Vie kaveri metsään - 5 vinkkiä

Teksti: Kirsi Färm  Valokuvat: Pekka Rousi  16.02.2023
metsästäjiä ulkona
Etukäteen valmisteltu metsästyspäivä hyvine eväineen voi olla ratkaiseva tekijä muuttamaan vääränlaista mielikuvaa metsästyksestä.
Metsästyksen maailmaan tutustuu parhaiten metsästämällä. Kun metsästyspäivän kokee käytännössä, voivat monet siihen liitetyt ennakkoluulot ja oletukset hälventyä. Näillä vinkeillä viet puolison, kaverin tai metsästykseen varauksella suhtautuvan ensimmäistä kertaa metsälle. Vinkit sopivat myös lapsille ikätasoon soveltaen.

1. Selvitä etukäteen päivän kulku

Yritä selittää mahdollisimman tarkasti, mitä päivän aikana tulee tapahtumaan.

Minne suunnataan, millaista riistaa etsitään, millaiset yksilöt säästetään. Miten kauan päivä kestää? Kävelläänkö paljon paikasta toiseen vai istutaanko suurin osa päivästä hiljaa. Saako puhua tai supattaa? Pidetäänkö kännykät äänettömällä. Milloin pidetään taukoa. Mitä tehdään, jos saadaan saalista? Haluaako seura osallistua jollain tapaa esimerkiksi pillittämällä tai ajamalla?

Metsästysaika kannattaa pitää kohtuullisissa rajoissa ja aluksi melko lyhyinä, ettei seuralaista ala tympäistä. Jos viisi tuntia passista istumista on sinulle helppo homma, se voi ensikertalaiselle tuntua pitkäveteiseltä ja tylsältä. Pienen "nälän" jättäminen varmistaa mukaan tulon myös seuraavalla kerralla.

2. Pelottaako joku asia?

Aseet eivät ole kaikille tuttuja ja ne saattavat aiheuttaa epämukavia tunteita. Ruutiaseet jopa pelkoa. Pyri esittelemään asetta rauhallisessa tilassa ennen metsälle lähtöä. Irrota lukko tai taita ase, kerro liipaisimen ja varmistimen toimintaperiaatteista tai metsästysjousen toiminnasta. 

Kerro rauhallisesti, miten aseiden kanssa toimitaan ja mitkä asiat pitävät aseen käsittelyn turvallisena. Jos mahdollista, vie seurasi etukäteen radalle tutustumaan aseen toimintaan, siitä lähteviin ääniin ja ehkä jopa kokeilemaan ampumista. Edetkää rauhassa ja kumppania kuunnellen.

Myös saaliiksi saadut, kuolleet eläimet ja veren näkeminen voivat aiheuttaa monenlaisia tunteita. Kerro etukäteen, miltä kaato tai pudotus näyttää, miten riista etsitään, noudetaan ja käsitellään. Kysy haluaako seura osallistua saaliin nylkemiseen ja varatkaa siihen sopivat välineet.

Metsästykseen voi tutustua myös metsästyskoirien kautta ilman aseita. Koiran työskentely ja seuraaminen maastossa on matalan kynnyksen metsästystä.

3. Varaa hyvät eväät mukaan

Ulkoilma kiihdyttää tunnetusti ruokahalua, ja kaikki ruoka maistuu nuotiolla paremmalta. Pakkaa mukaan tuhdit eväät, jotta päivä ei tyssää energiavajeeseen.

Tee vaikutus huomioimalla seuran mahdolliset erikoistarpeet; grillaa kasvisnakkeja kasvissyöjälle tai lisää herkuttelijan kaakaoon vaahtokarkkeja.

Strategiseen aikaan esille vetäisty lempisuklaa saattaa muuttaa laskevan mielialan nopeasti.

Muista säännöllinen nesteytys myös pakkasella.

4. Säänmukainen pukeutuminen

Paleleminen pilaa päivän tehokkaasti. Pakatkaa mukaan varasukat, -käsineet ja muita lisäkerroksia viluntorjuntaan. 

Jos päivä sisältää paljon paikallaan istumista, vaatetta täytyy olla enemmän, mutta jos suurimman osan ajasta liikutaan, vähempikin riittää. Vaatekertojen on hyvä olla hikeä siirtäviä. Paksumpi takki lämmittää tauoilla.

Säänmukaiset ja tukevat kengät ehkäisevät kylmää ja nyrjähdyksiä.

Lainaa reilusti omia kamppeita, mikäli seuralaiselta jotain puuttuu, jotta osallistuminen ei jää varusteista kiinni eikä tavaraa tarvitse erikseen hankkia. Oranssi liivi tai hattu lisäävät metsästysturvallisuutta.

5. Pidä maltti

Päivä voi kirvoittaa paljon erilaisia kysymyksiä, vaikeitakin. Muista, ettet edusta esimerkilläsi vain yhtä metsästäjää, vaan ylläpidät toiminnallasi mielikuvaa koko metsästäjäkunnasta. Vastaa kysymyksiin asiallisesti. Kuuntele, mitä seurallasi on sanottavaa. 

Muista myös jälkihoito

Kun riistan näkee konkreettisesti muuttuvan ruoaksi, avautuu luonnon kiertokulku eri näkökulmasta. Kokatkaa yhdessä saaliista ateria, jonka äärellä on hyvä jatkaa hedelmällisiä metsästyskeskusteluja.

Jos kaveri ei ole vielä valmis metsälle, ota hänet mukaan riistanhoitoon; viekää suolakivi, täyttäkää ruokinta tai käykää karsimassa passilinjoja. Puuhailun lomalla on helppo kertoa metsästyksestä ja näyttää, mitä kaikkea muuta, kuin kaatoja, metsästys on.