Turvallinen paluu ampumaharjoittelun pariin

Koonnut: Kirsi Färm  Valokuvat: Pekka Rousi  14.07.2020
Ampumaharjoittelun kuumimmat ajat ovat kirjaimellisesti nyt käsillä
Metsästys on siitä hieno harrastus, että sen parissa voi viettää aikaa ympäri vuoden. Vaikka varsinainen jahtikausi onkin jo paketissa, harrastus jatkuu ampumaradalla (ja toki pienpetopyynnillä) kesän yli.

Ampumaharjoittelun kuumimmat ajat ovat kirjaimellisesti nyt käsillä, toteaa Metsästäjäliiton ampumapäällikkö Jussi Partanen helteisellä Lopen ampumaradalla. 

Koronavirus-epidemia on aiheuttanut monia erikoisjärjestelyjä myös ampumaradoilla. Pidäthän edelleen huolen turvaväleistä, treenaat vain terveenä ja peset käsiä aktiivisesti. Olemme koonneet Metsästäjäliiton puolelta koronaohjeita radoille, jotka löydät tästä linkistä

Turvallisessa ratakäyttäytymisessä on hyvä ottaa huomioon myös muut turvallisuustekijät, kuten näön ja kuulon suojaaminen.

Kuulo voi vaurioitua ammunnan yhteydessä pysyvästi.  Jo yksikin laukaus voi saada aikaan ikävää tinnitystä, Partanen muistuttaa.

– Paljon ei myöskään vaadita siihen, että silmään lentävä kappale saa aikaan silmävaurion. Suojalasit ovat halpa vakuutus, kunhan niitä muistaa aina käyttää.

Turvallisessa ratakäyttäytymisessä on hyvä ottaa huomioon myös muut turvallisuustekijät, kuten rauhallinen aseenkäsittely

(Aktiivi)kuulosuojaimet ehdoton varustus

Aseen äänet voivat ylittää helposti 85 desibelin rajan, mikä voi aiheuttaa kuulovaurion. Siksi kuulon suojaaminen on tärkeää.

Tavallisilla kuppisuojaimilla pärjää, mutta puheen läpipäästävät aktiivikuulosuojaimet ovat miellyttävämpiä käyttää ja säilyttävät kommunikaatiomahdollisuuden. Tämä lisää turvallisuutta myös jahdissa.

– Aktiivikuulosuojaimilla kuulee ympäristöstä pienetkin äänet, mutta toisaalta ne eivät päästä yli 82 desibelin ääniä läpi vaurioittamaan kuuloa, Partanen tietää.

– Nykykuulosuojaimia löytyy moneen eri budjettiin ja ne ovat säädeltävissä erikokoisille metsästäjille. Muutaman lisäosan avulla myös jahtiradion saa näppärästi kuulumaan suojaimissa, joten niitä ei tarvitse ottaa korvilta pois kuin kahvitaukojen ajaksi.

Kuulon suojaaminen on tärkeää, sillä aseen äänet voivat aiheuttaa kuulovaurion.

Ampujanlasit suojaavat näköaistin

Kirkkailla tai värillisillä linsseillä varustellut ampujanlasit eivät yksistään suojaa haulikkoampujien silmiä kiekonpalasilta tai ruutikaasuilta, vaan vaikuttavat myös ympäristön kontrasteihin, blokkaavat UV-säteilyä ja parantavat siten havainnointikykyä.   

Vaikka Suomen Metsästäjäliiton metsästysampumalajeissa suojalasien käyttö on pakollista vain haulikkolajeissa, on suojalasien käyttö suositeltavaa myös liiton luotilajeissa. Näkövammat ovat usein peruuttamattomia.

Oranssit ja ruskeat linssit sopivat yleislaseiksi kaikkiin olosuhteisiin ja auttavat näkemään kontrastit vahvemmin. Keltaiset linssit sopivat pilvisiin ja hämäriin olosuhteisiin, ja ne helpottavat oranssien keikkojen hahmotusta. 

Lilat lasit sopivat parhaiten viheralueille, kuten kuusimetsiin ja pelloille sekä sinisen pilvettömän taivaan havainnointiin. Purppuranväriset linssit parantavat havainnointikykyä, jos sinulla on haasteita värinäön kanssa.

– Ampujanlaseja saa myös vahvuuksilla ja jokaisen metsästäjän kannattaisikin varata aika ammunnasta ymmärtävälle optikolle. Tarkastuksessa saattaa paljastua yllättäviä asioita, Partanen suoittelee.

Suojalasien käyttö suositeltavaa aina - näkövammat ovat usein peruuttamattomia
Monitaskuinen ampujanliivi helpottaa patruunoiden ja hylsyjen käsittelyä.

Vaatetus kuntoon

Radalla pärjää aivan tavallisilla vaatteilla, joissa on helppo liikkua, mutta muutama erityisesti ampujille suunniteltu vaatekappale tuo lisämukavuutta harjoitteluun.

Monitaskuinen ampujanliivi helpottaa patruunoiden ja hylsyjen käsittelyä. Sinne sujahtavat myös käsidesi ja kännykkä. Liivi antaa myös parempaa pitoa tukille esimerkiksi liukkaan takin tai urheilupaidan päällä käytettynä. Pitääpä joku kirjaakin osumista liivin taskujen avulla:  yhteen taskuun laitetaan joko osutut tai ohiammutut hylsyt, ampujan taidoista riippuen.

