Susi vei Risto Miikkulaisen Susa-koiran kotipihasta Loimaalla

Teksti: Tiina Saario-Kuikko  Valokuvat: Risto Mikkulainen  31.08.2020
Miikkulainen ja pojat pellolla
– Susikanta pitäisi saada kuriin, koska susista on tullut liian rohkeita eivätkä ne pelkää ihmistä, sanoo Risto Miikkulainen ja osoittaa paikkaa, josta Susa-koira löytyi. Kuvassa myös Miikkulaisen pojat Tuomas ja Joonas (oik).
Loimaalainen Risto Miikkulainen on kokenut sen, mitä yksikään metsästäjä ei haluaisi joutua kokemaan – oman koiransa menetyksen suden suuhun, kun Susa-koira vietiin pihasta keskellä päivää.

Uskollinen ja omalla pihalla pysyvä suomenpystykorva Susa oli 8-vuotias kokenut metsästyskoira, joka oli tottunut olemaan pienestä asti jahdeissa mukana sekä Loimaan Niinijoella että toisinaan Kainuussa asti. Koiraa oli käytetty ahkerasti etenkin lintu- ja supimetsästykseen, sillä myös perheen kolme poikaa metsästävät.

Rodulleen tyypillisesti pystykorva Susakin puolusti reviiriään ja vartioi äänekkäästi omaa aluettaan, kun taas ajo- ja hirvikoirat haukkuvat enemmän metsästystilanteessa. Suomen pystykorvan pentukoulutuksesta löydät tietoa Jahtimedian jutusta. Myös sudet kuulevat haukkuvan koiran jo kaukaa. Näin mitä ilmeisemmin kävi vuoden vaihteessakin, kun koiran ja suden onneton yhteentörmäys sattui Miikkulaisen kotipihalla, josta ei ole pitkä matka lähimpään naapuriin.


 

Urhea metsästyskoira Susa koki loppunsa pedon hampaissa ihan pihapiirissä.

Rohkeus tuo pihapiiriin

– Reviiriä puolustaessaan Susakin oli peloton, vaikka muuten pelkäsi petoja, Risto Miikkulainen kuvailee koiraansa, joka kohtasi loppunsa pedon hampaissa aivan pihapiirissä.

– Löysin töistä tullessani kuolleen koiramme 200 metrin päässä kotimme rappusilta pellolta. Koiran selkäranka oli pureskeltu poikki, mutta sitä ei ollut syöty. Karvoja oli kaikkialla, joten sateestakin huolimatta näki selvästi, että taisteltu oli, hän kertaa tapahtumia.

Teosta epäiltiin Miikkulaisen mukaan yksinäistä sutta, mutta koska tapahtuma-aikaan oli kova vesisade, niin kaikki jäljet olivat hävinneet.
Pihoilla tapahtuneet koiravahingot ovatkin tyypillisesti yksinäisen suden aiheuttamia.


– Ei tämä susien pihoihin tulo ole normaalia käyttäytymistä, niin rohkeiksi ne ovat tulleet. Tämäkään ei ole Loimaan ainoa tapaus, kun susi ahdistelee koiraa. Liian usein meidänkin peltoaukeallamme nähdään susia keskellä päivää, Miikkulainen ihmettelee.

Metsästäjäliitto ajaa suden kannanhoidollista metsästystä. Lue tästä lisää, mikä on Metsästäjäliiton näkemys suden kannanhoidollisesta metsästyksestä. 

”Pelottavaa hirvikoirien kannalta”

Niinijoen Metsästäjiin kuuluva Miikkulainen myöntää, että jatkossa pitää miettiä tarkoin, minne koirien kanssa uskaltaa mennä.

– Hirvikoirien kannalta pelottaa, sillä pakkohan sitä on jahtiin mennä, mutta kyllä niitä tiettyjä alueita varoo eikä tee mieli sinne koiriaan viedä. Haukkuun niitä ei uskalla jättää, koska siinä on aina vaaratekijä olemassa, mies pohtii vakavana.

