Jos kohtaat suden – tekeydy isoksi ja pidä ääntä

Teksti: Tiina Saario-Kuikko  19.11.2024
Aikuinen susi suolla.
Jos kohtaat suden, älä lähde juoksemaan, vaan pyri poistumaan paikalta rauhallisesti. Pidä katsekontakti, tekeydy isoksi ja ole kovaääninen. KUVA: Sven Zacek
Mikä neuvoksi, jos kohtaat suden liikkuessasi luonnossa tai olet lenkillä koirasi kanssa? Entä miten välttyä yhteentörmäykseltä ja kuinka ohjeistaa koululaista toimimaan uhkaavaksi kokemassaan tilanteessa? Kysyimme neuvoja suurpetotutkija Mia Valtoselta.

Useimmiten susi karttaa ihmistä muiden suurpetojen tavoin, mutta tänä päivänä kohtaamisia tapahtuu yhä enemmän.

Luonnonvarakeskus Luken suurpetotutkija Mia Valtonen antaa parhaat käytännön neuvot tilanteesta selviytymiseksi.

– Suden kohtaamista voi välttää pitämällä ääntä, esimerkiksi lauleskelemalla tai viheltelemällä, jotta peto ehtii väistää, Mia Valtonen huomauttaa.

– Jos kuitenkin kohtaat suden, älä lähesty eläintä, vaan poistu rauhallisesti paikalta. Tekeydy isoksi ja pidä ääntä. Tarvittaessa taputa käsiä ja huuda. Yleensä tämä riittää säikäyttämään suden tiehensä. Varmista samalla, ettet jää eläimen kulkuväylän eteen etkä ahdista sitä nurkkaan. Siirry tarvittaessa sivuun, hän neuvoo.

Jos susi siitä huolimatta lähtee seuraamaan, Valtonen kehottaa jatkamaan matkaa rauhallisesti. Pidä yhä ääntä, voit välillä vaikka karjaista, mutta älä juokse.  

– Jos susi ei edelleenkään säikähdä tai pakene ja koet tilanteen uhkaavaksi, soita hätänumeroon 112. Poliisi saa 112 Suomi -sovelluksen avulla automaattisesti tarkan tiedon tapahtumapaikasta, erikoistutkija muistuttaa.

Jos susi on säikähtänyt sinua ja paennut paikalta, tee ilmoitus paikalliselle petoyhdyshenkilölle.

Tärkeää on, ettei sutta lähde seuraamaan, ei ahdista sitä vahingossakaan nurkkaan eikä houkuta asutuksen lähelle ruokkimalla, Mia Valtonen varoittaa. Kuvassa hänen kanssaan 4-vuotias Mortti, rodultaan buhund. KUVA: Reima Ovaskainen / Luke

Sudet helpon ruoan perässä

Kaikki sudet eivät aina väistä ihmistä, vaan hakeutuvat jopa asutusten läheisyyteen, jos ne ovat oppineet löytämään sieltä ravintoa.

– Susissakin on yksilöeroja, toiset ovat uteliaampia ja rohkeampia kuin toiset. Uteliaampien yksilöiden karkottamiseen riittää useimmiten äänekäs huudahdus ja taputtaminen. On myös mahdollista, että Lounais-Suomen tiheämmän ihmisasutuksen alueille asettuneet sudet ovat tottuneempia ihmisiin kuin esimerkiksi Kainuun korvessa asuvat sudet ovat, Valtonen arvelee.

– Erittäin tärkeää olisi, ettei susille löydy kotipihojen tai maatilojen liepeiltä syötävää, koska muuten on riskinä, että sudet tottuvat etsimään ravintoa asutuksen ja laitumen läheltä. Omaehtoiset karkottamiset pihapiirissä ja laitumella kovaa ääntä pitämällä ovat tapa muistuttaa sutta siitä, ettei asutusta ja rakennuksia kannata lähestyä, hän lisää.

Suurpetotutkija varoittaakin ruokkimasta tai houkuttelemasta sutta tai muita suurpetoja ruualla.

Joskus susi saattaa lähestyä myös esimerkiksi työkonetta pellolla tai metsässä. Näissä tilanteissa on Valtosen mukaan erittäin todennäköistä, että eläin ei ymmärrä yhdistää työkonetta ihmiseen ja siksi uskaltautuu lähemmäs.

– Tärkein nyrkkisääntö on, ettei susia kannata itse lähestyä. Jos jostain löytää tuoreita suden jälkiä tai vaikkapa susien jättämän keskeneräisen raadon, kannattaa lähteä eri suuntaan, hän neuvoo.

Suurpetoa ei myöskään pidä lähteä seuraamaan esimerkiksi kuvaamistarkoituksessa.

– Muuten ei ole syytä rajoittaa omaa luonnossa liikkumistaan. Jos suden kohtaaminen jännittää, voi luontoon ottaa mukaan seuraa ja juttukaverin, jotta susi osaa äänten perusteella väistää ihmistä hyvissä ajoin, Valtonen ehdottaa.

