Käytännön vinkki nuorisotapahtuman järjestämiseen: Sotkamossa kisattiin hirvenhiihdossa

Teksti: Elina Mäkelä  Valokuvat: Tuomo Aidanpää  25.05.2022
Kun tarjoaa toimintaa koululle, kannattaa esittää valmis konsepti, johon on koulujen helppo tarttua.
Kun tarjoaa toimintaa koululle, kannattaa esittää valmis konsepti, johon on koulujen helppo tarttua.
Metsästystä ja metsästysampumatoimintaa on helppo tarjota kouluille ja nuorten kerhoille, kun konsepti on selkeä ja valmiiksi mietitty. Sotkamolainen Tuomo Aidanpää tarjosi nuorille erilaisen koulupäivän liikunnan ja turvallisten laser-aseiden muodossa.

Sotkamossa päästiin vauhdikkaan koulupäivän tunnelmaan hirvenhiihtelytapahtumassa Salmelan alakoululla. Hirvenhiihtelyn sääntöjä mukailevassa tapahtumassa oli päivän aikana noin 160 osallistujaa.

1,2 km hiihto pareittain sisälsi arvioinnin, ammunnan ja ajanoton suorituksesta. Nopein aika ei tässä kisassa välttämättä ole paras, sillä myös ammunta ja etäisyyden arviointi vaikuttivat suoritukseen. Tulokset julkistettiin luokkakohtaisesti.

Päivä järjestettiin yhteistyössä kunnan, koulun ja Metsästäjäliiton Kainuun piirin kanssa. Tuomo Aidanpää toimi tapahtuman koordinaattorina ja tunnelma oli erittäin positiivinen.

– Koulun kanssa yhteistyö oli helppoa, kun oli tarjota valmis päivä ja konsepti. Opettajilla ei välttämättä ole aikaa suunnitella, mutta tähän oli helppo tarttua, kun työnjako oli yhdessä mietitty valmiiksi. Lisäksi opettajat lähtökohtaisesti tuntevat koulunsa ympäristön parhaiten, joten radan/eri toimintojen suunnittelussa hyvä hyödyntää paikallistuntemusta.

Lue myös: Miten alkuun nuorisotoiminnassa? Asiantuntija auttaa

 

Ota nuoret mukaan järjestelyyn ikätason mukaan

Päivän aikana Aidanpää hoiti ammuntapisteen valvontaa, joka toteutettiin kokonaan EcoAims-ammuntasimulaattoreilla. Opettajat olivat mukana oman luokkansa kanssa. Nuoret olivat myös avainasemassa auttamassa, innokkaat saivat vastuuta ajanotosta ja auttoivat nuorempia simulaattorin käytössä.

Tapahtumassa oli hyvä sää ja ammunta voitiin suorittaa ulkona.

– Olemme kerran ammuttaneet myös liikuntasalissa, kun sää oli todella huono. Muokattavissa oleva konsepti onkin hyvä pitää mielessä, Aidanpää jatkaa.

Salmelan koulun oppilaan olivat hyvällä fiiliksellä mukana päivässä ja siitä jäi hyvä mieli. Pareittain suoritettu noin reilun kilometrin hiihto sekä arviointi ja ammunta oli mukavaa yhdessä tekemistä, eikä yksin tarvinnut suorittaa.

– Eiköhän tällainen järjestetä uudelleenkin, Aidanpää vinkkaa tulevaisuuden suunnitelmista.

Info
Huomioitavaa järjestelyissä
  • Kun tarjoaa toimintaa koululle, kannattaa olla valmis konsepti, johon on koulujen helppo tarttua. Helposti muokattavissa oleva konsepti on hyvä, koska koulujen ympäristöt ovat vaihtelevia.
  • Oppilaita voi hyödyntää heidän omien vahvuuksien mukaisesti toimitsijoina: ajanotto, arvioinnin kirjaamisessa tms. Nostaa yhdessä tekemisen meininkiä.
  • Aikataulutettu, luokittain tapahtuma päivä mahtuu helposti jokaisen luokan aikatauluun, kun se ei vie koko päivää.