Katso video: Kevään sorsauntuvikot ulkona

Teksti: Kirsi Färm  Valokuvat: Veli-Matti Pekkarinen  08.06.2022
sorsatuubi
Rakennetut putkipesät ovat kustannustehokkain keino lisätä paikallisia vesilintukantoja.
Savitaipaleella koettiin monta iloista perhetapahtumaa, kun pesäputkista pompahteli pieniä untuvikkoja valmiina aloittamaan uuden elämän

 

Savitaipaleen kosteikko on ensimmäinen Metsästäjäliiton ja Birdlifen SOTKA-yhteishankkeen perustama levähdysalue. Se on runsaan kahden hehtaarin padottu kosteikko, jonka tarkoituksena on toimia monilajisuutta tukevana elinympäristönä.

Pasi Juopperin omistamassa, vuonna 2018 perustetussa levähdyskosteiskossa pesittiin ensimmäiset kolme poikuetta seuraavana vuonna. Sen jälkeen putkipesät ovat täyttyneet joka kevät.

Lue lisää SOTKA-hankkeesta

Rakennetut putkipesät ovat kustannustehokkain keino lisätä paikallisia vesilintukantoja. Veden yläpuolelle asennetut pesäputket suojaavat pesueita maapedoilta ja antavat suojan muun muassa suurten lokkilintujen, varisten ja harakoiden ryöstelyltä.

 

Vesisade ei vesilintua haittaa

– Tänä vuonna ensimmäiset havainnot sorsaemon hautomisesta putkipesässä saatiin heti jäiden lähdön jälkeen 28.4. Toukokuun viimeisellä viikolla ainakin yhdeksästä pesästä kuoriutuivat untuvikot. Näyttää siltä, että poikueet myös jäävät kosteikolle, Juopperi kertoo.

Isoimmassa poikueessa on 12 pientä sorsaa. Pieninkään poikue ei ole ihan pieni. Pasi Juopperi kertoo havainneensa pesässä seitsemän poikasta.

– Pesästähyppäämispäivänä satoi kaatamalla. Arvuuttelimme näinköhän untuvikot haluavat  jättää pesän, mutta vesilintua ei vesisade haitannut. Yksi toisensa jälkeen linnut hypähtivät vereen emon kannustaessa, ja uiskentelivat rantaheinikkoon suojaan.

Kosteikolla viihtyvät sinisorsaperheiden lisäksi myös ainakin tavi, telkkä, heinätavi, lapasorsa ja uivelonkin Juopperi kertoo nähneensä. Lajikirjo on laaja.

Katso video, miten untuvikot hyppäsivät pesästä 2021

 

Info
SOTKA-hanke

Suomen Metsästäjäliitto on mukana Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa SOTKA-elinympäristöhankkeessa.

Levähdysalueverkosto -hankkeen tavoitteena on kehittää vesilintujen syysaikaisia ruokailu- ja levähtämismahdollisuuksia. 

Levähdysalueen tarkoituksena on toimia loppukesän ja alkusyksyn aikaisena vesiriistan suoja-alueena. Elokuun puolenvälin tienoilla useiden vesilintujen sulkiminen, eli höyhenpuvun vaihto, voi olla vielä kesken. Myös osa saman kesän myöhäisistä uusintapesinnän poikasista saattaa olla lentokyvyttömiä. Näille yksilöille rauhallinen ja runsaasti ravintoa tarjoa ympäristö on erityisen tärkeä. Levähdysalueen tarvitsijoita voivat olla myös muut vesilinnut, jotka tankkaavat vararavintoa muuttomatkan varalle.

Lue lisää hankkeesta Metsästäjäliiton SOTKA-sivuilta.