Jänispaisti on perinneherkku, joka saa Markus Maulavirran käsittelyssä mehukkaan olutkylvyn - tietenkin metsästäjän omalla Juhlaoluella.

Perinneruokaa juhlaoluella: jänispaistin resepti

30 min/6 h (aktiivinen/passiivinen)
Keskiarvo: 4 (19 ääntä)
Jänispaisti on perinneherkku, joka saa Markus Maulavirran käsittelyssä mehukkaan olutkylvyn - tietenkin metsästäjän omalla Juhlaoluella.
Teksti: Eija Vallinheimo  Resepti: Markus Maulavirta  Valokuvat: Tuukka Kouri  05.04.2021

Perinteinen jänispaisti

Ainekset annosta
1 kg jänistä
1 dl vehnäjauhoja
4-5 dl juureksia (esim. porkkanaa, sipulia, palsternakkaa, selleriä ja
2 kpl rosmariinin oksaa
2-3 kpl persiljan oksaa
10 kpl katajanmarjaa
10 kpl kokonaista mustapippuria
3-4 kpl laakerinlehteä
1/2–1 rkl merisuolaa
Metsästäjä-olutta tai vettä
Valmistus

1. Paloittele luuton tai luullinen jäniksen liha reilunkokoisiksi palasiksi. Pyöritä lihapalat vehnäjauhoissa. Ruskista lihapalat joka puolelta voissa tai öljyssä.

2. Pilko juurekset. Ruskista pienityt sipulit ja muut vihannekset. Asettele lihat ja vihannekset pataan mausteiden ja suolan kanssa. Kaada päälle joko Metsästäjä 100-vuotisjuhlaolutta tai vettä niin, että vähintään kaksi kolmasosaa lihoista peittyy. Laita kansi tai folio päälle. 

3. Kiehauta alkulämpö joko liedellä tai laita kuumaan 180-asteiseen uuniin puoleksi tunniksi. Kun alkulämpö on saavutettu, eli neste on kuumaa, kypsennä 120-asteisessa uunissa noin viisi tuntia. Jos liha jostain syystä on vielä kovin pureskeltavaa, kypsennä vielä tunti. Nyt pitäisi olla todella mureaa ja maukasta jänistä valmiina ruokapöytään.

Seuraksi sopivat puolukkasurvos tai -hillo ja kuoripäälliset keitetyt perunat. Mainio lisuke ovat myös käristetyt sienet, joko padan joukossa tai erikseen tarjottuna. Juomaksi sopii tietysti Metsästäjä-olut.

Jos tunnet tarvetta jatkojalostukseen, siivilöi padan kastike eri kasariin, suurusta kevyesti ja lisää loraus kermaa ja nokare homejuustoa. Viimeistely vielä lusikallisella marjahilloa tai hyytelöä. Kaada kastike takaisin lihojen päälle ja kuumenna tarvittaessa uudestaan.

Maulavirta luottaa perinneruokiin

Eräkokki, metsästäjä ja keittiömestari Markus Maulavirta.

Markus Maulavirta on tullut suurelle yleisölle tutuksi tv-kokkina, mutta hän tehnyt vuosien varrella töitä myös monessa suomalaisessa huippuravintolassa. Itsekin metsästävä Maulavirta on lupautunut kertomaan parhaimpia riistareseptejään Metsästäjäliiton juhlavuoden kunniaksi.

Maulavirran ruokafilosofiassa keskitytään unohtuneisiin raaka-aineisiin ja perinteisiin riistaruokaresepteihin. Raaka-aineet ovat kallisarvoisia ja niitä kunnioitetaan.

Kokeile myös näitä jänis- ja rusakkosereseptejä

Kokeile myös Ari Ruohon savustettua rusakonpaistia, tai miten jänis taipuu käristykseksi.

Ennenkuin jänis pääsee hautumaan portviinissa, Markus Maulavirta opastaa jäniksen käsittelyyn. Sen jälkeen maistuu nyhtörusakko itämaiseen tapaan.

Info
Metsästäjän Juhlaolut

Juhlaolut on kevyesti, mutta peruslagereita vahvemmin humaloitu vaalea täysmallasolut, joka sopii moneen makuun.

Aromikas olut sopii erityisen hyvin maukkaiden riistaruokien kanssa ja siinä on rehtiä havun, sitruksen ja sammalen makua.

Lue lisää Juhlaoluen esittelysivulta.

Juhlaolut