Korona ja metsästys

Teksti: Eija Vallinheimo  Valokuvat: Pekka Rousi  22.10.2020
Kuvituskuva, kuvan henkikö ei liity tapaukseen.
Kuvituskuva, kuvan henkikö ei liity tapaukseen.
Korona-aika on ulottanut suojakäytännöt myös metsästykseen. Vaikka korona on otettu vakavasti monissa metsästysseuroissa, ensimmäinen koronatartunta on hirvijahdissa jo ehditty saada. Metsästysseuran puheenjohtaja antaa nyt joitakin vinkkejä muille seuroille siitä, miten tarkkoja ohjeita voi vielä edelleen tarkentaa.

Vaikka eteläsuomalaisen metsästysseurassa oli mietitty koronaa ja tehty monenlaisia toimenpiteitä riskin vähentämiseksi, oli yksittäinen koronan tietämättään saanut osallistunut jahtiin.  Tästä seurauksena on sairastumisien lisäksi karanteenit ja jahdin keskeytyminen.

− Ongelma on, että kun oireet tulevat viiveellä, ja vaikka heti menisi testiin, niin tulokset tulevat aika hitaasti, viikko on siinä lyhyt aika. Siksi, jos lähipiirissä on mitään epäilyä, niin kannattaa olla avoin ja kertoa ja jättäytyä pois jahdista. Epäilyksiin kannattaa jokaisen suhtautua vakavuudella, seuran puheenjohtaja muistuttaa. Tärkeintä meille on oman porukan ja ympäröivän yhteisön terveys, sitä ei kukaan halua riskeerata, puheenjohtaja tiivistää.

Autoihin pakkautuminen koronan kannalta vaikeaa

− Metsästäjäliitto vetoaakin metsästysseuroihin, että korona-ohjeistus käytäisiin seuroissa läpi ja tarkisteltaisiin kaikki ne tilanteet, joissa metsästäjät joutuvat toistensa kanssa lähikontaktiin. Metsästäjäliiton ohjeistukset löytyvät verkosta. 

Metsästysseuran puheenjohtajan t
untuma on, että auto on se merkittävä riskitekijä. 
− Terveydenhuollosta tuli ohje, että jahtipäällikön pitäisi pitää kirjaa autokunnista, niin tiedetään kuka on ollut missäkin autossa.

− Muille seuroille haluaisin sanoa, että kyllähän varautumisessa on käytännön hankaluuksia paljon ja tuntuu varmasti, että se haittaa jahtia, mutta kun kaikki sisäistävät uudet käytännöt, niin ei se sitten ole niin paha. Kaikki vaan ottaa vähän enemmän aikaa, mutta mahdollinen lisäaika on tässä tilanteessa pieni ongelma.