Jontte Valosaarelle metsästys on opettanut rauhoittumista

Teksti ja kuvat: Eija Vallinheimo  09.03.2020
Jontte Valosaari
Jontte Valosaari
Laulajana tutuksi tulleen Jontte Valosaaren koti löytyy pitkän ja mutkaisen hiekkatien päästä. Lähipelloilla on parhaimmillaan ollut 30 peuran lauma aterioimassa ja ikkunasta avautuu hiljainen metsämaisema. Ympäröivä luonto olikin yksi asia, joka sai Jontte Valosaaren innostumaan metsästyksestä.

Kuuntele podcastista, mitä Jontte Valosaari ajattelee metsästyksestä ja sen eettisyydestä

 

Luonnolla on ihmeellinen voima

− Olen tykännyt luonnosta ja hyvästä ruoasta aina. Metsästys oli ollut ajatuksissa jo pitkään, mutta kolmisen vuotta sitten päätin, että suoritan metsästäjätutkinnon ja starttaan homman kanssa.

− Sitä ennen ei oikeastaan ollut kunnolla edes aikaa, koska tuolloin oli päällä tiukimmat keikkavuodet, pari pientä lasta, hevosia ja paljon muuta tekemistä, Jontte muistelee.

Jontte Valosaari myöntää, että tänä vuonnakaan metsästykselle ei ole tahtonut löytyä aikaa.

− Olen ehtinyt käydä huonosti metsällä, koska tässä on ollut raksaprojekti käynnissä, mutta edellisellä kaudella ehdin hyvinkin käydä pari kolme kertaa viikossa metsästämässä.

− Vaikka ase on metsällä aina mukana, ei saalista tietenkään jokaisella kerralla tuotu ruokapöytään. Ammun oikeastaan vain omiin tarpeisiini, joten monesti istun vain tornissa ja katselen peuroja kiikarin läpi. Täällä meillä päin sorkkaa on paljon, mutta tykkään myös vain istuskella metsässä. Silloin ei kuulu kuin luonnon ääniä, on hiljaista ja rauhallista. Ajatukset nollaantuu ja mies rauhoittuu. Metsäterapia, se on ihan parasta, hän kiteyttää.

− En oikeastaan haluaisi lähteä enää nykyisin täältä metsästä mihinkään, Jontte naurahtaa.

− Aamulla kun ottaa kupin kahvia ja katselee metsää, niin ei harmita yhtään asua maalla, luonnon keskellä. Vaikka olisi millainen päivä tai joku asia kiristää mieltä, niin kotitielle tultaessa tulee aina hyvä mieli. Luonnolla on ihmeellinen voima.

 

Luontoelämyksiä ja riistaruokaa

Luonto, hyvä ruoka ja elämykset, on Jonten napakka vastaus siihen, miksi hän metsästää. Metsästäminen on erittäin hyvä tapa liikkua luonnossa ja mahdollisuus oppia, mitä omilla mailla tapahtuu. 

−Liputan myös puhtaan ruoan puolesta. Olen ylpeä siitä, että ruoka on itse kaadettu, itse valmistettu ja kunnioittaen itse käsitelty. Metsästyksen myötä kunnioittaa ruokaa ja sitä, mitä metsä meille antaa, ihan eri tavalla kuin jos hakee jauhelihapaketin lähikaupasta. Koen riistalihan olevan näin eettisemmin hankittua.

Olen ylpeä siitä, että ruoka on itse kaadettu, itse valmistettu ja kunnioittaen itse käsitelty

Jontte on tarkka sekä riittävästä liikunnasta että terveellisestä ravinnosta. Mutta millaisia riistaruokia Valosaaren perheessä sitten syödään?

−En ole koskaan ollut mikään huippukokki. Alkuaikoina googlettelin riistaruokaohjeita ja muokkailin reseptejä oman maun mukaan. Esimerkiksi sokeria käytetään yleensä jokaisessa ohjeessa, joten korvaan sen aina hunajalla. Haastavinta on ollut riistankäsittelyn opetteleminen. Onneksi aina löytyy kokenutta porukkaa, jotka antavat ohjeita ja joilta kysyä neuvoa.