Latvalinnustus onnistuneesti ja turvallisesti

Teksti ja kuvat: Antti Saarenmaa  16.01.2023
Latvalinnustus on palkitsevaa metsästystä. Huomioon täytyy ottaa monta tekijää; turvallisuus, varustus, vaatetus.
Latvalinnustus on palkitsevaa metsästystä. Onnistuneen päivän takaamiseksi huomioon täytyy ottaa monta tekijää; turvallisuus, varustus, vaatetus.
Talvinen latvalinnustus vaatii metsästäjältä syksyisestä jahdista poikkeavaa valmistautumista. Tästä jutusta löydät vinkkejä metsästäjälle latvalinnustukseen valmistautumiseen ja erityisesti turvalliseen linnustukseen.

Tässä artikkelissa:

Latvalinnustuksen palattua suomalaisen metsästyksen kirjoon muutamia vuosia takaperin sen mahdollisuudet ovat hiljalleen lisääntyneet. Tammikuista latvalinnustusta voi harjoittaa Keski-Pohjanmaalta ja Pohjois-Savosta Lappiin. Kanalintukantojen ollessa jo vuosia hyvällä tasolla kinnustus tarjoaa paikoittain runsaastikin sykähdyttäviä elämyksiä metsästäjälle.

Pakkasen armoilla

Latvalinnustus ajoittuu melko lailla vuoden kylmimpään ajanjaksoon.

  • Pidä aina mukanasi tarvittavat välineet tulentekoon, sillä suksirikko tai muu yllättävä tapahtuma voi kuitenkin pysäyttää matkasi yllättäen, ja paikallaan ollessa vilu tulee nopeasti.
  • Muista juoda riittävästi hiihtäessäsi. Pakkasella hikeä saa hakea pidempään kuin lämpimämmällä säällä, mutta kuiva ilma ja liikunta kuluttavat nestettä vauhdilla.
  • Varaa aina mukaan evästä riittävästi. Joskus reissu venähtää, ja aktiivinen liikkuminen kuluttaa energiaa. Mieltymyksiä on monia, mutta on hyvä valita mukaan eväitä jotka on helppo valmistaa ja napsia suuhunsa kesken hiihtämisenkin. Tasainen verensokeri pitää sukset liikkeellä ja mielen kirkkaana.
Vaarojen laella näkyvyys on parempi.

Sopiva vaatetus                     

  • Hiihtäessä tulee lämmin! Huolimatta kireästäkin pakkasesta, umpihangessa hiihtäminen nostaa hien nopeasti pintaan. Parasta on tukeutua kerrospukeutumiseen ja aloittaa hieman paksummalla vaatetuksella ja kuoria kerroksia lumipuvun alta pitämällä alkuun “rättitauon” tai pari lämmön vallatessa jäsenet.
  • Tauolle pysähtyessään hiihtävällä metsästäjällä on lämmin, mutta nuotiosta huolimatta kylmä hiipii pakkasella nopeasti luihin ja ytimiin. Varaa mukaasi taukotakki tai varaudu pukemaan rättitauolla riisutut vaatteet ensi töiksesi takaisin päällesi. Erilaiset untuvaliivit tai -takit ovat erinomaisia taukovaatteita, sillä ne ovat kevyitä ja menevät pieneen tilaan - kunhan muistat olla varovainen nuotion kipinöiden kanssa.
  • Toimiva kerrasto siirtää kosteuden iholta pois ja pitää metsästäjän kuivana. Merinovilla on vertaansa vailla eikä viikonkaan hiihtämisen jälkeen herätä vielä hajullaan närää mökkikavereissa, jos kerrastoa tuulettaa välillä pakkasessa.
Järvien ja jokien rantamaisemat voivat olla erityisen hyviä paikkoja, erityisesti mikäli metsästäjä löytää sopivan koivikon missä teeret viihtyvät syömässä urpuja.

Suunnittele reittiä etukäteen

Latvalinnustus muuttuu huomattavasti mielekkäämmäksi, erityisesti riistatilanteiden näkökulmasta, kun kuljettavaa reittiä suunnittelee etukäteen. Moni metsästäjä suunnittelee reittinsä niin, että koluaa lyhyemmillä, noin 5 kilometrin lenkeillä haluamiaan alueita läpi ja kartoittaa näin järjestelmällisesti lintujen kulloisiakin olinpaikkoja.

