Puhelinsovellukset ovat tätä päivää myös metsästyksessä. Kysyimme Metsästäjäliiton sosiaalisen median kanavissa, mitä sovelluksia metsästäjät käyttävät jahdin tiimellyksessä.
”Omariista jahtipäiväkirjana, Ultracom + ristiinpaikannus koirien seurantaan, Norma ballistics ja Vihtavuori lataussofta omien metsästyspatruunoiden datana sekä Whatsapp viestintään”, Matti Westerlund kommentoi Facebookissa.
Lähes kaikissa vastauksissa listattiin käytetyimmiksi mobiilisovelluksiksi koiratutkasovellukset, Oma riista ja WhatsApp. Näiden lisäksi yksittäisistä vastauksista selvisi, että metsästäjien käytössä on muun muassa ballistiikkaohjelmia, patruunoiden lataamissovelluksia ja riistakamerasovelluksia.
Koirapaikannus raivasi tietä
Vuonna 2000 Yhdysvallat poisti GPS-järjestelmän tahallisen heikennyksen, jolloin paikannustarkkuus parani pariin metriin. Muutos aloitti huiman GPS:ään perustuvan reaaliaikaisen metsästyskoiratutkien ja tutkasovellusten kehityksen. Ensimmäistä kertaa oli mahdollista rakentaa järjestelmä, jonka avulla koiraa pystyi seuraamaan tarkasti reaaliajassa.
Kahdenkymmenen vuoden aikana koiratutkat, mobiililaitteet ja paikannussovellukset ovat kehittyneet valtavasti. Nykyään hyvin harva metsästyskoira operoi maastossa ilman tutkaa. Tutkat lisäävät koirien turvallisuutta ja lisäävät jahdin mielekkyyttä.
Suomalaisia koiratutkasovelluksia ovat muun muassa Ultracom ja Tracker. Koiran satelliittipaikannin lähettää reaaliajassa koiran sijainnin GSM-verkon tai VHF-radion välityksellä mobiilisovellukseen. Sovelluksista on mahdollista nähdä myös jahtikaverit. Koiran liikettä seurataan karttapohjalla ja sovellus kertoo koiran kulkeman reitin, nopeuden, haukkutiheyden ja monia muita turvallisuuteen ja työskentelyyn liittyviä tietoja.
”Tracker käytössä koirien ja ryhmätoiminnon avulla myös jahtikavereiden paikantamiseen seuruejahdeissa. Turvallisuus ennen kaikkea. Ristiinpaikannuksella näkyy Ultracom pannat”, Markus Ahponen kirjoittaa.
Koirien paikannussovellukset olivat tienraivaajia metsästäjäkunnan digitalisoitumiselle. Ilman niitä monilla meistä olisi ollut suurempi kynnys ottaa muut metsästysmobiilisovellukset käyttöön.
Oma riista on otettu omaksi
Oma riista on Suomen riistakeskuksen kehittämä vuonna 2014 julkaistu palvelu riistatiedon joukkoistettuun tiedonkeruuseen. Kyseessä on verkkopalvelu ja mobiilisovellus, jotka ovat synkronisia keskenään. Mobiilisovellus toimii älypuhelimessa ja se on tarkoitettu saalistietojen ja havaintojen reaaliaikaiseen kirjaamiseen maastossa.
Lähes kaikissa kommenteissa listataan Oma riista aktiivikäytössä olevaksi mobiilisovellukseksi.
”Oma riista saaliin kirjaamiseen ja tietysti todisteeksi riistanhoitomaksun suorittamisesta sekä hirvikokeen suorittamisesta”, Kristiina Parkkila kommentoi.
Oma riista on suomalaismetsästäjän todellinen työkalupakki. Sovellus toimii lupalompakkona, riistapäiväkirjana, metsästysalueiden mobiilikarttana ja viestintävälineenä. Oma riistan mobiilisovelluksella on nopea kirjata riistahavainto, saalis tai SRVA-tehtävä suoraan tapahtumapaikalla.
