1. Suolista
Pyynnin jälkeen tehdään välitön suolistus.
Tärkeää on poistaa peräsuolen loppupäästä, suoliluun reiästä viimeiset pipanat sormella painelemalla. Tällöin jatkotoimet ovat turvallisempia säilyvyyden, maun ja riiputuksen kannalta.
Maksan ja sydämen voi ottaa suolistuksen yhteydessä talteen.
2. Riiputa
Avatun ja suolistetun jäniksen vatsaontelo täytetään havuilla.
Havut pitävät ontelon ilmavana ja samalla ne auttavat antibakteerisina riiputuksen onnistumisessa.
Jänistä riiputetaan muutamasta päivästä viikkoon, riippuen ilman lämpötilasta.
3. Paloittele
Riiputuksen jälkeen jänis nyljetään ja paloitellaan sopiviin paloihin: paistit omikseen, lavat ja etuselkä erilleen, selkä pariksi kappaleeksi.
Jos aiot grillata kokonaisena, niin jätä jänis kokonaiseksi.
4.A Liota
Kun puhutaan jänisresepteistä, puhutaan usein voimakkaasta tai väkevästä riistan mausta.
Maun miedontamiseksi suositellaan liottamista maidossa tai piimässä, vuorokausi riittää. Pelkässä vedessäkin liotus auttaa.
Liottaminen auttaa myös kalvojen poistossa.
4.B Tai ryöppää
Myös nopea ryöppäys on sopiva tapa tasoittaa jäniksen makua.
Ryöpätessä liha pannaan kylmään veteen ja kiehautetaan nopeasti.
Tämän jälkeen lihat huuhdellaan kylmällä vedellä, kuivataan ja jatketaan ohjeen mukaisesti ruoanvalmistusta.
5. Valmista ruuaksi
- Lavat ja etuselkä sopivat luullisina pataruokiin ja pitkään haudutettaviin ruokiin.
- Paistit sopivat pataruokiin joko luuttomina paloina tai kokonaisina luiden kanssa. Ohuina, jäisinä viipaleina niistä saa hyvän käristyksen. Paistista voi myös tehdä paahtopaistia, eli niin sanottua roseepaistia.
- Selkäosasta leikataan irti fileet, joista voidaan tehdä pikku pihvejä. Selän luut voidaan käyttää jänisliemessä sopan pohjaksi.
- Mikään ei estä leikkaamasta jänistä luuttomaksi ja jauhamasta sitä myllyllä jauhelihaksi.
6. Kokeile vaikka näitä
Pitkään hautunut perinteinen jänispata
Savunmakuista jänistä grillistä
Nyhtörusakkoa itämaiseen tapaan
Opi lisää riistalihan käsittelystä ja myynnistä: saaliin voi myydä vaikka torilla