Saaliin käsittely: kalvojen poisto lihasta - katso myös video
Teksti:
Kirsi Färm
Video:
Tuukka Kouri
01.12.2021
Kalvojenpoistotekniikka pätee sisä- ja ulkofileisiin, paisteihin, lapa-paisteihin ja niin edelleen. Työkaluksi riittää terävä veitsi.
Kalvojen siivoamisen vaiva kannattaa nähdä, sillä työn tulos palkitaan ruokapöydässä. Lihan putsaaminen vaatii lähinnä aikaa ja huolellisuutta, tekniikat on helppo oppia. Markus Maulavirta näyttää videolla, miten hirven vasan filestä poistetaan pohjakalvot.
Kalvojen poisto lihasta
Kalvojen poisto kuva kuvalta
Kalvoton, puhdas hirven lapapaisti on valmiina monenlaiseen käyttöön. Se sopii vaikkapa palapaistiksi, suikalepadaksi tai patapaisti.
Kuivaa liha ensin talouspaperilla.
Aloita pintakalvoista. Työnnä terävä veitsi kalvon ja lihan väliin.
Ota tukeva ote kalvosta, vedä se kireäksi ja liu’uta veistä kalvon alle sen pintaa vasten.
Kun leikkaa kalvon irti aivan sen pintaa pitkin, jää kalvoon kiinni vain vähän lihaa.
Irrottele loput kalvosta lyhyillä vedoilla veitsen kärjellä.
Siisti kaikki pintakalvot pois samalla tavoin terävällä veitsellä.
Siirry sisäkalvojen poistoon, eli poista lihasten väleihin jäävät kalvot. Ratko pienin vedoin lihakset erilleen pinnalle näkyvää sisäkalvoa myöten.
Työskentele varovaisesti veitsen kärjellä, jotta saat kalvon kokonaan näkyviin.
Kun sisäkalvo on saatu esiin, jatka samalla tekniikalla kuin pintakalvojen poistossa. Käy samalla tavoin läpi kaikki kohdat, joista näkyy sisäkalvoa.