Rump steak on suomeksi paistipihvi.

Erikoinen rump steak kauriista

4
45 min/ (aktiivinen/passiivinen)
Vannoutuneille pihvinpurijoille Ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho suosittelee kokeilemaan välillä hieman erikoisempaa lihan leikkaustapaa ja jakaa samalla riistalihaan sopivat grillausvinkkinsä.
Teksti ja kuvat: Suvi Honkavaara  Resepti: Ari Ruoho  18.02.2019

Kauris rump steak

Ainekset annosta
1 kpl kauriin takajalka
2 rkl öljyä
Valmistus

Leikkaa luu sisäreiden puolelta pois. 
Pidä paistinippu paketissa ja leikkaa läpi paloja, noin 2–3 cm paksuisia siivuja. 
Muotoile tarvittaessa sopiviksi kiekoiksi.
Penslaa kevyesti pihvin pinta öljyllä.
Ruskista hiilloksella sopivan ruskeaksi molemmilta puolilta. 
Lihan tulee jäädä sopivan roseeksi keskeltä.  
Mausta suolalla ja maustevoilla. 
Tarjoile maustevoin ja hiilikasvisten kanssa. 

Kuusenkerkkämaustevoi

Ainekset annosta
100 g voita
katajanmarjaa
kuusenkerkkää
suolaa
Valmistus

Huoneenlämpöistä voita. 
Murskaa katajanmarjat ja kuusenkerkät suolan kanssa. 
Sekoita voin kanssa. 

Hiilikasvikset

Ainekset annosta
sipulia
kaalia
Valmistus

Kypsennä kokonaiset sipulit ja kaali hiilloksella. 
Sipulia paistetaan noin 10–15 minuuttia hiilloksen kuumuudesta riippuen.
Kaalia paistetaan 20–30 minuuttia. 
Kasvikset muuttuvat täysin mustiksi pinnalta, mutta musta osuus kuoritaan pois. Sisältä löytyy erittäin maukasta syötävää.

– Rump steakissa kaikki paistit ovat sulassa sovussa, kauriin tai peuran kankku viipaleiksi leikattuna. Leikkaustapaa ei yleisesti käytetä meillä. Annoksen nimi voisi kai olla suomeksi paistipihvi, Ruoho arvelee.

Rump steakissa kauriin kankku leikataan viipaleiksi.

Lihan maustamisessa Ari Ruoho on hillitty. 

– En ole marinadien ystävä. Mieluummin käytän laadukasta, hyvää riistaa, jonka makua ei tarvitse peittää kastikkeilla. 

On syytä muistaa, että mausteet palavat herkästi grillissä. Maustaminen kannattaakin tehdä vasta sen jälkeen, kun molemmat pihvin puolet on grillattu. 

– Tämä ei siis todella ole tavallinen tapa valmistaa pihvejä, mutta kannattaa rohkeasti kokeilla. Kauriin liha on mureaa ja tämä on kyllä törkeän hyvää, Ruoho kehuu koepalaa maistettaessa.

Kokeilemisen arvoista on myös pihvin lisukkeen eli kokonaisen kaalin grillaus. ”Pallo” nostetaan hiilloksen päälle muhimaan, käännellään muutama kerta ja sitten herkutellaan.

Kokonaisen kaalin grillausta kannattaa kokeilla.