Kaurisburgerit.

Kaurista grillissä: mehevät kaurisburgerit

4
1 h/1 h 30 min (aktiivinen/passiivinen)
Keskiarvo: 5 (2 ääntä)
Grillaus kuuluu suomalaiseen kesään, mutta mikään ei estä tekemästä sitä muinakin vuodenaikoina. Ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho laittaa usein riistaa grilliin, tällä kertaa ritilällä tirisee kaurista.
Teksti ja kuvat: Suvi Honkavaara  Resepti: Ari Ruoho  18.02.2019

Kaurispukkiburger

Ainekset annosta
600 g jauhettua kauriin lihaa
3 tl suolaa
4 siivua tai pkt Jukolan cheddarjuustoa
kurkkua
piparjuurta
salaattia
Valmistus
  1. Aloita valmistus tekemällä sämpylät, toki valmissämpylätkin käyvät. 
  2. Leikkaa kurkut ohuiksi nauhoiksi ja mausta raastetulla piparjuurella.
  3. Jauha kauriinliha ja muotoile pihvit tasakokoisiksi. Älä kuitenkaan sekoita massaa liikaa. 
  4. Sekoita mukaan vähän suolaa (maun mukaan) ja muutama kierros mustapippuria myllystä. 
  5. Muotoile tasakokoisia pihvejä. Grillaa hiilloksella molemmilta puolilta ruskeiksi. Kuitenkin niin, että liha on silti mehukkaan kypsää. 
  6. Pihvit voi tarjoilla myös täysin kypsinä, mutta kauriinliha on maistuvampaa, kun sen jättää keskeltä pikkuisen punaiseksi. 

Hampurilaissämpylä

Ainekset annosta
125 ml vettä
125 ml maitoa
50 g sokeria
15 g hiivaa
450 g erikoishienoa vehnäjauhoa
15 g suolaa
30 g voita
Valmistus
  1. Sekoita vesi, maito, sokeri ja hiiva ja anna olla viisi minuuttia.
  2. Yhdistä kuivat aineet, lisää taikinaan ja sekoita koneella 15 minuuttia. 
  3. Anna kohota tunnin ja tee taikinasta 6–8 palloa.
  4. Anna kohota puoli tuntia ja paista sitten 180 °C  noin 12 minuuttia. 

Vinegretti

Ainekset annosta
3 rkl öljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
suolaa
pippuria
Valmistus
  1. Valmista vinegretti sekoittamalla öljy ja etikka keskenään.
  2. Mausta suolalla ja pippurilla.
     
Pihvin kyytipojaksi sopivat hyvin esimerkiksi kotimaisten panimoiden suosiota kasvattaneet IPA-oluet.

Hamppari, bursa, bögö, burgeri, purilainen

Burgerit taas ovat päässeet roskaruoan maineestaan ja niistä on tullut todellinen hitti niin grillaavien lihan- kuin kasvissyöjienkin keskuudessa.

– Riistapurilaiset ovat erittäin hyvä jauhelihan käyttökohde, Ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho sanoo.

Burgerpihvin paistamisessa tulee huomioida muutama niksi onnistuakseen.

– Pihvi ei saa olla liian paksu. Grillatessa pihvi hiukan paisuu, ja lopulta burgeri on hankala kasata, jos pihvi on kovin pullea.

– Monesti myös grillataan liian kuumalla. Liekillä ei kannata grillata, vaan pitää malttaa odottaa hiillosta, Ruoho neuvoo. Hyvä burgerpihvi on murea ja mehevä, ei kuiva, Ruoho summaa.

 

Lisää kaurisreseptejä

Sekä perinteisempää että kokeilevampaa riistareseptiä löytyy myös kauriin lihasta. Rump steakissa kauriin kankku leikataan niin, että kaikki paistit jäävät yhteen pihviviipaleeseen. 

Kaurisburgeri maistuu aina, ja Ari Ruohon reseptillä hampurilaisen grillaamiseen saa myös uutta näkökulmaa. 

Elämääsi helpottamaan Jahtimedian kaurisreseptit on koottuna yhteen artikkeliin.

Lue lisää myös  riistan kanssa sopivien oluiden valinnasta.