Nyt kun Oma riistan käyttö on opittu, niin tuskin kukaan enää suostuisi palaamaan kivikautiseen paperirumbaan lupien haussa ja saaliskirjauksissa.
Moni kirjaa sovellukseen lakisääteisten kaatoilmoitusten lisäksi kaikki saaliinsa, jolloin Oma riista toimii metsästyspäiväkirjana. Muu saalistieto kuin lakisääteiset kaatoilmoitukset, ovat vain metsästäjän itsensä käytössä. Saalistieto välittyy anonyymisti metsästysseuran saalistilastoon.
Viestintää, ballistiikkaa ja paljon muuta
Viestinnän merkitys korostuu nykyajan seuruejahdeissa. WhatsApp ei ole metsästyssovellus, mutta loistavana joukkoviestintäsovelluksena se soveltuu metsästäjien väliseen viestintään erinomaisesti.
Useita karttasovelluksia käytetään suunnistamiseen metsästyksessä.
”Maastokartat-karttasovellus, koska sijainninjako (passilinjat ja ajomiehet näkyy hyvin) ja reittien tallennus mahdollinen”, Merja Timonen kirjaa.
Muutamat kommentoijat hyödyntävät puhelimiin saatavia ballistiikkasovelluksia. Pitkille matkoille ammuttaessa luodin lentorataan vaikuttavat useat tekijät täytyy huomioida. Ballistiikkalaskennan merkitys korostuu hyljejahdissa, latvalintujahdissa ja ulkomailla vuoristojahdissa.
”Burrel control riistakameroille, Zeiss Hunting kiikarin korotornin hyödyntämiseen, b-bark karttaohjelmana. Moon pro kuun vaiheiden seuraamiseen (kytisiltojen suunnittelu)”, Anton listaa käyttämänsä sovellukset.
Ballistiikkaohjelmalla lasketaan, paljonko kohdetta on tähdättävä yli ja sivulle vallitsevissa olosuhteissa. Edistyneimmät etäisyysmittarit keskustelevat ballistiikkasovellusten kanssa, jolloin etäisyystieto siirtyy automaattisesti ohjelmaan.
Puhelimiin on saatavilla lukuisa määrä myös muita metsästystä tukevia sovelluksia. Riistakameroita ja riistaruokinta-automaatteja hallinnoidaan mobiilisovelluksilla.
Kuukalenterisovellukset kertovat kuun vaiheet sekä nousu- ja laskuajat, jolloin tietoa hyödynnetään otollisen kyttäysajankohdan määrittämisessä.
Metsähallituksen Eräluvat-sovelluksella voi ostaa valtion maille karhunmetsästyslupia ja hirvenmetsästyksen vieraslupia. Eräluvat-sovelluksella ei voi kuitenkaan ostaa tarkasti kiintiöityjä lupia, kuten kanalintulupia.
Koiratutkille
- Ultracom ja Ultracom NEXT
- Tracker hunter
- B-bark
Karttaohjelmia
- Maastokartat
- Mapitare
- Jahtikartta Pro
- B-bark (metsästysalueet Reviiri-järjestelmän kautta)
Julkishallinnon tuottamia
Viestintään
- Zello PTT Walkie Talkie (radiopuhelimen korvaaja)
Ballistiikkaa
- Norma Ballistics
- Lapua Ballistics
- Zeiss Hunting
Muita
- Vihtavuori reload (patruunoiden lataus)
- Moon Phase Calender (kertoo kuun vaiheen)
- The Moon Pro (kertoo kuun vaiheen)
- Hunting Clash (metsästyssimulaattoripeli)
- Realistic Shooting (peli, jossa oppii arvioimaan kyyhkyjahdin ennakkoa)
Puhelinsovelluksia voit etsiä ja ladata älypuhelimesi omasta sovelluskaupasta, esimerkiksi App Storesta tai Google Playsta.