Miten pyydystää minkki?

Valokuvat: Christina Prinn  Teksti: Eija Vallinheimo  17.06.2021
Minkki
Tuntuuko siltä, että lähijärven vesilinnut ovat vähentyneet, rannasta löytyy epämääräisiä höyhenkasoja ja kivien välissä vilahtaa silloin tällöin tumma pitkä häntä? Syyllinen saattaa olla minkki, joka on viheliäinen vieraspeto. Jahtimedia tarjoaa ohjeet minkinpyynnin aloittamiselle.

Kuuntele: miten minkkiä kannattaa pyytää

Minkki tuhoaa etenkin vesilintujen pesiä ja saalistaa niiden poikasia ja on siksi haitallinen Suomen alkuperäiselle luonnolle. Koska vieraspedoilla on vain vähän niiden kantoja rajoittavia luonnollisia vihollisia, on ihmisen rooli niiden määrän vähentäjänä tärkeä. Hankevastaava Petri Passila kertoo Jahti-ilta-podcastissa, miten minkkiä kannattaa pyytää.

 

Tunnista minkki

Suomen luontoon karkasi turkistarhoilta 1900-luvun alussa pieni näätäeläin, minkki, joka on sittemmin lisääntynyt lähes räjähdysmäisesti.

Toiset minkit ovat miltei mustia, toiset taas vaaleanruskeita. Hyviä minkin tuntomerkkejä ovat myös pitkä häntä ja alaleuassa näkyvä valkea läikkä, joka voi ulottua kaulaan saakka. Lue lisää minkin tunnistamisesta.

Minkki tuhoaa etenkin vesilintujen pesiä ja saalistaa niiden po
ikasia ja on siksi haitallinen Suomen alkuperäiselle luonnolle. Maailmanlaajuisesti vieraslajien on arvioitu olevan toiseksi suurin luonnon monimuotoisuuden hupenemisen syy.

Koska vieraspedoilla on vain vähän niiden kantoja rajoittavia luonnollisia vihollisia, on ihmisen rooli niiden määrän vähentäjänä tärkeä. Kynnystä pienpetopyynnin aloittamiselle ei kannata pitää liian korkealla, vaan minkin pyynti onnistuu lähes jokaiselta.

 

Kuka saa pyytää minkkiä?

Minkin pyynti ei vaadi enää nykyään metsästyskorttia. Loukun virittäminen vaatii kuitenkin aina maanomistajan luvan. Esimerkiksi omalle kesämökkitontille loukun voi siis huoletta asettaa.

Minkki siirtyi 1.6.2019 riistalajeista haitallisten vieraslajien kategoriaan. Lakimuutoksen myötä vieraslajien rauhoitusaika poistui eli minkkiä voi pyytää vuoden ympäri. Kesäaikaista pyyntiä suositellaan tehtäväksi pelkästään elävänä pyytävillä loukuilla.

 

Miten minkkiä voi pyytää?

Minkkejä pyydetään monella tavalla. Suosituinta on loukkujen ja heti tappavien rautojen käyttö. Loukkuja voi ostaa hyvin varustelluista eräliikkeistä. Suosittu malli on esimerkiksi Jalmarin laatikkorauta.

Loukku asetetaan sellaiselle paikalle, jossa minkki viihtyy eli yleensä rannan tuntumaan. Mikäli rannalla on esimerkiksi veteen johtava puunrunko, sen vieressä on hyvä paikka minkkiloukulle. Minkki ei yleensä ylitä matalaakaan estettä vaan lähtee mielellään kulkemaan sen vierustaa pitkin.

Pyydykseen voi asettaa syötiksi kaloja, kalanperkeitä tai vaikkapa koiranruokaa.  Mieluisimmat syötit oppii löytämään helpoiten kokeilemalla. 

Sivun alareunassa näkyvästä videolta näet, miten loukku viritetään.

Elävänä pyytävät loukut on koettava päivittäin, mutta heti tappavien rautojen kokemisväli voi olla reilu viikko. Loukkujen paikat kannattaa valita kuitenkin niin, että ne on helppo ja nopea käydä tarkastamassa.

Heti tappavassa loukussa minkki kuolee heti loukkumekanismin lauetessa, joten eläintä ei tarvitse erikseen lopettaa.

Kuolleen minkin hävittäminen käy helpoiten hautaamalla se tarpeeksi syvälle maahan.

Lue lisää: Sallitut vieraspetojen pyyntivälineet - Katso kuvat

 

Kuka voi auttaa?

Mikäli et itse halua pyytää minkkiä, paikalliset metsästäjät auttavat yleensä mielellään minkinpyynnissä. Yhteyttä voit ottaa myös Metsästäjäliittoon; joko paikalliseen piiriin tai Mökkiläiset vieraspetopyyntiin -hankevastaavaan.

 

Minkkiloukun viritys

Minkkejä pyydetään monella tavalla. Suosituinta on loukkujen ja heti tappavien rautojen käyttö. Loukkuja voi ostaa hyvin varustelluista eräliikkeistä. Suosittu malli on esimerkiksi Jalmarin laatikkorauta, jonka viritys videolla näytetään.

Info
Mökkiläiset vieraspetopyyntiin

logoMetsästäjäliitto aloittaa maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella noin kaksivuotisen hankkeen, jossa tarkoituksena on aktivoida mökkiläisiä pyytämään pienpetoja joko itse tai pyytämään apua alueen metsästäjiltä.

Haitallisiksi vieraspedoiksi luokitellut supikoira ja minkki uhkaavat Suomen luonnon monimuotoisuutta.

Hankkeesta voit lukea lisää hankesivuilta.

 

Liity Metsästäjäliiton jäseneksi

 

Liity jäseneksi

Metsästäjäliitto on suomalaisen metsästyksen tietotaidon koti. Sen ovet ovat auki kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville. Metsästäjäliitto tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen, uuden harrastuksen aloittamiseen sekä luonnonläheiseen elämäntapaan. Jäsenenä saat tietoa, taitoa ja edunvalvontaa sekä yhteisöllistä toimintaa samanhenkisten ihmisten kesken.

Liity sinäkin jäseneksi >>