Ampujanhanskat jakavat mielipiteitä: toisten mielestä on parasta ampua paljain käsin, kun taas toiset saavat parempaa pitoa ohuista hanskoista varsinkin kylmillä ilmoilla. Hansikkaita löytyy kuitenkin moneen lähtöön sormiosilla tai ilman. Ohuet, istuvat nahkahanskat luovat kitkaa ja pitävät aseen napakasti kädessä.

 

Tutustu varusteisiin etukäteen

On hyvä opetella rauhassa käyttämään erilaisia tukipisteitä ja ampumaan erilaisista asennoista, jottei metsällä nopeasti eteen tuleva tilanne veisi liipaisinsormea suuhun. 

Vakaus ja tuki ovat yksi eettisten riistalaukausten perustoista, joten harjoittele ampumista mm. istuen, kyykyssä ja polviseisonnassa ase tuettuna vartaloon.

Ampumatuen käyttö vaatii myös harjoittelua, ja rataolosuhteissa sen ominaisuuksiin ja toimintaan saa tutustua rauhassaRadalla treenattu ampumatuen käyttö sujuu tällöin kuumassa jahtitilanteessa varmasti.

– Jahtikaudella eteen voi tulla tilanteita, jolloin paras laukaus onnistuisi makuultaan. Näitä tilanteita varten on hyvä harjoitella makuulta ampumista etukäteen, jotta laukaus olisi tositilanteessa varma. Makuultaan ampumista helpottaa siihen soveltuva matto, joka on pinnaltaan pitävä ja mukavaksi pehmustettu.

Harjoittele samoilla varusteilla, joita käyttäisit myös metsästystilanteissa

Mielestäni metsästäjän treenin tulisi aina perustua toistettavuuteen metsästystilanteessa, eli harjoittelet samoilla varusteilla, joita käyttäisit myös metsästystilanteissa. Käytettävien varusteiden tulisi olla siis toistettavissa myös metsästyksessä, Partanen summaa.

Ampumatuen käyttö vaatii myös harjoittelua, ja rataolosuhteissa sen ominaisuuksiin ja toimintaan saa tutustua rauhassa.

Metsästäjäliiton koulutuksista vinkkejä harjoitteluun

Metsästysammunnan ABC -koulutukset ovat alkaneet jälleen monilla paikkakunnilla koronapandemian rauhoituttua. Suosittelen tutustumaan Metsästäjäliiton tapahtumakalenteriin, josta löytyvät aina viimeisimmät koulutukset ympäri Suomen, Partanen vinkkaa.

Metsästysammunnan ABC -koulutus on suunnattu Metsästäjätutkintoa suorittaville tai juuri metsästyksen aloittaneille uusille metsästäjille. Koulutus antaa perustiedot haulikon ja kiväärin turvalliseen käsittelyyn sekä niillä harjoitteluun. 

Haulikko-osiossa ammutaan muun muassa haulikon osumakuvio sekä paikallaan olevaan, liikkuvaan ja lentävään maaliin.

– Kivääri-osiossa taas opetellaan kiväärin kohdistaminen, kasan ampuminen sekä paikallaan olevaan ja liikkuvaan maaliin ampuminen. Molemmissa osioissa kiinnitetään huomiota turvalliseen aseenkäsittelyyn.

Metsästys­ammunnan ABC
Ampumaan oppii vain ampumalla, ja ampumaradalla järjestettävä ABC-koulutus perustuu juuri käytännön opetukseen.

Metsästysammunnan ABC -koulutus on kehitetty juuri tutkinnon suorittaneille tai muuten vähän ampuneille metsästäjille. Koulutuksessa opit ampumisen perusasiat heti oikein. Siitä on hyvä jatkaa kohti itsenäistä rataharjoittelua. 

Ratakoulutus kestää yhteensä noin kuusi tuntia, ja se on jaettu kahteen osaan.

Haulikko-osio kestää kolme tuntia ja siinä käydään läpi muun muassa silmän hallitsevuus, osumakuvion ampuminen ja sen tarkastelu, paikallaan olevaan maaliin ampuminen sekä liikkuvaan ja lentävään maaliin ampuminen. Jos sinulla on jo oma haulikko, voit käyttää sitä koulutuksessa. Samalla voit saada hyviä vinkkejä sen sovittamisesta juuri sinulle. 

Kivääripuolella kesto on myös kolme tuntia, ja opetus keskittyy aseen kohdistamiseen, kasan ampumiseen sekä paikallaan olevan ja liikkuvan maalin ampumiseen. Koulutuksessa opetellaan myös erilaisten ampumatukien käyttöä. Kiväärirastit ammutaan pienoiskiväärillä. Pienoiskivääri valittiin koulutusaseeksi sen pienen rekyylin vuoksi. Se on kuitenkin ruutiase, johon pätevät samat lainalaisuudet kuin varsinaiseen metsästyskivääriin.

Koulutuksessa keskitytään myös turvallisuusasioiden huomioon ottamiseen ampumaradalla, kuten suojien käyttö, sormi- ja piippukontrolli sekä esimerkiksi aseen kuljetus radalla.

Tarkista Tapahtumakalenterista uusimmat Metsästysammunnan ABC -koulutukset

Tästä löydät myös Metsästysammunnan ABC -oppaan PDF-version