Miksi majavia metsästetään?
Majavan metsästyksellä hallitaan sen kannan kasvua sekä ehkäistään metsä-, pelto- ja tulvavahinkoja. Metsästettävien majavien määrä on tarkasti mitoitettua ja kannan kokoon suhteutettu.
Suomessa elää kaksi majavalajia, alkuperäislaji euroopanmajava ja sekä istutettu kanadanmajava.
Kanadanmajavaa voidaan metsästää maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan luvalla. Euroopanmajavan metsästäminen vaatii Suomen riistakeskuksen myöntämän pyyntiluvan.
Majavan metsästysaika alkaa 20. elokuuta ja jatkuu huhtikuun loppuun saakka.
Metsästysvälineinä käytetään kivääriä, haulikkoa ja metsästysjousta.
Milloin majava liikkuu?
Yöaktiivisina eläiminä majavat liikkuvat yleensä ennen ja jälkeen auringonlaskun. Päivällä ne lepäilevät pesässä. Pesä voi olla keko- tai penkkapesä, myös sekapesä on mahdollinen. Passitus kannattaakin keskittää ilta- tai aamuhämärään varsinkin keväällä, jolloin valoa riittää pidempään.
Majava on arka ja tarkkaavainen eläin. Se vetää useimmiten pidemmän korren valppaine aistineen ja pysyttelee metsästäjältä piilossa. Majavan näkö ja kuulo eivät kuitenkaan vedä vertoja sen hajuaistille. Mieti siis passipaikka tuulen alta, tai muuten voit unohtaa majapaistin siltä illalta.
Mistä majavan löytää
Majavapopulaation löytäminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja aikaa. Ennakkosuunnittelu ja tiedustelu on usein tarpeen. Ellei maanomistajalla ole padon sijainnista tarkkaa tietoa, kannattaa tutkia metsäpurojen, jokien ja lampien ympäristöjä. Talvella majavan liikkeet tallentuvat lumeen syksyn rospuuttoa helpommin.
Rantojen tuntumasta nakerretut puut, syönnökset tai kohonnut vesiraja paljastaa majavan puuhat. Majavan katkoman puun järsimäjäljestä ei voi erehtyä. Jos löydät padon, olet pelipaikalla. Pato voi olla iso ja huomattava, mutta jo padon rakennuksen aloitus, eli kasaan ja ristiin uitetut oksat ja risut ovat hyvä merkki majavan läheisyydestä.
Valitse passipaikka kohdasta, josta näet majavan liikkeet hyvin, mutta älä jää heti pesän viereen. Pesästä poistuessaan majava on erityisen tarkkaavainen ja huomaa pienenkin poikkeavuuden ympäristöstä.
Majavan metsästys syksyllä
Majavan metsästysaika alkaa 20.8. Syyspyynti on kevättä haastavampaa, sillä avoveden aikaan majavat pystyvät nousemaan rannalle monesta kohtaa, myös metsästäjän näkymättömistä. Lumettomana aikana pimeä tulee aikaisin ja ympäröivästä maastosta on haastavaa havaita ruskeaa majavaa.
Majavan metsästys keväällä
Kevätjäiden aikaan majavat ovat aktiivisempia pesän rakentamis- ja korjauspuuhissa. Jääkannen sulat kohdat määräävät majavan rantautumisaukkojen kohdat, jolloin hyvän passipaikan löytäminen on helpompaa. Sen sijaan sääolosuhteet voivat olla keväällä hyvinkin vaihtelevat.
Majavan metsästys kiväärillä, haulikolla ja jousella
Majavaa, kuten muitakin riistaeläimiä, on varminta ampua sen seisoessa sivuasennossa metsästäjään nähden. Tällöin vitaalialueille on mahdollisuus ampua hyvä keuhko-sydän riistalaukaus. Majavan osuma-alue on noin tennispallon kokoinen ja se sijaitsee edessä, etulavan tuntumassa.
Tähtää majavaa kuviteltuun pisteeseen, joka on korvasta yhtä kaukana taaksepäin, kuin etäisyys kuonon kärjestä korvaan.
Harjoittele majavan riistalaukausta simulaattorissa >>
Majava kannattaa aina ampua maalle. Se on turvallista kimmokeriskin vuoksi, mutta myös saaliin talteensaamisen kannalta. Majava sukeltaa herkästi sekä haavoitettuna että kuolettavasti ammuttuna, tai voi myös kierähtää jäältä veteen. Mukaan kannattaakin varata aina jonkinlaiset naaraamisvälineet: koukku ja vaikka paikalta löytynyt pitkä puunranka, johon koukun voi kiinnittää esimerkiksi nippusitein.
Jousimetsästyksessä nuoleen kiinnitetään kevyt naru, jonka ansiosta saalis on helposti kelattavissa metsästäjän luo. Jousella voi ampua majavan myös veteen, mutta tällöin vitaalialue on haastavasti osittain tai kokonaan veden alla.
Voiko majavan lihaa syödä?
Majava käyttää ravinnokseen lehtipuiden, kuten haavan ja koivun kuorta, versoja ja lehtiä. Myös sen lihassa on hieno lehtipuinen maku. Kokeile savupaprikalla maustettua majavapaistia tai majavalihapullia.