idag att berätta en historia med hjälp av fotografier, inspelningar och videor både kompletterar och livar upp bilden av vår organisations historia. Historiesidornas innehåll produceras av Finlands Jaktmuseum.

Den kanske mest realistiska bilden av Jägarförbundets verksamhet genom tiderna har getts av organisationens medlemstidning Jakt och dess föregångare Urheilumetsästys och Suomen Metsästäjä. I OmaMetso-tjänsten hittar du från och med nästa höst alla nummer av Jakt och de medlemspublikationer som föregått den från och med 1921, då förbundet grundades. Det digitaliserade materialet kommer i fortsättningen att vara tillgängligt endast för medlemmar och forskare.

Jubileumsjaktfester ordnas på hösten i alla Jägarförbundets distrikt. Hela Finlands folk hälsas välkomna att smaka på älgsoppa.

Många evenemang under jubileumsåret – förhoppningsvis

De första idéerna till evenemang och produkter under Jägarförbundets jubileumsår antecknades redan för flera år sedan. Med tiden har idéer och tankar gallrats ut eller vidareutvecklats. När vi nu står inför jubileumsåret överskuggas arrangemangen av den osäkerhet som coronaviruset medför.

– Visst är det ganska utmanande, men jag tror att vi kan fira ett riktigt bra jubileum, berättar Suvi Honkavaara, som är producent för jubileumsåret och ansvarar för arrangemangen kring jubileumsårets evenemang.

Om det är tillåtet att ordna åtminstone utomhusevenemang under det kommande året kommer medlemmarna att få träffa personalen vid Jägarförbundets kontor och distrikten åtminstone i maj–juni på jakt- och fiskemässorna som ordnas runt om i Finland, och i oktober–november också på de jubileumsjaktfester som ordnas i hela landet. I synnerhet jaktfesterna är ett PR-evenemang för jakt i allmänhet, dit hela Finlands folk hälsas välkomna. Den 22–25 juli är avsikten att ordna FM-tävlingar i jaktskytte i Loppis. Alla är välkomna med för att delta i tävlingarna eller följa med prestationerna bland publiken.

Vi träffas på jakt- och fiskemässa om inte coronaviruset sätter stopp för arrangemangen. Medlemmarna får träffa personalen vid Jägarförbundets kontor och personal från distrikten på jakt- och fiskemässorna som ordnas runt om i Finland.

– Evenemangen ordnas med beaktande av coronavirussituationen och aktuella säkerhetsbestämmelser. Vid behov flyttas evenemangen till en senare tidpunkt, omvandlas till virtuella evenemang eller annulleras helt och hållet.

– Vi har gjort upp mängder av reservplaner. Utöver evenemangen erbjuder vi lyckligtvis även andra sätt för våra medlemmar att delta i jubileumsåret och mycket av det vi har planerat kan genomföras trots coronapandemin, berättar Honkavaara.

Under jubileumsåret lanserar vi olika medlemsprodukter, till exempel accessoarer, som är till salu i Eräkonttis webbutik. Dessutom har vi i samarbete med några inhemska tillverkare planerat högklassiga presentartiklar, såsom jubileumsknivar, som vi lanserar först.

Med jubileumskniven täljs minnen
Marttiini-kniven, som är tillverkad av högklassiga material, håller från generation till generation.

Jubileumskniven är tillverkad av Marttiini och praktisk vid jakt, men med kniven täljer man också minnen. Kniven väcker nyansrika vildmarkshistorier och minnen till liv ännu om tiotals år. Vem kan väl glömma hur man täljde tändved, lärde sig hantera bytet och pratade om trevliga saker med farfar vid brasan?

Jubileumskniv med knivblad smitt av kolstål

  • Träskaft
  • Blad med Jägarförbundets logo som lasergravering
  • Försäljningspris 99,90 €

Jubileumskniv med knivblad av damaskusstål

  • Samlarkniv
  • Träskaft med ände av älgben
  • I älgbenet Jägarförbundets logo som lasergravering
  • Försäljningspris 399,00 €
  • Du kan enkelt beställa knivarna i Eräkonttis webbutik!
En jubileumsskål för vår gemensamma passion
Jägarna har ända från början haft en gemensam passion: att främja den finländska jaktkulturen och värna om jaktens traditioner.

För att fira denna passion har vi tagit fram ett eget öl tillsammans med Laitilan Wirvoitusjuomatehdas.

I ölet Metsästäjä hittar du smakerna av oförglömliga jaktupplevelser och en jaktkultur som väcker nyansrika jakthistorier till liv. Det aromatiska ölet passar utmärkt till läckra vilträtter och har en rejäl smak av granris, citrus och mossa.

Metsästäjä-ölet säljs i välsorterade affärer i hela landet från och med januari 2021. Fråga din närmaste butiksinnehavare och be hen beställa så mycket öl din förening behöver.

Metsästäjä-ölet finns i välsorterade affärer i hela landet i januari 2021.