Pienoiskiväärillä paremmaksi ampujaksi

Teksti: Kirsi Färm  Valokuvat: Eija Vallinheimo  14.11.2022
Pienoiskaliiperisilla aseilla voi harjoitella metsästysammuntaa samalla tavalla kuin isommallakin aseilla, mutta huomattavasti edullisemmalla patruunahinnalla. 
Pienoiskaliiperisilla aseilla voi harjoitella metsästysammuntaa samalla tavalla kuin isommallakin aseilla, mutta huomattavasti edullisemmalla patruunahinnalla. 
Ampumaharjoittelu on metsästyksen kulmakivi. Kun harjoittelu on helppoa, halpaa ja hauskaa, treenimotivaatio pysyy paremmin yllä. Pienois- tai ilmakiväärillä harjoittelu on tehokas ja edullinen tapa lisätä ampumaharjoittelua. Selkärangasta lähtevä toisto varmistaa eettisen riistalaukauksen. Pienoiskiväärillä on helppo harjoitella toistoja.

Pienoiskivääri vai ilmakivääri harjoitteluun?

Se, millainen ase harjoitteluun kannattaa hankkia, riippuu paljolti omasta mieltymyksestä, muusta harrastuneisuudesta ja käytössä olevasta budjetista.

Pienoiskiväärit vaativat aseluvan hakemista poliisilta. Prosessi itsessään on yksinkertainen, mutta kustantaa tietysti jonkin verran rahaa ja vaivaa.

Lue tarkemmin aseluvan hankinnasta ja aselupahaastattelusta

Myös ilmakivääri on erinomainen väline harjoitteluun, mutta sillä ei saa metsästää. Ilma-aseella voi kuitenkin ottaa osaa erilaisiin metsästysammunnan kilpailuihin.

Ilmakiväärin etuna on mahdollisuus ympärivuotiseen harjoitteluun sisätiloissa, mikä on varsinkin kilpailuihin osallistuvalle tärkeää.

Ilmakivääri ei vaadi aselupaa, ja sen hankintahinta on jonkin verran pienoiskivääriä edullisempi. Kynnys hankkia ilmakivääri varsinkin ensimmäiseksi aseeksi on siis hyvin matala.

Pienoiskivääreissä on useamman patruunan lipas, kun taas ilmakivääri ladataan panos kerrallaan. Lipasammunnassa ampuma-asento on helpompi säilyttää, mutta toisaalta asennon purkaminen ja rakentaminen joka kerta ilma-asetta ladatessa auttaa toistamaan oikeaa ampuma-asentoa selkärankaan.

Päädyitpä sitten “ilmakkoon” tai “piekkariin”, käytämme tässä jutussa näistä aseista termiä pienoiskivääri.

 

Pienoiskaliiperiset aseet ovat toimintaperiaatteiltaan lähes samanlaisia kuin isommatkin kiväärit.

Pienoiskivääriharjoittelun edut

Jos olet hyvä piekkariampuja, olet hyvä ampumaan myös isommilla kaliipereilla. Toisin päin taito ei olekaan enää niin itsestäänselvää.

Pienoiskivääriä on pienuudestaan johtuen huomattavasti haastavampi hallita kuin isoa kaliiperia, eikä se anna ampujan tekniikkavirheitä anteeksi yhtä helposti. 

Pienen kaliiperin patruunassa on hitaampi lähtönopeus, minkä vuoksi se opettaa ampujalleen myös tärkeää laukauksen jälkipitoa. Jos laukaus on nykäisevä ja jälkipito vajaa, ehtii luoti jo karata laukaisuhetkellä pois tähdätystä osumapisteestä.

Pienoiskiväärin muoto ja ampuma-asento vastaavat muutoin ison kaliiperin kivääriä, mutta laukauksen hinta on siitä vain murto-osa.

Kevyt paino ja olematon rekyyli

Tuntuma aseeseen ja ampuma-asento ovat identtiset, ammuitpa sitten isolla tai pienellä kaliiperilla. Pienoiskiväärin paino on kuitenkin paljon kevyempi, mikä on hyödyksi isoissa toistomäärissä. Piekkarissa ei ole rekyyliä, joten rekyylin oikean vastaanoton oppimisen kannalta kannattaa harjoitella myös kivääreillä.

Vaivattomampi osumatarkistus

Pienoiskiväärin ampumamatkat ovat lyhyempiä normaaleihin sadan metrin harjoitusmatkoihin verrattuna, mikä nopeuttaa taululla käyntiä. Tyypillinen ampumamatka on noin 25-50 metriä. Pienoiskiväärille on saatavana myös erilaisia maalilaitteita, jotka ilmoittavat osumasta heti joko nousevalla lipulla tai metallin kilahduksella.

Huomaamattomuus

Pienoiskiväärin laukausääni on huomattavasti vaimeampi kuin kiväärissä. Jos aseeseen hankkii vielä äänenvaimentimen, laukauksen ääni on lähes olematon.

Hinta

50 panoksen laatikko pienoiskiväärin patruunoita maksaa noin 4-5 euroa, kun taas esimerkiksi yleiselle .308 kaliiperille sama määrä ratapatruunoita noin 50-60 euroa.

Laajemmat harjoitteluajat ja -paikat

Hirvikivääriradoilla on kovasta paukkeesta johtuen tarkat rajoitukset ampuma-aikoihin. Piekkariradalle pääsee usein laajennetuin aukioloajoin, ja ilmäkivääriradalle vielä vaivattomammin. 

Pienois- ja ilmakivääriammuntaa voi treenata vaikka oman mökin pihalla, kun takavaara-alue ja muu turvallisuus on otettu ensin huomioon. Vaimentimen kanssa laukausääneksi jää enää pieni tussahdus.

 

Huomioi aseturvallisuus!

Pienoiskivääri on tulivoimainen ampuma-ase. Muista käsitellä pienois- ja ilmakivääriä aina samalla huolellisuudella kuin isompaakin kaliiperia.

Katso Jahtimedian 4 ehdotonta aseturvallisuussääntöä

 

Liity Metsästäjäliiton jäseneksi

Liity jäseneksi

Metsästäjäliitto on suomalaisen metsästyksen tietotaidon koti. Sen ovet ovat auki kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville. Metsästäjäliitto tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen, uuden harrastuksen aloittamiseen sekä luonnonläheiseen elämäntapaan. Jäsenenä saat tietoa, taitoa ja edunvalvontaa sekä yhteisöllistä toimintaa samanhenkisten ihmisten kesken.

Liity sinäkin jäseneksi >>