– Linnuilla on kahdenlaisia pesyeita. Pesäjättöiset, eli esimerkiksi juuri heinäsorsan poikaset, jättävät pesän lähes heti kuoriuduttuaan, kun taas pesäviipyiset linnut, joita suurin osa linnustostamme on, kasvavat pesässä viikkotolkulla, tietää SOTKA-levähdysaluehankkeen lintuvesiasiantuntija Heikki Helle.
Pesäjättöisten poikasten on alettava kehittyvä samaan aikaan, jotta koko pesye on valmiina poistumaan pesästä yhtä aikaa.
Ainikin munimisvaihe kesti muutaman viikon, jona aikana aikaisemmin munitut munat säilyivät hyvin viileässä pesässä ulkoillmassa. Munat alkoivat kehittyä vasta, kun niiden lämpöolosuhteet olivat tarpeeksi pitkään tarpeeksi korkealla, eli kun varsinainen hautominen alkoi.
Tarkkaa aikaa Ainikin hautomisen aloittamisesta on vaikea sanoa, sillä sorsa vietti pesässä munintavaiheen aikaan useita tunteja myös poistuen useammaksi tunniksi.
Katso video: Ainikki valitsee pesän ja ryhtyy hautomaan
Juttelevat munat
Pesäjättöiset lajit tarvitsevat tiivistä perhesuhteiden luomista poikasten ollessa vielä munien sisällä, sillä pesye poistuu pesästä yhdessä jo vuorokauden sisään kuoriutumisesta. Näillä linnuilla siteitä ei ehdi muodostua samalla tavalla, kuin pesässä viipyvillä perheillä.
– Poikaset juttelevat sekä emon kanssa että keskenään jo munien sisältä. Tällainen käytös on tyypillistä pesäjättöisille lajeille, kun taas pesäviipyisillä lajeilla, kuten esimerkiksi kotipihan kirjosiepolla, ei ole tarvetta jutella munankuoren sisällä, sillä ne tulevat viettämään kuitenkin viikkokaupalla aikaa pesässä sisarustensa ja emon kanssa.
Tarkkaa tutkimusta asiasta ei vielä ole, mutta jutustelulla oletetaan poikasten ajoittavan kuoriutumisenkin samaan aikaan.
– On myös lajeja, kuten esimerkiksi viirupöllö, joka aloittaa haudonnan jo toisen munan tienoilla. Poikaset kuoriutuvat eri aikoina ja ovat eri kokoisia. Näin se varmistaa, että edes yksi jälkeläisistä, isoin ja vahvin, selviää syksyyn, mikäli ravintoa on niukasti tarjolla. Tarvittaessa ensimmäisenä syntynyt poikanen käyttää ravinnokseen heikommat sisarensa, Helle kertoo.
Katso video: Untuvikot jättävät pesän
Kuoriutumisen ihme
Lintuemot eivät auta kuoriutumisessa lainkaan, vaan poikaset nakuttavat tiensä ulos munista omin voimin.
Kaikilla linnuilla kuoriutuminen tapahtuu samalla tavalla.
– Poikasilla on nokan kärjessä pieni ylöspäin sojottava väkänen, millä ne aloittavat munankuoren avaamisen. Ne tekevät kuoreen ensin pienen särön ja tikkaavat pikkuhiljaa munan tylpän pään auki kanneksi, Helle kertoo.
Pikkulintujen kuoriutuminen kestää muutaman tunnin, isommilla linnuilla aikaa saattaa kulua parikin päivää. Sinisorsan poikasen ulospääsyyn ensimmäisestä säröstä kuluu noin vajaa vuorokausi.
– Sitten kun luukku on saatu auki, se märkä rääpäle kömpii sieltä munasta ulos ja kuivattelee itsensä emon vatsan alla, Helle maalailee perhetapahtumaa.
Kun kaikki poikaset ovat kuivia, on aika lennähtää maailmalle.
Ainikki-emo poistui pesästä ensin veteen, ja lähti uimaan pesän ympäri ahkerasti kaakattaen. Urossorsan nähtiin saapuvan paikalle ja aloittavan uuden soitimen, mutta naaras oli keskittynyt täysin poikasten houkutteluun.
Ensimmäinen rohkea loikkasi veteen melko pian emon jälkeen, ja noin kymmenen minuutin sisään loputkin untuvikot läiskähtivät äänekkäästi veteen. Emo johdatti poikueen nopeasti kameran ulottamattomiin, todennäköisesti rantakasvuston suojaan.