100 telkänpönttöä

Teksti: Kirsi Färm  Valokuvat: Risto Virtanen  30.04.2021
Telkänpönttöprojektin isä Risto Virtanen.
Telkänpönttöprojektin isä Risto Virtanen.
Meri-Lapissa Torniossa asuva metsästäjä Risto Virtanen on vuosikymmenten varrella nähnyt aitiopaikalta sorsakannan hiipumisen. Jotain oli tehtävä ja toimeen tartuttava. Siitä syntyi sata telkänpönttöä -projekti.

Tästä sain kimmokkeen aloittaa. Tilasin talvella 100 kappaletta telkänpönttöjä, jotka metsäalan opiskelijat valmistivat Ammattiopisto Lappiassa Kemissä.

Virtanen vei pöntöt maastoon huhtikuun alussa, ja kirjasi jokaisen pöntön sijainnin avoimeen karttaan. Pönttöjen ripustamiseen eri puolella Meri-Lappia osallistui myös liuta vapaaehtoisia.

– Tarkoitus on lintukantojen elvyttämisen ohella herätellä kiinnostusta ja kannustaa ihmisiä riistanhoitoon.

Projektiin on lähtenyt mukaan ihmisiä eri harrastepiireistä: metsästäjiä, lintuharrastajia sekä luontoaktiiveja. Kaikkia yhdistää kiinnostus luontoon ja siihen, että sorsalintukannat pysyisivät elinvoimaisina.  

– Kuka vaan saa tulla mukaan projektiin, ja viedä luontoon telkänpönttöjä, Virtanen kannustaa. 

– Olen ollut mukana Metsästäjäliiton Metso-leirillä kouluttajana ja valtakunnalliset erämessut on minulla vuosittain ohjelmassa. Lisäksi olen ollut myös Meri-Lapin eräkerhon tapahtumien järjestelyissä mukana. Näissä kaikissa pienpetojen pyynti, riistanhoito sekä riistalintujen tunnistaminen ovat olleet tärkeitä asioita. Jos saamme nuoria innostumaan harrastuksesta, on riistanhoidon ja metsästysharrastuksen jatkumo taattu. Toivotaan että tämän innoittamana saadaan muitakin innostumaan tällaisesta pienriistanhoidosta, Virtanen summaa.

– Moni on jo soittanut minulle ja ilmaissut halunsa tulla mukaan. Tässä on helppo sapluuna valmiina, joten tätä pystyy monistamaan kaikkialle Suomeen.

Sadas pönttö paikoillaan Tornion Juhannussaaressa.

Tavoitteet korkealla

 Virtasen tavoitteena on saada yhteensä 1000 telkänpönttöä Meri-Lapin alueelle.  

–  Tehdään nyt isolla penssellillä, kun kerran on aloitettu, Virtanen nauraa. 

–  Nyt lähden hakemaan yhteistyötahoja mukaan projektiin, jotta tavoitteeseen päästään vuoden 2022 kesään mennessä, mies visioi.  

Virtasen mukaan konsepti on helposti kaikkialle Suomeen monistettavissa. Kunnianhimoisena tavoitteena on kattava pönttöverkosto.

–  Teen tätä järjestelmällisesti. Meillä on oma whatsapp-ryhmä, jossa jaetaan havaintoja, munintaa ja uutisia. Lisäksi julkaisen Facebookissa projektin kuulumisia. 

–  Jokaisella sitoutuneella osallistujalla on huollettavanaan muutama pönttö, jolloin tammi-helmikuussa tehtävät huoltotyöt eivät ole kellekään ylitsepääsemättömiä. Näin toiminta pysyy sekä miellyttävä, organisoituna että jatkuvana.

 

Telkänpönttöprojekti on helppoa riistanhoitoa koko perheen ajanvietteeksi.

Tekniikka apuna 

Käytössä on kaikille avoin telkänpönttökartta, jonne Virtanen lisää kaikkien pönttöjen koordinaatit. 

– Livekartta on ajan tasalla, ja sitä pystyvät kaikki seuraamaan. Esimerkiksi viisi pönttöä löytyvät Tornion keskustasta kaupunginlahden rannalta. Niiden elämää pääsevät vaikkapa lapsiperheet helposti seuraamaan. Tämä madaltaa kynnystä luontoon tutustumiseen. 

Kun telkänpönttöverkostotavoite on täynnä, Risto Virtanen tuskin jää toimettomaksi. 

– Seuraava askel on sitten keinopesät sorsille. Jo tälle keväälle hommaan 10 kappaletta pesiä, jotka laitetaan pikaisesti maaston. Näin voidaan hieman tutkia asiaa, miten pesintä näissä onnistuu tulevana kesänä. Myös näiden keinopesien sijainti tulee kartalle.

Telkänpönttöverkostoon voi tutustua kartalla  https://bit.ly/3mT0uIx