Talviruokinta poistaa pihakäyntejä ja estää kolareita

Teksti: Kirsi Färm  Valokuvat: Reijo Vesterinen  23.02.2022
Riistan talviruokinta pitää eläimet poissa pihoilta ja teiltä.
Riistan talviruokinta pitää eläimet poissa pihoilta ja teiltä.
Suomen lumitilanne on tällä hetkellä paikoitellen erittäin runsas, eikä lähiviikkojen aikana lumentulo näytä loppuvan. Ahma, ilves ja jäniseläimet liikkuvat ketterästi hankien päällä tassun laajalla kantopinta-alalla, mutta upottava lumipeite aiheuttaa painaville sorkkaeläimille ongelmia. Liikkuminen on hidasta, ja paksun lumen alta on lähes mahdotonta kaivaa ravintoa.

Metsästäjäliiton Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja Heikki Taskinen kannustaa auttamaan sorkkaeläimiä pahimman talven yli ruokinnoilla ja polkuja tehden.

– Valkohäntäpeurat ja kauriit ovat oppineet käymään kyttäysruokinnoilla, joten ruokintaa kannattaa jatkaa talven yli. Vaikka niin sanottuun lisäävään ruokintaan ei pyritä, ei tarkoitus ole leikata kantaa myöskään näännyttämällä.

Ruokinnan kultaisella keskitiellä vähennetään eläinten kärsimyksiä lisäämättä ravintomassaa ylen määrin

Eläimet viettävät aikaa ruokintojen lähellä voimiaan säästääkseen, eivätkä liiku kauas. Paras paikka lepoon on tiheässä kuusikossa, jonne pahin tuisku ei yllä.

– Eläimet makaavat enimmillään muutamien satojen metrien päässä ruokinnoilta. Ruokinnalla käydessä kannattaakin pyrkiä häiritsemään eläimiä mahdollisimman vähän, jotta niiden energia ei kulu pakenemiseen, Taskinen vinkkaa. 

E. M. Muhonen täyttämässä ruokintaa. Ruokakaukalo tai -annostelija pitää ympäristön siistinä.

Kelkkaurat apuna

Ruokaa kannattaa viedä moottorikelkalla, jolla saa tampattua eläimen kestävän uran kulkua helpottamaan. Myös metsäsukset ja ahkio toimivat polun auraamiseen.

Reitti tulee suunnitella niin, että urasta on eläimelle apua, eikä se johda suoraan tielle tai tien yli.

– Lämpötilan vaihtelut tekevät lumeen erilaisia kerroksia, jotka vaikeuttavat sorkkaeläinten kulkua. Kun hanki ei kanna, eläin joutuu hyppimään raskaassa lumessa. Viisas eläin valitsee kaikista helppokulkuisimman polun: joko oman jotoksensa, ihmisen tekemän polun tai tien.

– Autoillessa kannattaakin pysyä valppaana, sillä muun muassa hirvet siirtyvät mielellään vähälumisille teille, jossa liikkuminen on sujuvampaa.

Riistakeskus ohjeistaa hirven kohtaamiseen tiellä:

  • Hiljennä vauhtia ja tarvittaessa pysäytä ajoneuvo.
  • Avaa ikkuna ja huuda hirville sekä paina auton äänitorvea.
  • Älä lähde jalkaisin hirvien perään, vaan toimi ajoneuvosta käsin tai ainakin sen välittömästä läheisyydestä.
  • Anna hirville aikaa poistua rauhassa tiealueelta metsän puolelle.

Kun ruokinnan on kerran aloittanut, sitä on tärkeää jatkaa, kunnes lumitilanne helpottuu.

 

Tuttu ruokapaikka vähentää pihakäyntejä ja estää kolareita

– Ruokinnoilla saadaan eläimet pysymään poissa pihoilta, joissa niille on yleensä tarjolla helppoa ravintoa. Lumisena talvena niille kelpaavat pihoista ihan kaikki: kukkaistutukset, kuivakukka-asetelmat, puun kuoret ja oksat, Taskinen tietää.

Ruokinnan järkevä sijainti vähentää myös kolaririskiä. 

Lumisena talvena sorkkaeläinten on vaikea löytää ravintoa. Maltillinen ruokinta ei lisää kantaa, mutta estää eläimiä nääntymästä.

Vinkit talviruokintaan 

  • Ruokinta vaatii aina maanomistajan luvan.
  • Ruoki maltillisella määrällä.
  • Ylläpidä useampaa pientä ruokintapaikkaa yhden ison sijasta ja huolehdi niiden siisteydestä. 
  • Monen paikan taktiikalla vältytään tartuttamasta tauteja. Lisäksi paikalla vaaniva ilves saattaa nitistää kerralla koko peuralauman, mikäli kaikki ruokailevat yhdessä kohtaa.
  • Ruoki kaukana isoista teistä.
  • Jaloillaan seisova ruokakaukalo pitää ympäristön siistinä, eikä houkuttele paikalle hiiriä ja rottia.

 

Liity Metsästäjäliiton jäseneksi

 

Liity jäseneksi

Metsästäjäliitto on suomalaisen metsästyksen tietotaidon koti. Sen ovet ovat auki kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville. Metsästäjäliitto tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen, uuden harrastuksen aloittamiseen sekä luonnonläheiseen elämäntapaan. Jäsenenä saat tietoa, taitoa ja edunvalvontaa sekä yhteisöllistä toimintaa samanhenkisten ihmisten kesken.

Liity sinäkin jäseneksi >>