Jänispaisti on perinneherkku, joka saa Markus Maulavirran käsittelyssä mehullaan olutkylvyn - tietenkin metsästäjän omalla Juhlaoluella.

Jäniskäristys olutkylvyssä

/ (aktiivinen/passiivinen)
Teksti: Eija Vallinheimo  Resepti: Markus Maulavirta  Valokuvat: Tuukka Kouri  20.04.2021

Jäniskäristys

Ainekset annosta
2 kpl kohmeista jäniksen paistia
100 g savustettua possun kylkeä
1 kpl sipulia
100 g voita
2-3 tl suolaa
1 tlk Metsästäjä-olutta
Valmistus

1. Sulata voi ja pieneksi pilkottu savusivu kuumalla pannulla tai padassa.

2. Leikkaa kohmeisesta jäniksen lihasta ohuita lastuja, kohmeisesta lihasta saat ohuempia lastuja.

3. Lisää kohmeiset jänislastut savusivujen joukkoon pienissä erissä ja pyörittele niin, että vähän ruskistuvat.

4. Lisää pilkottu sipuli, pyöräytä vielä muutaman kerran.

5. Lisää hieman suolaa ja kaada päälle Metsästäjä-olutta. Hauduta hiljalleen noin tunti–puoltoista kannen alla, kunnes liha on miellyttävän pureskeltavaa. Lisää tarvittaessa nestettä.

Metsästyksellä ja kalastuksella on ollut suuri merkitys Suomen historiassa, sillä maamme on aikoinaan asutettu osittain riistan tarjoaman hyvinvoinnin ansiosta.

Metsä ja luonto ovat maan rikkaus, ja Suomessa on aina nautittu runsain mitoin luonnon antimia: kalaa, riistaa ja marjoja. Erityisesti metsälintuja, sorsaa ja jänistä on käytetty ruuan valmistuksessa.

Eräkokki, metsästäjä ja keittiömestari Markus Maulavirta.

− Yksi osa luonnon kunnioitusta on ottaa muutama askel taaksepäin ja tarkastella muutamien vuosikymmenten takaista ruokapöytää, eräkokki ja keittiömestari Markus Maulavirta tiivistää.

− On hullua, että muutamassa vuosikymmenessä olemme unohtaneet perinteiset raaka-aineet ja taidon hyödyntää monia luonnosta saatavia raaka-aineita.

Kokeile myös Maulavirran toista jänes-reseptiä, perinteistä oluella maustettua jänispaistia.

Katso, miten Maulavirta käsittelee jäniksen. Helpot kuvat selittävät aasta ööhön.