Vinkkejä metsästäjätutkintoon

Teksti ja kuvat: Kirsi Färm  23.06.2022
Metsästäjätutkintoon harjoittelu
Metsästäjätutkintoon ei ole ikärajaa tai muita erityisvaatimuksia. Motivaatio oppia ja kiinnostus metsästykseen riittävät.
Metsästyskortilla todistat, että hallitset metsästyksessä vaaditun teorian, lait ja asetukset sekä tunnistat lajit. Kortin saat, kun olet ensin suorittanut hyväksytysti metsästäjätutkinnon.

Tässä artikkelissa:

Voimassaoleva metsästyskortti on tae myös siitä, että olet maksanut kuluvan metsästyskauden riistanhoitomaksun. Se oikeuttaa sinut harrastamaan metsästystä. Riistanhoitomaksua voisi verrata vaikka jalkapalloseuran vuosittaiseen kilpailulisenssiin, joka oikeuttaa osallistumaan otteluihin.

Ilman korttiakin voit osallistua metsästystilanteisiin esimerkiksi ajoketjussa mukana olevana henkilönä tai koiranohjaajana sorsa- tai hirvieläinjahdissa, mutta ilman korttia et saa esimerkiksi ampua eläintä tai virittää loukkua kanille. Haitallisia vieraslajeja supikoiraa ja minkkiä saa pyytää ilman metsästyskorttia, mutta eläimet on osattava lopettaa asianmukaisesti. Minkin pyynnissä hetitappava pyyntiloukku on kätevä ja turvallinen.

Metsästäjätutkintoja järjestävät riistanhoitoyhdistykset. Myös monissa peruskouluissa ja nuorten sekä aikuisten eräleireillä on mahdollisuus suorittaa tutkinto. Tutkintoon ei ole ikärajaa tai muita erityisvaatimuksia. Motivaatio oppia ja kiinnostus metsästykseen riittävät.

Erilaisille oppijoille on tarjolla erilaisia opiskelutapoja: ryhmäopiskelu, omaehtoinen pänttääminen, verkkokurssi tai näiden kaikkien yhdistelmä.

Metsästäjätutkintoon valmistautuminen

Mieti ensin, millainen opiskelu sopii sinulle parhaiten: haluatko syventyä aiheeseen yksin vai osallistua muutamana iltana lähiopetukseen?

Osa haluaa lukea itsekseen Metsästäjän oppaan ja tehdä muistiinpanoja omassa tahdissa. Jos koet tämän tavan itsellesi sopivammaksi, voit ostaa Metsästäjän oppaan Riistakeskuksen verkkokaupasta tai lainata sen kirjastosta.

Riistainfo tarjoaa uusille metsästäjille hyviä koulutusmateriaaleja metsästäjätutkintoon.

Osa taas oppii parhaiten tutkintokoulutuksessa, joka järjestetään normaalioloissa lähiopetuksena. Koulutus kestää yhteensä 12 tuntia ja se on tiivistetty kolmeen tai neljään iltaan. Myös tässä koulutuksessa käytetään oppimateriaalina Metsästäjän opasta, mutta omaa lukemista jää vähemmän - jos vain keskityt ja kuuntelet tunneilla! 

Lähiopetuksen etuja ovat kouluttajan kertomat runsaat käytännön esimerkit ja tilaisuus saada heti vastaus mieleen nousseisiin kysymyksiin. Joku muu saattaa keksiä kysyä sellaista, mikä sinulle ei tullut mieleen. Lähelläsi järjestettävät metsästäjätutkintokoulutukset näet riistakeskuksen sivuilta.

Kun harjoittelet tutkintoon, et harjoittele vain yhtä koepäivää vaan koko loppuelämän metsästysharrastustasi varten.

Harjoittele etukäteen 

Kun harjoittelet tutkintoon, et harjoittele vain yhtä koepäivää vaan koko loppuelämän metsästysharrastustasi varten. Tutkinnon tavoitteena on turvallisesti käyttäytyvä, muut huomioon ottava, eettinen ja harkitseva metsästäjä. 

Laki asettaa metsästäjälle käyttäytymisen minimit, mutta omilla valinnoillamme voimme osoittaa vielä enemmän olevamme yhteiskunnassa hyväksytty, luotettava ja osaava metsästäjä.

  • Harjoittele lajitunnistusta. Harjoituskuvia löydät Riistainfosta.
  • Harjoittele kysymyksiä jokaisesta osa-alueesta; asutuksen lähellä metsästäminen, metsästysturvallisuus, aseen käsittely, metsästäjän etiikka, riistanhoito, riistan käsittely, aselajit ja mitä niillä saa metsästää… Harjoituskysymyksiä löydät Riistainfosta.
  • Pyydä kokeneempaa metsästäjää pitämään sinulle pistokokeita Metsästäjän oppaasta sekä käytännön metsästystilanteista.
  • Jos mahdollista, jututa kokeneempaa metsästäjää. Jos et tunne metsästäjiä, lähesty heitä rohkeasti somessa.
  • Käytännön tekeminen opettaa aina enemmän, kuin pelkän teorian lukeminen. Pyydä rohkeasti päästä mukaan metsälle, joko tutulta tai puolitutulta metsästäjältä. Jos et tunne ketään, soita rohkeasti metsästysseuroihin tai kysy vaikka somessa.

