Omalle puolelle vai puolustuskannalle?

Teksti: Kirsi Färm  Valokuvat: Caj Schauman  31.01.2022
luonko kommentillani keskusteluyhteyttä vaikeistakin asioista vai kaivanko omaa poteroa?
Luodako kommentilla keskusteluyhteyttä vaikeistakin asioista vai kaivaako omaa poteroa?
Voit itse omalla somekäyttäytymiselläsi vaikuttaa mielikuvaan metsästäjistä. Olemmeko yhteistyökykyisiä vai rikommeko siltoja?

Keskustelu somessa velloo helposti nopeiden tunnereaktioiden varassa. Tuntuu tärkeältä saada oma ääni kuuluviin välittömästi.

Tunnekuohuissa kirjoitetuilla kommenteilla on harvoin mitään aitoa tehoa - pikaistuksissa paiskattu purkautuminen laukaisee pahimmillaan vastapuolen puolustuskannalle, jolloin kommentti kääntyy tehottomana itseään vastaan.

Meillä jokaisella on oma näkökulmamme suhtautua asioihin. Mielipiteiden moninaisuutta tarvitaan, jotta asioista voidaan keskustella demokraattisesti erilaiset kannat huomioiden. Maailmassa on toki asioita, jotka eivät ole mielipidekysymyksiä, kuten esimerkiksi tasa-arvo ja ihmisoikeudet. Sen sijaan metsästykseen ja luonnonhoitoon liittyy moninaisia kokemuksia ja käytänteitä, joista saatamme oppia toinen toisiltamme.

Kun kirjoitat kommentin tai mielipiteen jonnekin somealustalle, hengitä hetki! Toisen mielipidettä ei pysty helposti muuttamaan, mutta kunnioittavalla, empaattisella ja rakentavalla keskustelulla - kuuntelemalla - omaa sanomaa on helpompi saada kuuluviin. Jos vastapuoli ei muuta käsitystään heti, olet kuitenkin asiallisella suhtautumisella ja fiksuilla perusteluilla saattanut istuttaa uuden ajatuksen siemenen.

Mieti sen jälkeen:

  • pysynkö asiassa?
  • suhtaudunko keskustelukumppaniin nimittelemättä?
  • pystynkö esittämään asiani rakentavasti, jotta siinä on selkeä tarttumapinta?
  • pystynkö tuomaan keskusteluun uutta näkökulmaa?
  • pystynkö perustelemaan väitteeni - kerronko vain faktaa? Jos arvelen tai pohdin, tuon se selkeästi esille.
  • luonko kommentillani keskusteluyhteyttä vaikeistakin asioista vai kaivanko omaa poteroa?

 

Metsästäjän somevinkit

Lisää vinkkejä hyvään somekeskusteluun saat Etiikka.fi 

 

Muista myös saaliskuvauksen 10 käskyä

Metsästys on hieno harrastus, jonka tähtihetkiä on mukava ikuistaa kameralla. Tunnelmallinen kuva viestii onnistuneesti hienosta harrastuksesta. Huono kuva taas voi aiheuttaa suuren yleisön parissa väärinkäsityksiä ja jopa mustata metsästäjien maineen. 

Siksi jokaisen metsästäjän tulee miettiä tarkkaan, minkälaisen kuvan metsästyksestä haluaa antaa asiaan vihkiytymättömälle. Lue Jahtimediasta vinkit sujuvaan saaliskuvaukseen.