Karhun kohtaaminen on tänä päivänä yleisempää kuin aiemmin. Aina ei tarvitse mennä edes metsään, vaan karhuun voi törmätä myös kaupunkien kaduilla aina läntistä Suomea myöten. Jokaisen on syytä tietää, kuinka toimia otson kanssa oikein.
Karhun voi tavata tänä päivänä tallustelemassa myös kaupungin keskustassa. Tällainen tilanne koettiin alkukesästä Varsinais-Suomessa Loimaalla, jota ympäröi lähinnä tasainen peltomaisema ja sitä halkova Loimijoki. Isoja metsäalueita ei seutukunnalla ole, eikä karhu ole yleinen suurpeto alueella.
– Kyse on silloin useimmiten nuorista karhuista, jotka lähtevät joko kumppaninhakureissulle tai helpon ruoan perään myös sellaisille alueille, joissa karhuja ei ole yleensä nähty metsissäkään, arvelee paikallinen SRVA-yhdyshenkilö Raimo Anttila pohtiessaan karhun motiiveja piipahtaa pikkukaupungissa.
Videon perusteella keskellä taajamaa liikkunut karhu oli nuori yksilö, säkäkorkeudeltaan sellaiset 80 cm. Anttila arvelee, että kyse on parivuotiaasta uroskarhusta, jonka emo on karkottanut ja nuorukainen lähtenyt etsimään tyttöystävää.
Näköhavainnon Loimaan citykarhusta teki paikallinen Janina Hakala, joka onnistui videoimaan otson apukuskin paikalta.
– Näimme, kun karhu juoksenteli nurmikoilla, autotiellä ja kävelytiellä. Se vaikutti hieman ehkä olevan peloissaan eksyttyään kaupunkiin, Hakala kuvailee.
Hän näki myös kun samainen citykarhu ui Loimijoen ylitse poispäin keskustasta.
– Itse en pelännyt karhua, mutta olihan se hurja näky kokea sellainen kaupungissa, kun en ennen ollut karhua livenä edes nähnyt.
Loimaalla on Raimo Anttilan mukaan tehty myös uudempi karhuhavainto ennen kesäkuun puoltaväliä, mutta sitä ei ole pystytty vahvistamaan.
Kun kohtaat karhun
Jokaisen on hyvä muistaa, että vaaratonta karhua ei ole. Liikkuessa on hyvä seurata ympäristöä ja pitää ääntä.
– Normaalisti karhu väistää ihmistä, mutta pahin tilanne syntyy, jos suurpedolla sattuu olemaan pennut ja se kokee ihmisen uhkaksi. Silloin eläin puolustaa jälkeläisiään raivokkaasti eikä väisty.
Rauhallinen poistuminen tulosuuntaan on tällöinkin tärkeää. Karhu saattaa ihmisen kohdatessaan nousta takajaloilleen, jolloin se ensisijaisesti kartoittaa tilannetta ja pyrkii ottamaan paremman vainun. Aina perääntyminen ja puhuminen karhulle ilman katsekontaktia eivät auta. SRVA-tilanteiden kokemusten perusteella karhu hyökkää nopeasti, matalana ja useimmiten ääneti.
– Juoksemaan ei kannata lähteä, sillä ihminen ei pärjää karhulle juoksemisessa eikä kiipeämisessä. Vaikka eläin näyttää kömpelöltä, se voi juosta jopa 60 kilometriä tunnissa, Anttila varoittaa.
– Jos välimatka karhun kanssa on liian lyhyt, niin viimeinen keino ihmisellä on mennä maahan makaamaan vatsalleen ja suojata pää ja niska omilla käsillä.
Citykarhulta suojaan
Jos kohtaat karhun taajama-alueella, niin hakeudu sisätiloihin suojaan, jos se vain on mahdollista. Pyri vähintään jonkinlaisen esteen taakse.
Jos taas törmäät karhuun liikenteessä tai ajat vaikka suurpedon kanssa kolarin, niin pysy autossa. Loukkaantunut karhu on aggressiivinen eikä epäröi hyökätä.
– Missään tapauksessa autosta ei saa poistua eikä lähestyä karhua. Loukkaantuneen tai haavoittuneen suurpedon jäljestäminen ja tarvittaessa lopettaminen ovat aina poliisijohtoista työtä, joka vaatii tietynlaista osaamista, Anttila huomauttaa.
– Pidä joka tapauksessa aina puhelin mukana, ja soita välittömästi hätäkeskukseen, jos tapaat suurpedon taajamassa tai törmäät karhuun autolla. 112-sovelluksen kautta hätäkeskus saa tarkan paikan henkilön sijainnista.
Citykarhujen pihavierailuja voi minimoida myös pitämällä jäteastiat suljettuina ja hävittää talousjätteet asiaankuuluvalla tavalla. Myös ylimääräistä lintujen ja metsäneläinten ruokintaa taajamissa pitäisi Anttilan mukaan välttää, sillä suurpedon kuuluu etsiä ravintonsa metsistä eikä taajamista.
– Karhukanta on päässyt kasvamaan, ja se taas vaikuttaa siihen, että pedot etsivät paikkansa jostakin. Toivotaan, että tulevalla metsästyskaudella pystytään toteuttamaan riittävä kannanhoidollinen metsästys, hän peräänkuuluttaa.
- Jos kohtaat karhun
– peräänny ja poistu rauhallisesti paikalta
– älä käännä karhulle selkääsi
– älä mene emon ja sen pentujen väliin
– juttele karhulle rauhallisesti, vältä katsekontaktia
– vasta viimeinen keino on heittäytyä maahan, jos karhu hyökkää - Karhukolarin sattuessa, soita hätäkeskukseen 112 äläkä poistu autosta.
- Ilmoita taajamassa tai piha-alueella liikkuvasta karhusta hätäkeskukseen 112.
- Ilmoita kaikista karhuhavainnoista riistanhoitoyhdistyksen suurpetoyhdyshenkilölle.