Metsästäjä, huomioi ASF-tautivaara!

Teksti: Kirsi Färm ja Eija Vallinheimo  05.04.2022
Älä tee ASF -tartunta-alueille suuntautuvia metsästysmatkoja. Tuliaisena voi olla tuhoisa matkamuisto!
Älä tee ASF -tartunta-alueille suuntautuvia metsästysmatkoja. Tuliaisena voi olla tuhoisa matkamuisto!
Ihminen ei voi kantaa tai sairastaa sikaruttoa. Ihminen voi kuitenkin toimia taudin tehokkaana levittäjänä!

Estä sikaruton leviäminen

  • Kaikki käytetyt varusteet, kengät ja vaatteet, joiden voidaan epäillä olevan olleen yhteydessä virukseen, tulee puhdistaa korkeimmassa mahdollisessa lämpötilassa ja desinfioidaan huolellisesti.
  • Myös metsästyskoira voi levittää tautia sairastaneen sian verellä tai muilla eritteillä tahrimassa turkissaan. Myös koiran varusteet (panta, liivi, tutka, talutin) tulee puhdistaa ja desinfioida. Samoin esimerkiksi auton alusta ja renkaat tulee pestä ja sisätilat puhdistaa.

Viruksen säilymiseen tartuntavaarallisena vaikuttavat muun muassa lämpötila, pH, kosteus ja UV-säteilyn määrä. Virus kuolee yli 70 °C kuumuudessa.

Virus säilyy tartuttavana pakastetussa sianlihassa useita vuosia sekä lämpökäsittelemättömissä (kuumentamattomissa) sianlihatuotteissa useita kuukausia, jopa vuoden ajan.

Maaperässä virus säilyy yli 6 kuukautta ja myös kuolleen sian ruhossa, veressä ja sisäelimissä useita kuukausia (lähde: Ruokavirasto).

Älä tuo ASF:ää ulkomailta

Älä tee ASF -tartunta-alueille suuntautuvia metsästysmatkoja. Tuliaisena voi olla tuhoisa matkamuisto!

Tautia esiintyy muun muassa Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Unkarissa, Romaniassa, Bulgariassa, Italiassa, Slovakiassa ja Saksassa, sekä Venäjällä, Valko-Venäjällä, Moldovassa, Ukrainassa ja Serbiassa.

Ruokavirasto suosittelee, että metsästäjien tulisi harkita vaihtoehtoja villisian metsästykselle tai vaihtoehtoisia jahtimatkojen kohdemaita Euroopassa pahentuneen tautitilanteen takia. Metsästäjien on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta myös palatessaan Venäjälle tai muihin Euroopan itä- ja kaakkoisosien maihin, Sardiniaan tai Afrikkaan suuntautuneilta villisikojen metsästysmatkoilta.

Likaantuneet varusteet tai käsittelemättömät metsästysmuistot voivat tuoda afrikkalaisen sikaruton tai jonkun muun helposti leviävän eläintaudin Suomeen (lähde: Ruokavirasto).

Älä vieraile sikatiloilla äläkä osallistu villisian metsästykseen Suomessa ennen kuin paluustasi Suomeen on kulunut 48 tuntia. Vältä tänä aikana myös riistaruokinnan rehun ja petohaaskan käsittelyä, täydennystä tai ruokintapaikalla käymistä.

 

Liity Metsästäjäliiton jäseneksi

 

Liity jäseneksi

Metsästäjäliitto on suomalaisen metsästyksen tietotaidon koti. Sen ovet ovat auki kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville. Metsästäjäliitto tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen, uuden harrastuksen aloittamiseen sekä luonnonläheiseen elämäntapaan. Jäsenenä saat tietoa, taitoa ja edunvalvontaa sekä yhteisöllistä toimintaa samanhenkisten ihmisten kesken.

Liity sinäkin jäseneksi >>