Aleksi Lumme on radikaalisti asiallinen

Teksti: Kirsi Färm  Valokuvat: Pekka Rousi  23.01.2023
Wadén-palkinto sisältää tuhannen euron rahapalkinnon sekä kunniakirjan. Wadén-palkinto on nimetty Daniel Johannes Wadénin mukaan. Wadén oli erittäin innokas metsästäjä ja riistanhoidon puolestapuhuja ja myös Metsästäjäliiton ensimmäinen puheenjohtaja.
Wadén-palkinto sisältää tuhannen euron rahapalkinnon sekä kunniakirjan. Wadén-palkinto on nimetty Daniel Johannes Wadénin mukaan. Wadén oli erittäin innokas metsästäjä ja riistanhoidon puolestapuhuja ja myös Metsästäjäliiton ensimmäinen puheenjohtaja.
Metsästäjäliitto myönsi vuotuisen Wadén-palkinnon metsästäjä, tietokirjailija ja podcast-host Aleksi Lummelle. Lumme on eri tavoin pohtinut ja kehittänyt metsästykseen liittyvää julkista keskustelua, joka varsinkin somessa usein polarisoituu.

Aleksi Lumme on klassinen Helsingissä asuva “junantuoma.” Hän on syntynyt maalla, mutta lähti työpaikan ja parisuhteen perässä kaupunkiin. Elettyään hetken keskellä Helsingin hektisyyttä hänessä heräsi halu päästä lähemmäs luontoa. Metsästyksen aloittaminen oli, no, luonnollinen ja varsin alkukantainen tapa hoitaa luontosuhdetta.

Elokuussa 2019 Lumme julkaisi kirjan Metsästä - pyyntionnea ja mielenrauhaa. Kirja kertoo metsästyksen aikuisella iällä aloittaneen kaupunkilaisen tarinan, jossa sukelletaan metsästyksen oikeutukseen, motivaatioon ja erityisesti henkiseen merkitykseen pintaa syvemmälle.

Tarmokas Lumme ei epäröi tarttua vaikeisiinkaan aiheisiin, jos näkee niissä mahdollisuuksia. Kirja kirvoitti pohtimaan aihetta vielä syvemmältä. Lumme alkoi vetää Metsästä-podcastia, jossa erilaisen näkökulman omaavat vieraat keskustelevat metsästyksestä ja luontosuhteesta, sekä etsivät yhdistäviä tekijöitä. 

Kipinöitä-podcast puolestaan “on yhteisö, jossa eri mieltä olevat ihmiset voivat keskustella vaikeistakin luontoaiheista turvallisessa ympäristössä”. Metsästäjä, kasvisruoka-aktivisti, ilmastoaktivisti ja eläinsuojeluaktiivi voivat ihan totta keskustella vaikeistakin aiheista, sillä heitä yhdistää syvä arvostus luontoa kohtaan, halu ratkaista konflikteja ja tarve aitoon, avoimeen keskusteluun.

Vasta-ase epäasiallisuuteen on asiallisuus

Yhdistävät tekijät ovat avainasemassa Lummen mielestä myös sosiaalisen median keskusteluissa. Siitä, mistä ollaan samaa mieltä, on helppo aloittaa. Se avaa myös tärkeän yhteyden toisen kuunteluun.

Työtä on raskasta tehdä yksin. Siksi Lumme oli jälleen alkuunpaneva voima somessa toimivassa Metsästyssyndikaatissa. Se koostuu 11 metsästäjästä, jotka haluavat löytää tärkeimmät ihmisiä askarruttavat kysymykset metsästykseen liittyen ja vastata niihin kysyjää kunnioittaen. Kollektiivi ylläpitää Instagramissa Kysy metsästäjältä-tiliä.

Lue lisää Lummen mietteitä Jahtimediasta

Lumme on pohtinut Jahtimediassa julkaistuissa juttusarjoissa sekä metsästyksen oikeutusta että sosiaalisen median metsästyskeskusteluja.

Pohdintoja-juttusarjassa Lumme pohtii, onko luontokeskustelu rikki ja millaista voisi olla rakentava metsästyskeskustelu.

Mistä metsästäjien kokemus luontokeskustelusta syntyy?

Onko julkinen keskustelu metsästyksestä rikki?

Metsästyskeskustelu somessa – pelkkää vihapuhetta ja trollausta?

Miksi metsästystä vainotaan ja voiko siihen vaikuttaa lyömällä nyrkkiä pöytään?

Kolmen osan juttusarjassa pohditaan, mikä oikeuttaa riistalihan syöntiin. Kysymystä tarkastellaan ruoan arvostuksen, ilmaston ja eläinoikeuksien näkökulmasta.

Mikä oikeuttaa riistalihan syömiseen: Arvostus

Mikä oikeuttaa riistalihan syömiseen: Ilmasto

Mikä oikeuttaa riistalihan syömiseen: Eläinoikeudet