Jänispaisti on perinneherkku, joka saa Markus Maulavirran käsittelyssä mehullaan olutkylvyn - tietenkin metsästäjän omalla Juhlaoluella.

Perinneruokaa juhlaoluella: jänispaistin resepti

30 min/6 h (aktiivinen/passiivinen)
Metsästäjäliitto täyttää tänä vuonna sata vuotta. Juhlavuoden kunniaksi tarjolle tuodaan perinneruokia satavuotisen eräpolun varrelta. Aloitamme jänisherkuista, joita kyydittää Metsästäjäliiton juhlaolut.
Teksti: Eija Vallinheimo  Resepti: Markus Maulavirta  Valokuvat: Tuukka Kouri  05.04.2021

Isoisän tai isoäidin jänispaisti

Ainekset annosta
1 kg jänistä
1 dl vehnäjauhoja
4-5 dl juureksia (esim. porkkanaa, sipulia, palsternakkaa, selleriä ja
2 kpl rosmariinin oksaa
2-3 kpl persiljan oksaa
10 kpl katajanmarjaa
10 kpl kokonaista mustapippuria
3-4 kpl laakerinlehteä
1/2–1 rkl merisuolaa
Metsästäjä-olutta tai vettä
Valmistus

1. Paloittele luuton tai luullinen jäniksen liha reilunkokoisiksi palasiksi. Pyöritä lihapalat vehnäjauhoissa. Ruskista lihapalat joka puolelta voissa tai öljyssä.

2. Pilko juurekset. Ruskista pienityt sipulit ja muut vihannekset. Asettele lihat ja vihannekset pataan mausteiden ja suolan kanssa. Kaada päälle joko Metsästäjä 100-vuotisjuhlaolutta tai vettä niin, että vähintään kaksi kolmasosaa lihoista peittyy. Laita kansi tai folio päälle. 

3. Kiehauta alkulämpö joko liedellä tai laita kuumaan 180-asteiseen uuniin puoleksi tunniksi. Kun alkulämpö on saavutettu, eli neste on kuumaa, kypsennä 120-asteisessa uunissa noin viisi tuntia. Jos liha jostain syystä on vielä kovin pureskeltavaa, kypsennä vielä tunti. Nyt pitäisi olla todella mureaa ja maukasta jänistä valmiina ruokapöytään.

Seuraksi sopivat puolukkasurvos tai -hillo ja kuoripäälliset keitetyt perunat. Mainio lisuke ovat myös käristetyt sienet, joko padan joukossa tai erikseen tarjottuna. Juomaksi sopii tietysti Metsästäjä-olut.

Jos tunnet tarvetta jatkojalostukseen, siivilöi padan kastike eri kasariin, suurusta kevyesti ja lisää loraus kermaa ja nokare homejuustoa. Viimeistely vielä lusikallisella marjahilloa tai hyytelöä. Kaada kastike takaisin lihojen päälle ja kuumenna tarvittaessa uudestaan.

Eräkokki, metsästäjä ja keittiömestari Markus Maulavirta.

Markus Maulavirta on tullut suurelle yleisölle tutuksi tv-kokkina, mutta hän tehnyt vuosien varrella töitä myös monessa suomalaisessa huippuravintolassa.

Gourmet-ruokien sijasta Maulavirran uusin kirja Unohtuiko jotain? pureutuu hiukan yllättäen jo unohtuneisiin raaka-aineisiin ja perinteisiin riistaruokaresepteihin sekä keskittyy perusasioihin; kallisarvoisiin raaka-aineisiin ja ruoan kunnioittamiseen. 

Maulavirta onkin lupautunut juhlavuonna kertomaan parhaimpia riistareseptejään. Tällä kertaa valmistetaan jänistä.

Info
Metsästäjän Juhlaolut

Juhlaolut on kevyesti, mutta peruslagereita vahvemmin humaloitu vaalea täysmallasolut, joka sopii moneen makuun.

Aromikas olut sopii erityisen hyvin maukkaiden riistaruokien kanssa ja siinä on rehtiä havun, sitruksen ja sammalen makua.

Lue lisää Juhlaoluen esittelysivulta.

Juhlaolut