Piisamin metsästys

Teksti: Kirsi Färm  24.05.2024
Piisami muistuttaa ulkoisesti majavaa, mutta on pienempi.
Piisami muistuttaa ulkoisesti majavaa, mutta on sitä paljon pienempi, noin ison rotan kokoinen jyrsijä.
Piisamin merkitys saaliina on nykymetsästäjälle vähäinen, mutta ennen eläin toi elinkeinon isollekin perheelle. Nykyisin piisamia metsästetään haitallisena vieraslajina.

Piisami on tuotu Eurooppaan turkiseläimeksi 1900-luvun alussa. Suomi sai ensimmäiset omat piisami-istukkaat vuonna 1922. Piisameita istutettiin noin 1 100 lähes 300 paikkakunnalle eri puolille Suomea, kertoo vieraslaji.fi. Vaikka kyseessä on vieraslaji, piisami ei saa kuitenkaan yhtä suurta tuhoa aikaan kuin supikoira.

Piisaminpyynti oli lähes ammattimaista pitkälle 1980-luvulle. Vuosikymmenen puolivälissä piisamin turkiksesta maksettiin vielä 30-35 markkaa per nahka. Sittemmin hinnan romahtaessa myös motivaatio piisaminpyyntiin lopahti.

– Nahat myytiin nahkureille, muistelee Metsästäjäliiton vieraspetoasiantuntija Petri Passila.

– Itsekin muistan myyneeni nahkoja “piisami-Kallelle”, paikalliselle nahkurille, joka osti niitä ympäri maakuntaa. Heidän koko perhe elätti itsensä pääosin piisaminnahkojen jälleenmyynnillä.

– Moni minun ikäiseni 70-luvun alussa syntynyt metsästäjä muistaa hankkineensa ensimmäisen mopon tai haulikon piisaminnahoista saaduilla rahoilla, Passila naurahtaa.

Piisamin turkki on tiheä ja vesitiivis, ja sen väritys vaihtelee ruskean sävyissä. Kastuessaan turkki näyttää tummalta.

Nykymetsästys on haittaeläinperusteista

Piisami on taitava uimari ja sukeltaja ja se viihtyy erilaisissa vesistöissä. Se ei kuitenkaan syö vesilintujen munia minkin ja supikoiran tavoin, mutta saattaa aiheuttaa kaivamillaan pesäonkaloilla rakennuksille ja rantapenkoille haittaa. Myös rantalaiduntavat eläimet saattavat loukata jalkansa astuessaan puoli metriä syvään pesäkoloon.

Ennen piisaminpyynnin motivaattorina toimi raha, mutta turkisten hinnanromahtamisen seurauksena motivaationa toimii nykyisin luonnon hoitaminen. Piisami on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Sen pyytäminen ei siis vaadi metsästyskortttia, mutta eläin on osattava lopettaa asianmukaisesti.

Piisamia metsästetään pienen kokonsa vuoksi parhaiten pienoiskiväärillä ja suojatuilla hetitappavissa conibear-raudoilla.

– Aika harva enää nykyisin piisamia pyytää, sillä minkkikanta pitää myös piisamikannan kurissa. Minkkikanta sen sijaan on Suomessa yhä vahva, ja se vaatii aktiivista poistoa, Passila tietää.

Metsästäjäliitolla on käynnissä Mökkiläiset vieraspetopyyntiin -hanke, jonka tarkoituksena on aktivoida mökkiläisiä joko loukuttamaan itse vieraspetoja tai toimimaan yhteistyössä paikallisten metsästäjien kanssa. Hankkeessa keskitytään minkkiin ja supikoiraan.

Lue lisää piisamin elintavoista