Kyseenalaista! Kysy epäselviksi jääneitä asioita kokeneelta metsästäjältä, mielellään monesta eri lähteestä. Voit tämänkin jälkeen tuplavarmistaa vastauksen virallisesta lähteestä, esimerkiksi viranomaisen ylläpitämästä sivustosta (poliisi, riistakeskus, Finlex) tai Metsästäjäliiton sivuilta.
 

Vinkit koepäivään

Rentoudu! Osaat kyllä. Olet harjoitellut ahkerasti, eikä kukaan vaadi sinulta täydellistä suoritusta. 

Kokeessa saa olla kahdeksan virhettä. Saat halutessasi tietää virheelliset vastaukset. Todennäköisesti muistat tutkinnossa tekemiesi virheiden oikeat vastaukset loppuelämäsi ajan, joten opit lisää myös virheistäsi.

Lue ensin kysymykset huolella läpi, ja palaa sitten vastaamaan. Aloita niistä, mitkä tuntuvat varmimmalta.

Älä hätäile, sinulla on hyvin aikaa. Tutkinnossa kysytään 60 monivalintakysymystä, joista 15 on lajintunnistustehtäviä. Aikaa kokeen suorittamiseen on kaikkiaan 1,5 tuntia. Kokeen aluksi tehdään lajintunnistus, johon on varattu aikaa 15 minuuttia. 

Jos sinulla on erityistarpeita, kuten esimerkiksi lukihäiriö, voi tutkintoon pyytää apua. Tällöin tutkinnon vastaanottaja esimerkiksi lukee kysymykset ääneen, joihin vastaat suullisesti. Erityistarpeista kannattaa keskustella rohkeasti tutkinnon vastaanottajan kanssa hyvissä ajoin etukäteen ennen koepäivää.

Metsästäjätutkinto on mahdollista suorittaa suomeksi, ruotsiksi, saamen kielillä tai englanniksi missä tahansa riistanhoitoyhdistyksessä. Mikäli haluat suorittaa tutkinnon englanniksi tai jossain täysin yksikielisellä alueella ”sillä toisella” kotimaisella, on hyvä ottaa yhteys riistanhoitoyhdistykseen muutamaa viikkoa ennen tutkintoa, jotta oikeankielinen koepaperi on saatavilla. 

Tutkinto on myös mahdollista suorittaa tulkin avustuksella, jos edellä mainitut kielivaihtoehdot eivät riitä. Tällöin riistanhoitoyhdistys hankkii tulkin ja tutkintokokelas vastaa siitä aiheutuneista kustannuksista.

Metsästäjän opas on saatavana suomeksi ja ruotsiksi. Oma Riista -äppi on kätevä metsästys- ja ampumakortin hallintaan.

Mitä tapahtuu metsästäjätutkinnon jälkeen?

Kun olet suorittanut metsästäjätutkinnon kokeen hyväksytysti, sinulle postitetaan maksettavaksesi kuluvan vuoden riistanhoitomaksu. Kannattaa myös kirjautua heti Oma riista -palveluun riista.fi -sivuilla. Sieltä voit myös tulostaa riistanhoitomaksulaskusi heti, kun sinut on liitetty metsästäjärekisteriin. Tämän maksun maksettuasi astuu metsästyskorttisi voimaan välittömästi.

Riistanhoitomaksu on maksettava joka vuosi, mikäli haluat metsästyskorttisi olevan voimassa. Viiden peräkkäisen maksamattoman vuoden jälkeen metsästystutkinto täytyy suorittaa uudelleen.

Tutkinnon virheetönkään suorittaminen ei vielä takaa osaavaa metsästäjää. Metsästystaito syntyy vasta turvallisesta aseenkäsittelystä, varmasta ampumataidosta, metsästyskokemuksesta ja jatkuvasta oppimisesta.

Vaikka ampumakoulutus ei ole pakollinen osa metsästäjätutkintoa, suosittelemme erittäin lämpimästi käymään ampumakoulutuksen joko ennen koetta tai pian tutkinnon suorittamisen jälkeen. Ampumakoulutuksessa ei perehdytä pelkästään ampumataitoon, vaan saat vinkkejä ja ymmärrystä myös aseen hankintaan. 

Jos sinulla ei ole lähipiirissä turvalliseen aseenkäsittelyyn perehdyttävää metsästäjää tai ammunnan harrastajaa, ota osaa esimerkiksi Metsästäjäliiton Metsästysammunnan ABC-koulutukseen. Muita ammuntakoulutuksen järjestäjiä ovat esimerksi ampuma- ja metsästysseurat, Maanpuolustuskoulutusyhdistys sekä yksityiset kouluttajat. 

Lue myös: 

 

Katso videolta, mitä tapahtuu metsästyampumakokeessa:

Jos aiot metsästää kuusipeuraa, saksanhirveä, japaninpeuraa, metsäkaurista, hirveä, valkohäntäpeuraa, metsäpeuraa, karhua tai villisikaa rihlatulla luotiaseella, tarvitset metsästyskortin lisäksi hyväksytysti suoritetun ampumakokeen. Ampumakokeiden vaatimuksista ja vastaanottamisesta vastaa riistakeskus.

 

Katso alta lisää seuraajiemme vinkkejä:

Info
Metsästäjätutkinto

Metsästäjätutkinnosta vastaa Suomen riistakeskus. Suomen riistakeskus edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Lue lisää Riistakeskuksen sivuilta: