Jäniskäristys
2 kpl | kohmeista jäniksen paistia |
100 g | savustettua possun kylkeä |
1 kpl | sipulia |
100 g | voita |
2-3 tl | suolaa |
1 tlk | Metsästäjä-olutta |
1. Sulata voi ja pieneksi pilkottu savusivu kuumalla pannulla tai padassa.
2. Leikkaa kohmeisesta jäniksen lihasta ohuita lastuja, kohmeisesta lihasta saat ohuempia lastuja.
3. Lisää kohmeiset jänislastut savusivujen joukkoon pienissä erissä ja pyörittele niin, että vähän ruskistuvat.
4. Lisää pilkottu sipuli, pyöräytä vielä muutaman kerran.
5. Lisää hieman suolaa ja kaada päälle Metsästäjä-olutta. Hauduta hiljalleen noin tunti–puoltoista kannen alla, kunnes liha on miellyttävän pureskeltavaa. Lisää tarvittaessa nestettä.
Käristäminen on perinteinen ruoanvalmistustapa
Metsästyksellä ja kalastuksella on ollut suuri merkitys Suomen historiassa, sillä maamme on aikoinaan asutettu osittain riistan tarjoaman hyvinvoinnin ansiosta.
− Yksi osa luonnon kunnioitusta on ottaa muutama askel taaksepäin ja tarkastella muutamien vuosikymmenten takaista ruokapöytää, eräkokki ja keittiömestari Markus Maulavirta tiivistää.
Metsä ja luonto ovat maan rikkaus, ja Suomessa on aina nautittu runsain mitoin luonnon antimia: kalaa, riistaa ja marjoja. Erityisesti metsälintuja, sorsaa ja jänistä on käytetty ruuan valmistuksessa.
− On hullua, että muutamassa vuosikymmenessä olemme unohtaneet perinteiset raaka-aineet ja taidon hyödyntää monia luonnosta saatavia raaka-aineita.
Lisää jänisreseptejä
Kokeile myös Maulavirran toista jänes-reseptiä, perinteistä oluella maustettua jänispaistia.
Katso, miten Maulavirta käsittelee jäniksen. Helpot kuvat selittävät aasta ööhön.