kauris paisti resepti

Kaurisresepti: makeat kääryleet

4
30 min/2 h (aktiivinen/passiivinen)
Keskiarvo: 3 (6 ääntä)
Markus Maulavirta on erikoistunut helppoihin ja hyviin perinneruokiin, jotka onnistuvat jokaiselta metsästäjältä. Tällä kertaa kauriskääryleisiin piilotetaan makea yllätys.
Teksti: Eija Vallinheimo  Valokuvat: Tuukka Kouri  Resepti: Markus Maulavirta  17.05.2021

Paistikääryleet

Ainekset annosta
800 g kauriin paistia
suolaa
mustapippuria
1 ps kuivattuja luumuja tai aprikooseja
1 dl vehnäjauhoja
3–4 rkl voita tai öljyä
7 dl vettä, lihalientä, punaviiniä tai näiden sekoitusta
timjamia
rosmariinia
laakerin lehtiä
persiljaa
maissijauhoa tai perinteistä jauhorasvasuurusta
Valmistus
  1. Leikkaa paisti noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet työlaudalle ja hakkaa niitä vähän litteämmiksi joko rystysillä tai lihanuijalla. Ripottele suolaa ja myllytä mustapippuria viipaleiden päälle.
  2. Asettele pari kuivattua luumua tai aprikoosia viipaleen päälle ja rullaa tiukaksi rullaksi. Työnnä hammastikku rullan läpi sitomaan rullaa. Pyöritä rullat vehnäjauhoissa ja ruskista ne pannulla voissa tai öljyssä.
  3. Asettele rullat uunipannuun tai kasariin. Lisää nestettä niin, että ne juuri ja juuri peittyvät. Lisää mausteeksi hieman timjamia, rosmariinia, laakerin lehtiä ja persiljaa. Hauduta miedossa 150-asteisessa uunissa noin pari tuntia niin, että rullat ovat murean kypsiä.
  4. Nosta rullat pois, siivilöi kastikeliemi eri kattilaan ja keitä se kokoon, jotta maku tiivistyy. Keitä kunnes maku on tyydyttävä. Suurusta esimerkiksi maissijauholla kastikkeeksi ja tarkista vielä maku. Halutessasi voit maustaa kastikkeen tilkalla kermaa. 
  5. Tarjoa rullat kastikkeen, perunoiden ja vihannesten kera.

Eräkokki Maulavirta luottaa perinteisiin

Vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia. Näin sanoo vanha sananlasku, joka pätee myös perinneruokiin.

Keittiömestari, eräopas ja metsästäjä Markus Maulavirta on tullut suurelle yleisölle tutuksi tv-kokkina, mutta viime vuosina hän on keskittynyt eräilyyn ja lähihistorian ruokapöydän esille tuomiseen.

Metsästäjäliitto täyttää tänä vuonna sata vuotta. Niinpä Jahtimedia esittelee koko vuoden ajan vanhoja perinneruokia satavuotisen eräpolun varrelta.

Maulavirta on lupautunut jakamaan juhlavuoden kunniaksi parhaita perinteisiä riistareseptejään.

 

Lisää kaurisreseptejä

Sekä perinteisempää että kokeilevampaa riistareseptiä löytyy myös kauriin lihasta. Rump steakissa kauriin kankku leikataan niin, että kaikki paistit jäävät yhteen pihviviipaleeseen. 

Kaurisburgeri maistuu aina, ja Ari Ruohon reseptillä hampurilaisen grillaamiseen saa myös uutta näkökulmaa. 

Jahtimedian kaurisreseptit on koottuna yhteen artikkeliin, lue lisää