1000 telkänpönttöä - ja lisää tulossa

Teksti: Kirsi Färm  Valokuvat: Risto Virtanen  08.02.2023
Telkänpönttöprojektin isä Risto Virtanen.
Telkänpönttöprojektin isä Risto Virtanen.
Meri-Lapissa Torniossa asuva metsästäjä Risto Virtanen on vuosikymmenten varrella nähnyt aitiopaikalta sorsakannan hiipumisen. Jotain oli tehtävä ja toimeen tartuttava. Siitä syntyi ensin sata ja sittemmin tuhat telkänpönttöä -projekti, joka saa jatkoa myös tänä vuonna.

Tästä sain kimmokkeen aloittaa. Tilasin talvella 2020 sata kappaletta telkänpönttöjä, jotka metsäalan opiskelijat valmistivat Ammattiopisto Lappiassa Kemissä.

Virtanen vei pöntöt maastoon huhtikuun alussa, ja kirjasi jokaisen pöntön. Pönttöjen kiinnittämiseen on osallistunut myös liuta vapaaehtoisia.

– Tarkoitus on lintukantojen elvyttämisen ohella herätellä kiinnostusta ja kannustaa ihmisiä riistanhoitoon.

Projektiin on lähtenyt mukaan ihmisiä eri harrastepiireistä: metsästäjiä, partiolaisia, riistanhoitoyhdistyksiä, lintuharrastajia sekä luontoaktiiveja. Kaikkia yhdistää kiinnostus luontoon ja siihen, että sorsalintukannat pysyisivät elinvoimaisina.  

– Kuka vaan saa tulla mukaan projektiin, ja viedä luontoon telkänpönttöjä, Virtanen kannustaa. Moni on jo soittanut hänelle ja ilmaissut halunsa tulla mukaan.

Tässä on helppo sapluuna valmiina, joten tätä pystyy monistamaan kaikkialle Suomeen.

Sadas pönttö paikoillaan Tornion Juhannussaaressa.
Kaikki pöntöt on numeroitu ja niiden paikkoja voi seurata kartalta.

Tavoitteet korkealla

 Virtasen tavoitteena on tehdä tänä vuonna vähintään seuraavat tuhat uutta telkänpönttöä. Pönttöjen lisäksi suunnitelmissa on järjestää talkootapahtumia.  Myös Metsästäjäliiton Lapin Piiri on mukana Tervolassa 31.3. pidettävässä tapahtumassa. Päivän aikana tehdään pönttöjä ja niitä saa nopeimmat hakea omaan rantaansa.

Joensuussa on toinen tapahtuma maaliskuun viimeinen viikonloppuna, jossa Pohjois-Karjalassa tehdään pönttöjä urakalla. 

–  Tehdään nyt isolla penssellillä, joten keväällä on jo ehkä 3000 pönttöä kasassa. Iso ratas on nyt lähtenyt pyörimään, hän nauraa

Virtasen mukaan konsepti on helposti kaikkialle Suomeen monistettavissa. Kunnianhimoisena tavoitteena on kattava pönttöverkosto. Homma on suunnitelmallista ja järjestelmällistä. Whatsapp-ryhmät kilkkaavat aktiivisesti havaintoja, munintaa ja uutisia. 

–  Jokaisella sitoutuneella osallistujalla on huollettavanaan muutama pönttö, jolloin kevättalvella tehtävät huoltotyöt eivät ole kellekään ylitsepääsemättömiä. Näin toiminta pysyy sekä miellyttävä, organisoituna että jatkuvana ja tietoa saadaan myös pönttöjen asukkaista. 

 

Telkänpönttöprojekti on helppoa riistanhoitoa koko perheen ajanvietteeksi.

Tekniikka apuna 

Käytössä on kaikille avoin telkänpönttökartta, jonne Virtanen lisää kaikkien pönttöjen koordinaatit. 

– Livekartta on ajan tasalla, ja sitä pystyvät kaikki seuraamaan. Esimerkiksi viisi pönttöä löytyvät Tornion keskustasta kaupunginlahden rannalta. Niiden elämää pääsevät vaikkapa lapsiperheet helposti seuraamaan. Tämä madaltaa kynnystä luontoon tutustumiseen. 

Kun telkänpönttöverkostotavoite on täynnä, Risto Virtanen tuskin jää toimettomaksi. 

– Seuraava askel on sitten keinopesät sorsille. Jo tälle keväälle on tarkoitus hommata muutama  kappale, jotka laitetaan maastoon. Näin voidaan hieman tutkia asiaa, miten pesintä näissä onnistuu Torniojoen suistoalueella. Myös näiden keinopesien sijainti tulee kartalle.

Telkänpönttöverkostoon voi tutustua kartalla  https://bit.ly/3mT0uIx

Projektia voi seurata myös Instagramissa: @risto.virtanen_jahtimestari.fi

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 30.4.2021 ja sitä on päivitetty 8.2.2023