  • Tarkista ainakin seuraavia maastotyyppejä metsästysalueellasi:
    • Soiden laitamat ja soiden pienet metsäsaarekkeet
    • Peltojen reunamat ja joenvarsikoivikot
    • Vaarojen kupeet

Lisäksi sääolot vaikuttavat lintujen aktiivisuuteen runsaasti. Kovalla pakkasella ruokailuaika on hyvinkin lyhyt, ja kovalla tuulella linnut pysyttelevät helposti pois latvoista.

  • Jos löydät jätöksiä, neulasia hakomapuiden alta ja kieppejä, merkitse paikka muistiin. Todennäköisesti löydät linnut alueelta ennemmin tai myöhemmin.
  • Älä ahnehdi! Parempi rauhassa kiikaroiden kuin kelloa vastaan.
Kaikki havainnot linnuista ovat arvokkaita!

Hyvä optiikka on tärkeää!

Latvalinnustus, erityisesti metson kohdalla, voi johtaa lintuhavaintoihin joskus vasta illansuussa, ns. sinisellä hetkellä. Erityisen runsasta valovoimaa ei kuitenkaan optiikkaan tarvita samalla tavoin kuin esimerkiksi sorkkaeläinten kyttäyspyynnissä.

Sen sijaan optiikan laatu - erottelukyky ja hyvä piirto vielä kauaskin zoomatessa ovat melko tärkeitä tekijöitä. Ainoastaan uroslinnut ovat tammikuussa sallittua riistaa, ja ampumamatkat ovat joskus pitkähköjä. Kiikarista on siis erotettava selkeästi esimerkiksi ammuttavan teeren sukupuoli ja tähtäimen on oltava kohdallaan.

  • Katselukiikarit ovat elintärkeä apuväline muun metsästyksen lisäksi myös erityisesti latvalinnustuksessa. Erityisesti runsaspuustoiset alueet ovat paljaalla katseella äärimmäisen haastavia havainnoitavia, erityisesti huomioiden kanalintujen pakoetäisyys. Hyvillä katselukiikareilla linnustaja haravoi tehokkaasti ympäristönsä.. Latvalinnustaessa sopiva rytmi onkin hiihdellä aina lyhyitä matkoja kerrallaan ja pysähdellä tasaisin väliajoin kiikaroimaan. Tähtäinkiikaria käytetään vasta ampumatilanteessa.
  •  Muista myös etäisyysmittari! Aukeilla alueilla matkanarviointi on erityisen haastavaa
Ampujan on aina oltava varma taustasta ja tarkistaa kiikareilla näkemänsä tausta riskitekijöiden havainnoimiseksi.

Turvalliset riistalaukaukset

Kiväärin luoti matkaa ampumisen jälkeen kilometrejä. Kaliiperista riippuen useita.

  • Ampujan on aina oltava varma taustasta ja tarkistaa kiikareilla näkemänsä tausta riskitekijöiden havainnoimiseksi.
  • Lisäksi on aina oltava tietoinen ampumasuunnasta ja sen takana useiden kilometrien matkalla sijaitsevista mahdollisista esteistä. Kylät, mökit, tiet ja muut metsästäjät ovat potentiaalisesti vaaravyöhykkeellä. Tee aina ennen riistalaukausta taustatyösi ja tarkista kartasta ampumasuuntasi nämä muistaen.
  • Yksi erinomainen toimi riskien pienentämiseksi on käyttää latvalinnustuksessa kevyttä kaliiperia. Hyvänä esimerkkinä toimii muutamien vuosien aikana yleistynyt .17hmr, jonka kevyt ja nopea luoti menettää liike-energiansa ensimmäisen 150-200 metrin jälkeen nopeasti, ja jonka takavaara-alue on mitätön suurempiin kaliipereihin verrattuna. Kevyestä luodistaan huolimatta projektiilin suuri nopeus tekee siitä riittävän jopa metsolle, kunhan muistaa pitää ampumamatkan järkevänä.
  • Viimeisimpänä lisänä turvallisen metsästyksen mahdollistamiseen Tracker on tuonut ohjelmistoihinsa Safety-toiminnon, joka näyttää metsästäjälle jokaisen 2 kilometrin sisällä sijaitsevan henkilön, jolla on Bbark-, Tracker- tai Ultracom-sovellus matkapuhelimessaan. Toiminto lisää ulkona liikkuvien ja metsästäjien turvallisuutta ja mahdollistaa turvalliset riistalaukaukset aikaisempaa tehokkaammin.

Palauttele mieleesi myös Neljä ehdotonta aseturvallisuussääntöä.