Pakastimen aarteet lautaselle

Resepti: Markus Maulavirta  Teksti: Anna Kujala  Valokuvat: Suomen Metsästäjäliitto  20.04.2025
Kaiken riistan pata
Riistapataan "flamande" voi käyttää kaikenlaista riistaa.
Kevät on oiva aika valmistaa herkkuja riistasta, ja samalla tyhjentää pakastin. Reseptikokoelmasta löysimme kolme keittiömestari Markus Maulavirran reseptiä inspiraatioksi kotikokille.

Riista säilyy oikein pakastettuna hyvin. Mitä enemmän rasvaa, sitä lyhyempi säilyvyys. Esimerkiki hirvi, peura ja kauris säilyvät jopa 2,5 vuotta, jäniskin kaksi vuotta, mutta villisika rasvaisempana lihana 6–10 kuukautta.

Sorsat ja hanhet säilyvät korkeintaan vuoden, mutta metso, teeri ja riekko yli kaksi vuotta, kuten myös fasaani, peltopyy ja kyyhky. Sisäelimiä ei kannata säilyttää pakastettuina yli 8 kuukautta. 

Hyvä hygienia, tarpeeksi kylmä (-18 astetta Celsiusta) pakastin, jossa lämpötila pysyy tasaisena, sekä lihan vakumointi ennen pakastamista parantaa säilyvyyttä.

Kun on aika tehdä tilaa pakastimeen, kokeile alla olevia reseptejä tai muita Jahtimedian riistaruokia.

Kaikki käy

Kaiken riistan pataan käy kaikki liha – jänis, sorkkaeläin, linnut – tai vaikkapa sydämet ja kivipiirat. Lihan lisäksi pataan tulee juureksia ja kaalia, ja makua antamaan rosmariinia, timjamia ja katajanmarjoja.

Markus Maulavirran riistapadassa voi hyödyntää mitä tahansa riistaa.

Riistakeitto isolle porukalle

Fileet, paistit ja jauheliha katoavat yleensä ensimmäisenä, ja vaikeammin hyödynnettävät ruhonosat jäävät pakastimen pohjalle. Maulavirran takuuvarman riistakeiton liemessä hyödynnetään hirven tai peuran kylkien ja rinnan luiset osat. Reilu satsi keittoa on loistava ruoka isolle porukalle.

Riistakeitto
Tämä keitto kulkee nimellä peijaiskeitto, mutta sopii nautittavaksi mihin vuodenaikaan tahansa.

Perinteistä säilöntää

Pakastetusta lihasta voi myös valmistaa kuivalihaa ulkona kevätahavalla. Kuivalihan valmistuksessa sää ratkaisee lopputuloksen: päivällä lämpötilan pitäisi olla hieman plussalla ja yöllä alle jäätymispisteen. Jos lämpötila on liian korkea liha pilaantuu, ja liian kylmällä jäätynyt liha keloutuu.

Kuivaliha on herkku sellaisenaan, tai siitä voi valmistaa vaikkapa lämpimän keiton.