Teksti:
Rauli Helin
Valokuvat:
Tarmo Malinen
19.02.2019
Pienpedoista hyödynnetään turkis, jonka saa helpoimmin käyttöön nylkemällä nahan irti, ja lähettämällä sen suolattuna muokkaamoon. Tässä näytetään kohta kohdalta mäyrän nylkeminen.
1. Ripusta mäyrä toisesta jalastaan.
2. Avaa nahka kinnerkulman kautta peräaukon yläreunaan.
3. Nylje nahka kintereen ympäriltä puukolla ja loput käsin. Auta puukolla, jos on tiukassa. Katkaise nahka käpälän päältä Ripusta mäyrä nyljetystä jalasta ja tee kuten ensimmäiselle jalalle.
4. Leikkaa nahka poikki peräaukon alapuolelta ja ripusta molemmista jaloista.
5. Nylje käsin kinkut, kunnes saat hätäruodon näkyviin.
6. Halkaise häntänahka ja nylje varovasti ruoto irti. Pidä puukkoa kohtisuoraan häntään nähden, niin nahka säilyy ehjänä.
7. Leikkaa nahka auki leuan kärjestä peräaukkoon ja nylje etujalkoihin asti.
8. Leikkaa etujalkojen nahka käpälästä keskilinjaan. Mikäli haluat kynnet nahkaan, nylje käpälä ja varpaat sekä katkaise varvasluut viimeisestä nivelestä.
9. Nylje etujalat ja nahka kaulaan asti. Jatka päähän.
10. Katkaise korvarustot, kun ne tulevat näkyviin ja jatka, kunnes pääset silmiin asti.
11. Leikkaa silmäluomet. Pidä puukkoa kohtisuoraan kalloon nähden, niin silmäluomet säilyvät ehjinä, eikä silmänrei’istä tule liian isoja.
12. Leikkaa huulet irti kallosta ja lopuksi irrota nahka katkaisemalla nenärusto.
13. Levitä nahka karvapuoli alaspäin ja suolaa huolellisesti merisuolalla, muista häntä. Anna suolaantua vähintään viikko ennen muokkaamoon toimittamista.