Kaikki karhureseptit

Koonnut: Kirsi Färm  Valokuvat: Ville Rantalainen  01.03.2021
karhu resepti
Karhulla on ollut aina erityinen rooli suomalaisessa metsästyksessä. Karhureseptit ovat viime vuosina kokeneet uuden tulemisen, sillä karhukannan vahvistumisen myötä yhä useammalla metsästäjällä on mahdollisuus osallistua karhujahtiin. Kokosimme parhaat karhureseptit yhteen.

Karhureseptit

1. Tuhti karhuburgeri vie mennessään isommankin nälän.

2. Karhuruukku eli suvorov on peräisin 1700-luvun Venäjältä.

Asiantuntija neuvoo, millaiset oluet sopivat erityisesti karhun lihan kanssa.

 

Trikiinit pidettävä mielessä

Nykypäivänä karhua metsästetään paljon, koska karhukanta on kasvanut. Karhun lihaa on nykyään saatavilla hyvin metsästysaikaan.

Keittiömestari Ari Ruoholla on kuitenkin yksi varoituksen sana metsästäjille.

– Trikiini on muistettava karhunlihan valmistuksessa, eli on tiedettävä, mitä tekee. Ihminen voi saada trikiinitartunnan, jos syö huonosti kypsennettyä karhunlihaa, hän muistuttaa. 

Trikiini on sukkulamato, joka voi loisia kaikissa lihaa syövissä eläimissä, myös ihmisessä. Vaikka edellinen ihmisen trikinoositapaus on todettu Suomessa 1970-luvulla, on mikroskooppisen pieni trikiini edelleen uhka, sillä trikinellaa on havaittu muun muassa villisioissa ja karhuissa. 

Suomessa on kuitenkin toimiva testausjärjestelmä, ja trikiini kuolee kypsennettäessä. Tutkittua ja läpikypsäksi paistettua karhunlihaa on siis turvallista käyttää. Metsästäjäliiton kumppani Kymen Ympäsristölaboratorio tarjoaa jäsenille -30 % alennuksen trikiinitutkimuksen hinnasta.