Jos susi kuitenkin hyökkää ja yrittää purra sinua tai koiraasi: huuda, potki ja lyö niin paljon, kuin voit.

 

Koululainen kohtaa suden

Entä kun kouluikäinen lapsi odottaa vaikkapa koulukyytiä haja-asutusalueella, jossa susihavaintoja on tehty, mikä silloin neuvoksi?

– Tällöin perheen olisi hyvä keskustella asiasta rauhallisesti etukäteen. Lasta voi rauhoittaa ja yhdessä aikuisen kanssa pohtia, miten suurpedon kohdatessa kannattaa toimia, Valtonen sanoo.

Jos koululainen näkisi suden kaukana esimerkiksi pellolla eikä susi lähestyisi lasta, voisi lapsi suurpetotutkijan mukaan rauhassa seurata tilannetta ja soittaa aikuiselle, jos tilanne alkaa jännittää.

– Jos susi jostain syystä kuitenkin lähestyisi koululaista, olisi tässäkin tapauksessa tärkeää yrittää pysyä rauhallisena ja muistaa olla juoksematta. Suteen kannattaisi pitää katsekontakti niin, ettei eläimelle kääntäisi selkää, hän muistuttaa.

– Jos lähellä on rakennuksia, koululainen voisi rauhallisesti hakeutua niiden suojaan. Hän voi taputtaa käsiä yhteen ja huutaa suden säikäyttämiseksi. Myös musiikin soittaminen puhelimesta kovalla voimakkuudella voisi riittää säikäyttämään suden tiehensä, Valtonen neuvoo.

Tämän lisäksi mukaansa voi ottaa turvahälyttimen siltä varalta, että kohtaa suden eikä tiedä, miten sen saa poistumaan.

Lasta kannattaa ohjeistaa soittamaan tutulle aikuiselle tai uhkaavassa tilanteessa suoraan hätänumeroon 112.

 

Koirakko kohtaa suden

Viime aikoina on uutisoitu tapauksista, joissa susi on kiinnostunut ihmisen kanssa liikkuvasta koirasta myös kaupunkialueella.

– Tällaisessa tilanteessa on hyvä pitää koira lähellään. Jos koira on irti, se tulisi kytkeä hihnaan. Pyri aina poistumaan koiran kanssa paikalta, Valtonen neuvoo.

Sudella on hänen mukaansa yllättävän huono näköaisti, sillä se näkee tarkasti vain noin 30 metrin päähän.

– Jos ihminen on tuulen alla ja susi kiinnittää huomionsa koiraan niin intensiivisesti, että se ei ensin huomaa ihmistä, kannattaa pitää kovaa ääntä, huutaa tai taputtaa. Esimerkiksi kiimassa oleva narttukoira voi olla urossudelle niin kiinnostava, että se ei huomaa lähellä olevaa ihmistä, Valtonen pohtii.

– Tärkein suoja kotikoiralle ulkoilutuksen ajaksi on se, että se pysyy ihmisen lähellä. Jos koiraa pidetään vapaana, on koiran luoksetulotaitojen oltava kunnossa, jotta eläin on välittömästi kytkettävissä, hän painottaa.

Jos susi kuitenkin hyökkää ja yrittää purra sinua tai koiraasi: huuda, potki ja lyö niin paljon, kun voit.

Susi voi nähdä koiran kilpailijana reviirillään mutta myös saaliina, jos luontaista saalista on saatavilla vähän.

Vaikka susien aiheuttamat koiravahingot liittyvät useimmiten metsästystilanteisiin, vahinkoja tapahtuu jonkin verran myös pihoissa tai niiden läheisyydessä.

– Yleisimmin tällainen vahinkotilanne syntyy silloin, kun koira on ilta- tai yöaikaan päästetty juoksemaan vapaana ilman valvontaa tai se on ollut yöllä pihalla ketjuun kytkettynä, Valtonen kuvailee.

Info
Suden kohtaaminen – toimi näin
  • Älä lähesty sutta.
  • Tekeydy isoksi ja pidä ääntä – taputa käsiä ja huuda.
  • Pidä katsekontakti.
  • Pyri poistumaan rauhallisesti, älä juokse.
  • Varmista, ettet jää eläimen kulkuväylän tukkeeksi.
  • Jos susi seuraa sinua, jatka rauhallista poistumista ja pidä ääntä.
  • Jos sinulla on koira mukanasi, pidä se kytkettynä ja lähelläsi.
  • Uhkaavassa tilanteessa soita hätänumeroon 112.
  • Jos susi hyökkää: huuda, potki ja lyö niin paljon kuin kykenet.
  • Suurpetohavainnot ilmoitetaan aina paikalliselle suurpetoyhdyshenkilölle.

Lisää aiheesta