– Myös omat hirvikoiramme ovat joutuneet susien piirittämäksi metsällä, ja lähikunnassa Pöytyän puolella eräältä isännältä sudet tappoivat lampaita noin viiden kilometrin päässä meiltä, hän kertoo.


Susihavainnot lisääntyneet läntisessä Suomessa

Suurriistavirka-apuna Loimaan riistanhoitoyhdistyksen alueella aktiivisesti toimivalle Ari Savolaiselle onkin tullut lukuisia ilmoituksia susista.

– Viimeisen vuoden aikana täällä on tehty 134 susihavaintoa, joista noin 50 tämän vuoden puolella, hän laskeskelee ja huomaa määrän lisääntyneen viime aikoina.

– Esimerkiksi Loimaan Mellilän ja Koski Tl:n rajalta on löytynyt viimeksi uusi pentue. Yhtä susista epäillään kapiseksi sen selässä olevien ihomuutosten ja karvattomien kohtien vuoksi. Sille on onneksi saatu karkotuslupa.

Myös Savolainen on pannut merkille yhä pelottomammiksi käyneet sudet, jotka tulevat röyhkeästi pihapiiriin.

– Ne ovat tulleet jopa syömään marjoja puskista, hän kummastelee.

Niin ikään Luken kesäkuussa julkaisema suden kanta-arvio kertoo susikannan vahvistumisesta läntisessä Suomessa.

 

Susi säikytteli tyttöjä Somerolla

Susi, jonka reviiri on tiheän asutuksen läheisyydessä, on tottuneempi ihmiseen, jolloin peto voi rohkeammin tehdä myös pihavierailuja helpon saaliin toivossa. Yleensä kyseessä on tällaisissa tapauksissa nuori susi.

Susi käyttäytyy vahvasti aistimaailman ohjaamana, joten se voi tulla tutkimaan mahdollista saalistarjontaa pihalle asti esimerkiksi koiran hajun tai ruoan tuoksun houkuttelemana.

Näin kävi Mika Ojalan perheelle Somerolla iltasella, kun susi lähestyi 12- ja 15-vuotiaita tyttöjä, jotka olivat uima-altaassa muun perheen grillatessa toisella puolen pihaa. Perhe asuu metsänreunassa 7 kilometriä Someron keskustasta.


– Tytöt olivat kaksin uimassa, kun susi pääsi livahtamaan muutaman metrin päähän. Ensin likat jähmettyivät paikoilleen ja pohtivat, uskaltaako susi tulla veteen asti. Siinä se kuulemma irvisteli heille hetken, ennen kuin häipyi saunan taakse. Vasta sitten alkoivat tyttöjen avunhuudot, joihin havahduimme ja lähdimme välittömästi suden perään häätämään sitä kauemmas metsään päin. Annoin pedolle vielä kiviryöpyn perään, Ojala kertoo.

– Nyt likat ei uskalla mennä yksin ulos edes päiväsaikaan, ja heitä joutuukin kuskaamaan kouluun, hän harmittelee.
 

Suden aiheuttamat koiravahingot 2010-2019. (Lähde: Riistavahinkorekisteri)
Info
Allekirjoita kansalaisaloite!

Kannanhoidollisen metsästyksen tavoitteena on susikannan säätely yhteiskunnallisesti siedettävälle tasolle. Kannanhoidollisen metsästyksen avulla voidaan vähentää susien aiheuttamia vahinkoja ja pitää sudet ihmisarkoina, poissa ihmisasutuksesta. 

Tavoitteena on turvata suomalainen, ainutlaatuinen metsästyskulttuuri, johon olennaisena osana kuuluu etäällä ohjaajasta itsenäisesti työskentelevien metsästyskoirien avulla metsästäminen.

 

Liity jäseneksi

Metsästäjäliitto on suomalaisen metsästyksen tietotaidon koti. Sen ovet ovat auki kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville.

Metsästäjäliitto tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen tekemiseen, uuden harrastuksen aloittamiseen sekä luonnonläheiseen elämäntapaan. Jäsenenä saat tietoa, taitoa ja edunvalvontaa sekä yhteisöllistä toimintaa samanhenkisten ihmisten kesken.

Liity sinäkin jäseneksi >>