Luonnonlähde houkuttelee riistaeläimiä – katso video

Teksti: Raila Aaltonen  Video: Leo Tarssanen  Valokuvat: Leo Tarssanen  19.02.2019
Hirviä
Rehevä lähde houkuttelee eläimiä, katso video alta.
Mikkeliläisen metsästäjän riistakamera kuvaa videota luonnonlähteellä. Rehevä lähdenotko houkuttelee yllättävän monenlaisia riistaeläimiä.

 

Metsästäjä Leo Tarssasen riistakamera kuvaa Mikkelin Luukkolassa videota luonnonlähteellä. Rehevä lähdenotko houkuttelee useita erilaisia riistaeläimiä syömään ja juomaan, aina supikoirasta karhuun ja hirveen. 

– Ehdotan istumaan tukevasti ja pitämään tuolin kädensijoista kiinni”, eläkkeellä oleva sisätautilääkäri ohjeistaa videokoosteen katsojia leikillisesti.


Riistakamera lähteellä

– Videon kuvauspaikka on lähde, jonka partaalla olen isäni kanssa käynyt janoa sammuttamassa pikkupojasta alkaen. Sinne pääseminen vaati ennen parin kilometrin kävelyn, nyt palstan reunalla on metsäautotie, Tarssanen kertoo.

Paikalla ei ole ihmisen tuomia houkuttimia, vain lähde.

Kamera on kiinnitetty pihlajaan Karhukankaaksi nimetyn harjun kupeessa. Metsän eläimet käyvät paikalla nauttimassa notkelman rehevää kasvustoa. Paikalla ei ole Tarssasen mukaan mitään ihmisen tuomia houkuttimia, vain lähde sitä ympäröivine kasvustoineen.

Leo Tarssasella on kolme muutakin riistakameraa. Yksi kameroista tallentaa eläinten liikkeet muistikortille, muiden otokset kilahtelevat kännykkään. Kaikki kamerat ovat miehen omilla mailla ja niiden paikkaa vaihdellaan aika ajoin.

Julkaistussa videokoosteessa on otoksia muutaman vuoden ajalta. Ajan mittaan kuviin ovat päätyneet kaikki metsiemme riistaeläimet sutta ja ahmaa lukuun ottamatta, vaikka niitäkin alueella on liikkunut.

– Kuvia on kiva seurailla ja näyttää ystävillekin. Kuvista oppii tunnistamaan yksilöitä ja seuraamaan niiden edesottamuksia. Ensimmäinen kuviin tallentunut karhu säväytti erityisesti.

 

Metsästys ja riistanhoito etualalla

Metsästysharrastus alkoi jo rippikouluiässä. Kovalan-Vanhalan Erään Luukkolan isäntä liittyi viisikymppisenä. Nyt takana on jo 26 vuoden hirvijahdit metsästysseurassa, hän kertoo.  

– Muutakin riistaa metsästäisin mielelläni, mutta täällä on uskomaton määrä ilveksiä, jotka ovat vieneet valkohäntäpeurat ja metsäkauriit todella vähiin.

Riistanhoito pysyy etualalla myös Tarssasen hoitaessa tilansa metsiä.

– Pyrin hoitamaan metsät asiallisesti ja hyvin, pitäen mielessä riistan tarpeet. Olen esimerkiksi siirtymässä jatkuvaan kasvatukseen siihen sopivilla kuvioilla, ja parhaillaan ennallistan osaa 1800-luvulla ojitetusta suosta.

Mikä eläin Leo Tarssanen olisi, jos saisi valita hahmonsa metsän eläimistä?

– Kyllä sympaattisin ja mukavin on mielestäni karhu.

 

Info
Riistakameraa voi käyttää moneen
Kameralla voi seurata yksilöiden välisiä suhteita. Tässä valkohäntäpeurat ottavat yhteen: pannoitettu valtapukki ottaa yliotteen nuoremmasta haastajasta.
Kuvista voi tehdä päätelmiä riistan terveydentilasta. Nuorella hirvellä on rumia, ehkä virusperäisiä läikkiä ja pakuroita ihossaan. Eläin parani vähitellen itsestään.
Eläinten lisääntymisen onnistumista ja jälkikasvun hengissä pysymistä voi seurata jahtikauden suunnittelua silmällä pitäen.
Kamera kertoo, missä riista liikkuu ja mihin vuorokaudenaikaan. Supikoira on livahtamassa luolaansa louhikossa.
Kuvat paljastavat haaskoilla kävijät jälkihavaintoja varmemmin. Kettu ilveksen tappaman valkohäntäpeuran vasan raadolla.
Harvinaisetkin lajit osuvat joskus kameraan. Saukko on usein vaikea kuvattava.