karhu burgeri

Burgeribuumin huipentuma

4
30 min/30 min (aktiivinen/passiivinen)
Ravintola Nokan keittiömestari Ari Ruoho paljastaa tällä kertaa burgereiden kiistattoman kuninkaan, karhuburgerin reseptin.
Teksti: Eija Vallinheimo  Resepti: Ari Ruoho  Valokuvat: Ville Rantalainen  06.08.2020

Karhuburgeri

Ainekset annosta
4 kpl salottisipulia
1 pkt pekonia
varhaiskaalia
1 prk pikkelöityjä chilejä
400 g karhun jauhelihaa
suolaa
mustapippuria
katajanmarjaa
4 kpl laadukasta sämpylää
4 kpl savujuustoviipaletta
barbeque-kastiketta
Valmistus

Kuori salottisipulit ja halkaise ne puoliksi pitkittäin. Kypsennä 180-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia. Paista samalla uunissa myös pekonit rapeiksi.

Leikkaa varhaiskaali ohuiksi suikaleiksi. Mausta kaali chilipurkista tulevalla pikkeliliemellä. Voit sekoittaa leikattuun chilin kaalin kanssa tai tarjoilla chilit kokonaisina grillattuina. 

Mausta jauheliha suolalla, murskatulla mustapippurilla ja katajanmarjalla. Muotoile sämpylöihin nähden sopivan kokoisia pihvejä. Kypsennä karhupihvit grillissä huolellisesti läpikypsiksi. Grillaa myös chilit, jos tarjoilet ne kokonaisina.

Lämmitä sämpylät uunissa ja kasaa kaikki aineet kerroksittain niiden väliin. Mausta barbeque-kastikkeella.

Trikiinit pidettävä mielessä

Karhulla on ollut aina erityinen rooli suomalaisessa metsästyksessä. Karhunmetsästys on viime vuosina kokenut uuden tulemisen, sillä karhukannan vahvistumisen myötä yhä useammalla metsästäjällä on mahdollisuus osallistua karhujahtiin. Keittiömestari Ari Ruoholla on kuitenkin yksi varoituksen sana metsästäjille.

– Trikiini on muistettava karhunlihan valmistuksessa, eli on tiedettävä, mitä tekee. Ihminen voi saada trikiinitartunnan, jos syö huonosti kypsennettyä karhunlihaa, hän muistuttaa. 

Trikiini on sukkulamato, joka voi loisia kaikissa lihaa syövissä eläimissä, myös ihmisessä. Vaikka edellinen ihmisen trikinoositapaus on todettu Suomessa 1970-luvulla, on mikroskooppisen pieni trikiini edelleen uhka, sillä trikinellaa on havaittu muun muassa villisioissa ja karhuissa. 

Suomessa on kuitenkin toimiva testausjärjestelmä, ja trikiini kuolee kypsennettäessä. Tutkittua ja läpikypsäksi paistettua karhunlihaa on siis turvallista käyttää.