Saaliskuvauksen 10 käskyä

Teksti: Sara Seppälä ja Kai Tikkunen  Valokuvat: Jarmo Raudaskoski  03.01.2020
Saaliskuvauksen 10 käskyä
Jokaisen metsästäjän kannattaa miettiä hetki, minkälaisia kuvia julkaisee, ettei epähuomiossa aiheuta ikävää julkisuutta metsästykselle.

Metsästys on hieno harrastus, jonka tähtihetkiä on mukava ikuistaa kameralla. Tunnelmallinen kuva viestii onnistuneesti hienosta harrastuksesta. Huono kuva taas voi aiheuttaa suuren yleisön parissa väärinkäsityksiä ja jopa mustata metsästäjien maineen. 

Siksi jokaisen metsästäjän tulee miettiä tarkkaan, minkälaisen kuvan metsästyksestä haluaa antaa asiaan vihkiytymättömälle. 

Nykyaikana saaliskuvien ja -videoiden jako sosiaaliseen mediaan on meille monelle arkipäivää, mutta valitettavasti aina ei ajatella seurauksia, joita kuva saattaa aiheuttaa. Kukaan metsästäjä tuskin haluaa olla levittämässä negatiivista mielikuvaa harrastuksestaan, vaan päinvastoin.

Kuvista tulisi aina välittyä kunnioitus riistaa kohtaan. Siksi kannattaa soveltaa alla olevia ohjeita.

 

Saaliskuvauksen 10 käskyä:

1. Eläimen asettelu havupedille ennen kuvausta on kaunis ele.

2. Jos siihen ei ole mahdollisuutta, niin muu luonnollinen ympäristökin on hyvä. 

3. Ota kuva mahdollisimman siististä eläimestä. Ei verta, avattua mahaa, suolia tai muutakaan teurastamotunnelmaa, ellei kyse ole riistankäsittelytilanteesta.

4. Ulkona roikkuva kieli ei tuo kuvaan positiivista lisäarvoa. 

5. Älä istu eläimen päällä, laita jalkaa sen päälle tai naulitse sitä puukolla puunkylkeen. Älä laita eläimelle lippalakkia, tupakkaa huuleen tai mitään muutakaan ”somistetta”.

6. Älä julkaise kuvaa siitä, kun koira ravistelee kuollutta saaliseläintä. Tästä on lähtenyt liikkeelle jopa virheellisiä syytöksiä siitä, että saalis on revitetty elävältä.

7. Mainitse kuvaa julkaistessasi mistä ja milloin se on otettu. Ruotsista joulukuussa ammuttu metso saattaa muuten tulla Suomessa ilmiannetuksi salatapettuna.

8. Jos kuvassa on useita saaliseläimiä, asettele ne siististi. Veneen pohjalla lilluva röykkiö ei ole kovin kuvauksellinen.

9. Älä pröystäile ylisuurilla saalismäärillä. Maltti on valttia niin metsällä kuin kuvauksessakin. Ja jos kyse on ison seurueen saaliista, niin mainitse se.

10. Kannattaa muistaa, että omalla nimellä ja kuvalla varustettu siistikin nettijulkaisu saattaa johtaa häiriköintiin, varsinkin jos se liittyy suurpetoihin. Eli kannattaa aina miettiä, mitä julkaisee ja missä.

 

Vinkit videolla

Iina Saarikko eli @iina_elisabeth, sosiaalista mediaa hyödyntävä metsästäjä jakaa parhaat vinkkinsä saaliskuvaukseen